- Kategori
- Türk Mutfağı
Gavut çorbası"Erzurum"
Malzeme:
1, 5su bardağı GAVUT
3, 5su bardağı, 1, 5çay kaşığı tuz
3yemek kaşığı yağ, 1, 5çay kaşığı kırmızı toz biber
2çay kaşığı nane, reyhan
HAZIRLANIŞI:
Su ile gavut karıştırılarak akıcı hale getirilip tencerede kaynatılırken arada topaklanmasın diye tahta kaşıkla karıştırılır pişince karışım kalınlaşır çorbanın tuzuna bakılır, hoşta kokusu olur biberler yağda kızdırılır çorbalığın üstüne serpilir, nane veya reyhan ekilir. (masrafsız çorbadır istenirse et suyu ilave edilir.)
93 RUS HARBİ :
Okuyucu şimdi ne alaka diyebilir ama çorbanın mazisidir. Denir ki; 93 Harbinden önce Palandökenler (babaannemin anılarından)zirveye yakın yerlere kadar meşe ağaçlarıyla doluymuş. Yazın Erzurum' un mesire yeriymiş. Dağın eteklerinde, su gözelerinin yeşilliklerle bezendiği, sevinç neşenin birbirine karıştığı bahar da, doyum olmayan, diş kesen soğuk sularının bulunduğu, şimdilerde bize bile rüya, dedirten bu güzellikler bu harbin sonucu yok olmuş.
Yoksulluk; acı şehrin insanlarını derin acılara boğmuş. Öğle giderken çalmışlar ki ; çifte minarenin altında devletin il arşiv dosyaları bile, kaçırılanlar arasındadır. Böylesine hırpalanmış şehri savunanların en çoğu, Erzurumlu kadınlardır. İşte bu Gavut çorbası, Borç çorbası da, o günlerin sıcacık aşı olarak; hala düşün ve bak der gibi sofralarımızı süsler.
YONCALIK MAHLESİ, DAĞDIR, MEŞEDİR;
İÇİN DE OTURAN, BEYDİR, PAŞADIR.
>