Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Gazi, şanlı, kahraman gönüllerde yaşasın; adları Antep, Urfa, Maraş olsun

Gazi, şanlı, kahraman gönüllerde yaşasın; adları Antep, Urfa, Maraş olsun
 

Bu ülkenin her yanı kurtuluş savaşı verdi. Antep’in, Urfa’nın, Maraş’ın kurtuluş mücadelelerini önemsemediğimizden değil ama yani böyle "yiğit oğlan" tarzı ödüllendirme, madalya verip kırk yıllık isimlerini değiştirme falan ne kadar doğru bilmiyorum. Madem öyle adları Şahin Bey, Urfalıyam ezelden, Sütçü İmam olsaydı.

Yani bu tür bir adlandırma profesyonel değil, şehircilik ilkelerine uygun değil hem de çağdaş değil. Gaziantep diyeceksin bilmeyenler (bilenler toprak oldu zaten) Antep'in "Gazi" sini düşünecekler. Düşünün yani Antepliler şehirlerinin adındaki bu kahramanlık vurgusundan gurur duyuyorlardır ama zor söylüyorlardır ve Gaziantep yerine Antep demek istiyorlardır ki genelde de Antep deniliyor zaten. Ben bu üç şehrin adının başına konulan mücadele ve kahramanlık vurgularının da insanların fazlaca umurunda olduğunu sanmıyorum.

Bu şehirlerin kahraman halkının bir şekilde ödüllendirilmesi gerekiyordu diye düşünenler olabilir. Onlara en büyük ödül şehirlerine kavuşmuş olmalarıdır. Anıtlar dikilebilir. Maraş’a, Antep’e, Urfa'ya bu tarihi olayları unutturmayacak heykeller, güzel sanat eserleri yapılır ama bu şekilde şehirlerin adları sanki karizmatik durmuyor. Koskoca Antep şehri ve vizyonu doksan yıl önce yaşanmış ve artık neredeyse unutulmuş bir olayın dar kalıpları içine hapsediliyor gibi. Antep uzaya çıksa hala Antep’in gaziliği konuşulur.

Şehirlerin değişen bu adları halklarını da etkiliyor gibi. Gaziantep ve Urfa'da sorun yok da örneğin Kahramanmaraş'ın "kahraman"ı sanki buranın insanlarını bu isme uygun olmaya zorluyor; Maraşlılarda ciddi kabadayı özentisi var. Ya şimdi bu isimler şehirlerin modernleşmesine, mega şehir olmasına da engel gibi. Antep deyince doğunun New York'u, lakin "gazi" si sanki biraz işi bozuyor.

Bilmiyorum yani yanlış mı düşünüyorum; belki de bu ilave adlar yüzünden bu şehirler daha fazla parlayacakken silik kaldılar. Örneğin hiçbiri bir Kayseri olamadı. Ben Eskişehir'in de "Eskişehir" adı nedeniyle karizma ve vizyon kaybettiğini düşünüyorum. İsterseniz Tokyo yapın adı Eskişehir olunca. Eskişehir diye ad mı olurmuş! Modern şehircilikte bunlar önemlidir. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..