Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '09

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğraf çekiminde 10 platin kural

1. Yaşamdaki varlık nedeninizi (raison d’etre) fotoğraf çekmeye başlamadan önce yanıtlayın. Biyografinizi tarihçe içine yerleştirebilin. Tarih bilinci edinin. Hümanist olmayın, artık işlevi kalmadı. Kesin gerekmedikçe insanlı fotoğraflardan uzak durun.

2. Değişimlere açık olun. Yenilikleri izleyin. Holografik (üç boyutlu) fotoğrafa hazırlıklı olun. Fotoğrafın yanıltıcı olabileceğini, aynı olayda karşıt kanıtlar sayılabilecek bakış açıları olduğunu önceden bilin. Fotoğraf ağırlıklı olarak belgedir ama çok kısa enstantaneli değişkenliği onu belirsiz yapabilir. Belirsizliklere açık olun. Soruları yanıtlamayı bilin. Hata yapmaktan çekinmeyin. Değişimlerin ilklerinin çoğu hatalıdır.

3. Neden seramiği değil de, fotoğrafı seçtiğinizi yanıtlayın. Aynı biçimde, neden siyahbeyazı ve renkliyi de. Dijitali veya selüloiti de. Kamera gövdesi ve lensinizi de. Aynı biçimde çektiğiniz fotonun ne işe yarayacağını da. Aile ve anı fotoğrafı bayağılığından kaçınmayın. Her işin gereksiz ayrıntıları ve sıradanlıkları olabilir.

4. Neyi çekeceğinizi kamerayı elinize almadan kararlaştırın. Fotoğraf avı çok düşük oranlarda başarılı olacaktır. 3-5 yıllık süreler için duygularınıza seslenen, takıntılı konularınız olsun, onlarda uzmanlaşın. Böylelikle tek konuyu bir biçimde çalışırken, diğer konuları nasıl çalışmayacağınızı da öğrenirsiniz.

5. Fotoğrafta ‘gender cult’ vardır. Bunu önceden bilin. Fotoğraf evrensel değildir. Hiçbir sanat, bilim, düşün dalı evrensel değildir. Yerzamanlar ve kültürel mod sınırları içinde görelidir. Fotoğrafta kadın ve erkek de görelidir, tıpkı resim tarihinde olduğu gibi. ‘Nü’ konusundan, fotoğrafı tam öğrenene dek uzak durun. Ticari erotiği ve pornoyu aşağılamayın. (Bunları yazanın bir erkek olduğunu da gözönüne alın.)

6. Fotoğraf tarihini öğrenin ve bilin. Türk fotoğraf tarihini de. Geçmişin ustaları negasyon yolu ile size çok şey öğretecektir. Kaçınmanız zordur ama ustalara öykünmeyin.

7. Fotoğraf seyredin. Takvim fotolarından ve Image Bank kataloglarından ders alın. Belleğinizde en az 100.000 foto olsun. Fotoğraf koleksiyonu yapın. Hem tarihçeye katkınız olur, hem başkalarının hatalarını yinelemekten kurtulursunuz. Hatta ileride fotoğraf müzesi kurulmasına katkınız bile olabilir.

8. Fotoğraf yazıları okuyun, bunun için internetten yararlanın. Epeyi gereksiz fotoğraf çekmekten kurtulursunuz.

9. Fotoğraf yazıları yazın. Çekme konularınızı daraltır ve düşüncelerinizin her an gözünüzün önünde olmasını sağlar. Çokdisiplinliliğin uzmanlığın yerine geçtiği bir döneme girdik. Sözel ve görsel dilin birlikte kullanımı size anlatım çoğulluğu katacaktır.

10. Hiçbir edimsel ve kuramsal ustaya inanmayın, çırak olmayın, güvenmeyin, boyun eğmeyin, yolunu izlemeyin. Kendinize kaz çobanı aramayın, reçeteleri dinlemeyin. Başkalarının sizin yerine karar almasına izin vermeyin. Bu yazıyı da gerekirse pas geçin. 3-5 kırıntısı işinize yararsa, ne ala...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..