Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

Geleneksel Geyikbayırı Kaya Tırmanışı Festivalinin coşkusu madencilerin aldığı ruhsatla gölgelendi!

Geleneksel Geyikbayırı Kaya Tırmanışı Festivalinin coşkusu madencilerin aldığı ruhsatla gölgelendi!
 

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Geyikbayırı Kaya Tırmanışı ve Doğa Sporları Festivali, programına 21 Şubat'ta bölgeye verilen maden ocağı ruhsatını protesto ederek başladı. Geyikbayırı Kaya Tırmanış bölgesi ana tırmanış kaya bandı üstündeki 67 hektarlık alana maden arama ruhsatı verilmesi hem bölgeye gelen sporcuların hem de yöre halkının kabul edebileceği birşey değil! 
 
Geyikbayırı, Toros dağları eteklerinde hem doğa harikası bir coğrafyadır hem de ne güzel ki, ne onur ki ulusal ve uluslararası katılımcıların kaya tırmanışı yaptıkları özel bir bölge konumundadır.
 
Yaklaşık 1000'in üzerinde tırmanış rotası olduğu, yılda 20 bin sporcunun bölgeye tırmanış yapmaya geldiği biliniyor. Dünyada ilk 4, Avrupa Tırmanış bölgesi olarak ilk 3'te yer alıyor. Ülkemizin en büyük, dünyanın sayılı tırmanış bölgelerinden biri. Türkiye'de başka hiçbir yerde bulunmayan tufa/sarkıt/kolonetli tırmanış tarzı burada bulunuyor. Her derecede, her eğimde, her tarzda tırmanış şansının olduğu bir yer. Bu bir değerdir. Bu değer, maddi zenginlikle ölçülen bir değer değil, doğal zenginliklerin insanda uyandırdığı yüksek manevi esinlerdir. 
 
Bizler, organize bir katılımla bölgeye gelen sporcuların yurdunu, doğal yaşamı tehdit eden maden ocaklarına, asli görevi doğayı korumak olan devlet ve kurumlarının teslim etmeyeceğine inanmak istiyoruz. Maden ve taş ocağı uygulamalarının tarıma, bitkilerin, ağaçların büyümelerine, suların kurumalarına vereceği zarar açıktır. Kilometrelerce alana yayılan, doğal habitat ve tarıma son derece zararlı uygulamaların doğaya en az zararı vereceği bölgelere yapılması gerekir.
 
AKUT birim sorumlusu, A.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül'ün konu hakkındaki açıklamaları çok yerinde ve önemlidir; ''Kaya tırmanış bölgesine ellerini sürerlerse korkunç bir tepki ile karşılacaklar. Bu tepki sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı ilgilendirecektir. Sporcular önemli bir destinasyonun yok olmasına izin vermezler. Önemli bir tepki gerçekleşir. Dünyanın önemli birçok tırmanışçısı buradaki protestolara katılır. Türkiye'nin görmediği uluslararası bir protesto ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu plandan vazgeçildiği gibi bölgenin yakınındaki taş ocakları bir an önce kapatılmalıdır.'' 
 
Doğa yürüyüş parkurlarından 520 km.lik Likya yolunun önemli ayaklarından biri de bölgeden geçiyor. Likya yolu uluslararası önemde bir yürüyüş parkurudur. Bu yürüyüşü engelleyecek bir girişim bölge turizmini de baltalayacaktır. Kaya tırmanışı nedeniyle bölgeye gelen sporcuların, bölge ekonomisine sağladığı fayda da ortadan kalkacaktır. Buna göre, doğacak zararların öngörülmesini ve buna yönelik tepkilerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca ivedilikle dikkate alınmasını bekliyor, bölgeye verilen maden arama ruhsatının iptal edilmesini istiyoruz.
 
Geyikbayırı ülkemizin özgün değerlerinden biridir. Anlatılmaz. Görülmesi, hissedilmesi gereken yerlerdendir. Hep birlikte korumalıyız.
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 118
: 631
Kayıt tarihi
: 07.10.13
 
 

İnsanın kendinden bahsetmesi meselesi benim için zor konuların başında gelir. Bu anlamda söyleneb..