Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

Gani Müjde'nin Mustafa'sı ve Osmanlı Cumhuriyeti

Gani Müjde'nin Mustafa'sı ve Osmanlı Cumhuriyeti
 

Bir göçmen çocuğu Gani MÜJDE'den düşündüren ve hüzünlendiren bir komedi (!) filmi.

Bu görsel şölen de Can Dündar'ın "Mustafa"sı gibi karga kovalama sahnesi ile başlıyor. Bir ağacın yüksek dalına asılmış bir kafes ve içindeki bülbül Mustafa'nın dikkatini çeker, ağaca tırmanır, kafesi alıp aşağı inecekken tutunduğu dal kırılır. Kafesle birlikte yere düşerler başını toprağa çarpan Mustafa'nın gözleri kapanır ve perde kararır.

Tarihin akışı değişir.

120 yıl sonrasına günümüze geliriz Amerikan mandasındaki Osmanlı Cumhuriyeti'nde padişah 7.Osman'ın kukla iktidarı söz konusudur. Padişah adeta Mustafa'nın özgür bırakmak istediği bülbül örneği kafesindedir. Mutsuz ve huzursuzdur ancak bir şeyler yapmak için özel bir gayret göstermemektedir. Ne zamanki sarayın tadilatı için Sanayi-i Nefise mektebinin gönüllü öğrencileri görev alır ve orada güzeller güzeli Asude'yi görüp aşık olana kadar. Öğrenci Asude aynı zamanda bir direnişçidir. Gizli görevi padişahın gönlünü çelmek ve direnişe desteğini sağlamaktır. Bunu başarır ancak deşifre olur ve padişah'ın dünyası kararır. Bu arada Asude padişaha aşık olmuştur ve 7.Osman Bey'e "Ne sen padişahsın ne de saltanatın var, Osmanbey İstanbul'da sadece bir semt adı" demesi sultanı derin düşünceler salar. Gerçekleri görmesini sağlar. Osmanlı'nın elinde kalan İstanbul dahil 15 vilayetten temsilcileri ve direnişçileri saraya toplar "Uçurtmayı uçuran rüzgâr değildir, rüzgâra karşı durmasıdır" der. Cephanelikten silah dağıtımı yaptırarak direnişi başlatır. Ancak 7.Osman'ın damadı Başmabeyinci İbrahim Paşa'nın gammazlığı sonucunda Amerikan askerleri ani bir baskınla kanlı bir şekilde isyanı bastırır. Kurtulan olmamıştır. Basın olayı padişaha karşı isyanı Amerikalılar başarılı bir şekilde bastırdı diye lanse ederler. Tahta çocuk yaştaki torunu ve İbrahim Paşa'nın oğlu Arda Mehmet geçer, 7.Osman zorunlu olarak Marmaris'e göç ettirilirmek için vapura binmek üzereyken Asude ortaya çıkar ona katılır ve hamile olduğunu söyler. Vapur dev Amerikan savaş gemilerinin arasından geçerek Marmaris'e doğru yola çıkar.

Final sahnesinde karga kovalayan "Mustafa" ya geri döneriz. Düştüğü yerden kıpırdamaya başlar, gözlerini açar, ayağa kalkar ve kafesin kapısını açarak bülbülü özgürlüğe uçurur. Fonda Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ulusu hakkında söylediği sözler duyulur ve şölen sona erer.

Bu filmde Gani MÜJDE'nin vermiş olduğu mesaj oldukça önemli. Bir ulusun "Mustafa" (!) sız yazgısını çok güzel vurgulamış. Gülmek için gitmek isteyenlere bir uyarım olacak :

"Ağlayabilirsiniz"

kevnikuscu@hotmail.com

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..