Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '16

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Gebelik haftası hesaplama

Gebelik haftası hesaplama
 

gebelik haftası hesaplama


Gebelik haftası hesaplama aşamasına kadar gelmiş çiftler, bu uzun zor  ama zevkli gebelik yolculuğuna başlamışlar demektir. Öncelikle hem keyifli hem de dikkatli olunması gereken bu özel süreçte en çok akla gelen soru gebelik haftası hesaplama yöntemidir. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, doğum tarihi hesaplama konusu genellikle kafaları çok karıştırır.
 
Gebelik haftası hesaplama konusunda ilk önemli veri, anne adayının  yumurtlama dönemidir. Zaten hamilelik bu yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girilmesi ile meydana gelir. Yumurtlama döneminde kadının hamile kalma olasılığı çok daha yüksektir. Bu nedenle kadınların öncelikle adet kanamalarının arasında kaç gün olduğu, yani adet döngülerini çok iyi takip etmeleri gerekir. Böylece yumurtlama tarih aralıklarını da sağlıklı olarak belirlemiş olurlar. Bunların hepsi gebelik haftası hesaplama konusunda daha sonra yardımcı bilgiler olacaktır. 
 
Gebelik haftası hesaplama işlemi ile kolaylıkla tahmini gebelik haftanızı  hesaplayabilirsiniz. Genellikle gebelikte hafta ve ay uyuşmazlığının, bir ayın tam olarak 4 hafta sürmemesi ile de ilgisi vardır. Gebelikler haftalık olarak takip edildiği için maalesef kafalar biraz karışmaktadır. Gebelik süreci ise toplamda 40 hafta olarak sürer. Eski zamanlarda olduğu gibi 9 ay 10 gün üzerinden direk olarak gebelik süresi hesaplanmaz. 
 
Gebelik haftası hesaplama için hangi yöntemler kullanılır?
 
Gebelik takibi açısından gebelik haftası hesaplama yöntemi ve gebelik haftası çok önemlidir. Gebelik haftasının tam net olarak belirlenemediği durumlarda, ilerleyen aylarda gerçekleşebilecek erken doğum riski, bebekte olası bir gelişme geriliği, erken su gelmesi, gün aşımı gibi durumlarda tedavi konusunda karar verme sıkıntıları meydana gelebilir. Anne adayına zarar oluşturabilecek durumlarda ya da bebekte herhangi bir sorun olması halinde, gebeliğin devam etmesi ya da sonlandırılması gibi bir karar verilmesi gereken durumlarda içinde bulunulan gebelik haftasına göre bir karar verilir. Ayrıca bebeğin anne karnındaki gelişiminin, ulaştığı kilosunun, tüm gerekli ölçümlerinin normal aralıklarda olması ancak gebelik haftası ile karşılaştırılarak değerlendirme yapılabilir. Normal doğum veya sezaryen tarihleri de gebelik haftalarına göre belirlenir.
 
Aşağıdaki yöntemler, gebelik haftası hesaplama için kullanılır:
 
Ultrason: Anne karnındaki bebeğin boyu, kafasının çapı, kafa çevresi ölçüsü, karın çevresi, bacak boyu gibi ölçümler ultrasonografik görüntüleme ile yapılır. Ultrasondan çıkan sonuçlara göre tahmini bir gebelik haftası hesaplanır. Gebelik ne kadar yeni ise bu yöntemde o kadar kesin sonuçlara yaklaşılır. Özellikle 20. gebelik haftasından önce daha doğru sonuçlar verir.
 
Son adet tarihi: Gebelik haftası hesaplama için anne adayının son adet tarihinin ilk gününden başlayarak hesaplama yapılır. Bu yöntem çoğunlukla doğru çıkar. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı özel durumlar da vardır. Adet düzensizliği, gebeliğin ardından yani üstüne adet görme, yumurtanın geç döllenmesi, erken gebelik sırasında görülen kanama gibi durumlar son adet tarihinin yanıltıcı olarak alınmasına neden olabilir. Bu durumda yapılan ultrason ölçümleri ve diğer parametreler bir arada kullanılarak düzeltilmiş adet tarihi bulunur ve gebelik haftası da buna göre hesaplanır.
 
Yumurtlama tarihi: Anne adayı adet tarihinin ilk gününü net olarak bilir, ancak yumurtlama tarihini tabii ki net olarak bilemez. Yumurtlama,  yani ovulasyon tarihi, tüp bebek ya da aşılama işleminde yapılan yumurtalıkların uyarılması durumunda ultrason takipleri ile net olarak izlenmektedir. Bu tarihin üzerine iki hafta eklenerek de gebelik haftası hesaplanabilir.
 
Tüp bebekte transfer tarihi: Tüp bebek uygulamalarında labaratuvar ortamında döllenen embriyonun, tekrar rahim içerisine transfer edildiği tarih gebeliğin ilk günü olarak belirlenir. Bu şekilde gebelik haftası çok net olarak hesaplanabilir.
 
Fetoskop: Çok eskiden anne karnındaki bebeğin kalp atışı sesleri fetoskop adı verilen bir alet aracıığı ile dinlenirdi. Kalp atışı seslerinin ilk duyulduğu zaman da o dönemde gebelik haftasını hesaplamada belirleyici bir nokta olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde yaygın olarak artık kullanılmaz. Ancak tıbbi şartların yetersiz olduğu yerlerde ve ebe takiplerinde hala kullanılabilir. Fetoskop, küçük bir boru ya da huniye benzer bir alettir. Bir ucu annenin karnına, bir ucu ebe veya doktorun kulağına dayanarak bebeğin kalp atışı sesleri dinlenirdi. Bu şekilde bebeğin kalp seslerinin ilk duyulması 18-20 hafta civarında olduğu için, buna göre gebelik haftası hesaplanabilir.
 
Toplam blog
: 11
: 383
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. İsmet Yıldırım  ..