Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '10

 
Kategori
Tarih
 

GE, STA, POlizei

GE, STA, POlizei
 

antithaksin.files.wordpress.com/.../gestapo.jpg


Bilinen adıyla Gestapo. "Şimdi durup dururken neden Gestapo'yu yazıyorsun?" diyebilirsiniz. Hemen söyleyeyim. Dün rüyamda şeytanı gördüm. Bana yarınki blog yazında Gestapo'yu yaz dedi. Yani bu yazı benim değil, şeytanın fikri..

Açılımı ise Die GEheime STAatPOlizei'dir. Tabii burada önemli olan Gestapo'nun adı değil, işlevidir. Peki ne yapmış bu Gestapo?

Açılımın Türkçe karşılığı Devlet gizli polisi olan Gestapo, Nasyonel Sosyalist Partinin siyasi polisi olarak bilinirken Hitler'in iktidara gelmesinden sonra bir devlet organı haline gelmiş. Bu teşkilatın en önemli özelliği yetkilerinin sınırsız olmasıymış. Günümüzde sınırsız kavramı yerine özel yetkili kavramı kullanılmaktadır. Bu sınırsız yetkiyi politik muhaliflerin ve Yahudiler gibi istenmeyen kimselerin takibi ve toplanması yönünde de kullanıyormuş. Gestapo çok kısa zamanda muhbir ve casuslardan oluşan inanılmaz bir haberleşme ağı kurmuş. Zamanımızda bu muhbirlere gizli tanık diyorlar. Muhaliflerinin yatak odalarına bile mikrofon yerleştirebiliyorlarmış Şimdiki gibi teknik ilerlemediği için bu yöntem en iyi yolmuş. Şimdi uydu vasıtasıyla her yer dinleniyor çok şükür. Bu dinlemeler sayesinde Gestapo istediği insanı suçlayıp yerinden edebiliyormuş. Arşivlerinde ise bir sürü gizli belge ve imzasız ihbar mektupları varmış. Gestapo'nun ulaşamadığı sokak ve cadde kalmamış. Hitler'in evinin civarında dolaşan subayları bile sorguya çekebiliyormuş bu Gestapo.

Bu Gestapo'nun ağır silahları da varmış. Hani şimdi bazı ülkelerde Ordu dışında polisleri ağır silahlarla donatmak isteyen ülkelerde olduğu gibi....

Almanların fırtına birlikleri adıyla bilinen ordusu SA nın yöneticileri bir gece içinde tutuklanıp, toplama kamplarına gönderilmiş. O toplama kampının ismi S ile başlıyordu....Yok, yok Silivri değil, tamam şimdi hatırladım ....Sachsenhausen toplama kampı.

Bu Gestapo'nun yetkileri o kadar sınırsızmış ki teğmen rütbesindeki bir Gestapo subayı, Alman ordu birlikleri olan SA ve SS generalleri bile tutuklayabiliyormuş.

Bu isim insanlarda o kadar çok yer etmiş ki iş yerlerinde despot yani baskıcı yöntem kullanan amirlere astları gestapo adını takmışlar.

İşte böyle.....

Şeytan işte.......

Bu tatil günü insana neler yazdırıyor?

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..