Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '10

 
Kategori
Hukuk
 

Genel af

Genel af
 

CEZAEVLERİ OKULA DÖNÜŞTÜRÜLSÜN.


Ülkemizde defalarca af çıkarıldığını hatırlıyorum

Son olarak referandumdan önce Sayın KILIÇTAROĞLU sonra da Sayın Başbakan tarafından af dillendirilmiştir.

Ben affa karşı olmadığım gibi cezanın psiko sosyal temelinin araştırılıp suç işleme alt yapısını oluşturan şartların irdelenerek, suça gizli neden olanların da cezadan pay alması gerektiğini ve suç işleme alt yapısı olan nedenlerin giderilmesi için gereken tüm önlemlerin alınması gerektiğini düşünenlerdenim.

Bu doğrultuda oluşan şartlar nedeniyle uygulamadaki kanunlara göre suç işleyenin karşılığı olan cezanın karara bağlanması ve infazıyla ceza evlerinde yaşamdan tecrit edilen insanların sürelerini tamamladıktan sonra topluma salınırken uyum probleminin hiç düşünülmediğini izlerken, aksine ceza evinde yattıkları sürenin kendilerini hepten körelttiğini izliyorum. Bu durumda kendine olumlu şartlarını oluşturamayanların tekrar cezaevine dönmekten başka yolları kalmamaktadır. Bu durumdan birey mi sorumludur, yoksa sistem mi sorumludur? diye sorulursa bence sistem sorumludur.

Çünkü; eğer bir insan hayatının akışında isteyerek veya istemeyerek suç işlemişse, cezası karara bağlanıp ceza evi süreci başlamışsa, işte o zaman aslında hüküm giyenin en zorunlu eğitim süreci de başlamış demektir ki; ceza evine girenin psikoloji, vatandaşlık sorumluluğu, beceri ve kültür eğitiminden geçirilip sınavla sertifikalandırlırmış olsa, ceza evine girerken niteliksiz olan insan topluma salınırken olgunlamış, nitelik kazanmış özgür yaşama uyum sağlayan ve yaşamda var olmayı becerebilecek bir insana dönüştürlmesi mümkündür.

Ancak ceza ve infaz kanunu ceza evini eğitim merkezi yapmak yerine ceza evini köreltme ve işkenceyle hınçlandırma merkezi haline getirmektedir. Bence bu durum devletin-kanunların en büyük zaaflarından biridir. yarı açık ceza evlerindeki şartlar farklı olsada mahkum sayısı çok sınırlıdır. Ceza evlerinin insan kazanmak yerine insanı daha berbat hale getirdiğini nedense kimse fark edememektedir, tabii ki mahkumlarda bunu düşünüp isteyecek şartlarda değillerdir.

İlkel insan mantığna dayanan ceza evlerinin zorunlu eğitim merkezine dönüştüğü, bir şekilde hüküm giymiş insanlara bu durumu fırsata dönüştürebilecekleri bir ülke arzusuyla...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..