Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '12

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Geyikli'den manzaralar; yazlıkçı mısın, yerleşik misin?

Geyikli'den manzaralar; yazlıkçı mısın, yerleşik misin?
 

Geyikli ile ilgili yazılması gereken çok şey var. Dile kolay, bir yakınımın yaptığı siteye yerleştiğimizden bugüne kadar onaltı yılı geride bırakmışız.

O yıllarda birkaç parça eşyamızı yüklediğimiz kamyonu siteye sokacak yol bulamadık, tarlalardan zor bela siteye ulaşmıştık. Tarlaların, zeytinliklerin dönümleri  bin liranın altındaydı. Elektrik, telefon, tesisat yapacak usta bulamazdınız. İstanbul'dan tesisatcı  getirildiğini gördük. İzmir'den ve yakın ilçelerden marangoz, taş ustaları getirilirdi.  

Beldenin iki genci  bizlere yardımcı olmaya çalışırlardı. Hakan  tesisat işlerini, bizlerin de yardımıyla yapmaya çalışırdı. Hüseyin de telefon bağlantılarında yardımcı olurdu. Hakan bugün usta bir tesisatcı oldu büyük işler yapmaya başladı. Hüseyin de işinde ilerledi. Beldede iki üç köy esnafından başka dükkan yoktu. Zeytincilik, çiftçilik ve küçük baş hayvancılıkta ağırlıklı bir beldeydi, Geyikli.

1980 Yıllarında, Yeniiskelesinin yapılmasıyla, yerleşimde Belde'nin kuzey batısına kaydı. Yeniiskelenin yanında salaş bir kahvehane vardı. Bozcaada'ya gideceklerin, araba vapurunu bekledikleri ve çay içtikleri,  mola verdikleri bir yerdi. Yazlıkçıların önceleri istenmedikleri, değişik gözle bakıldığı uzaylı muamelesi gördükleri bir beldeydi Geyikli.

Bugün, Geyikli'nin nereden, nereye geldiğini görmek için kısa bir analiz yapalım;Yazın, Geyikli''nin nufusu  15 binin üzerine çıkmaktadır. Beş otobüs firması İst.Geyikli çalışmaktadır. Zeytinliklerin ve arazilerin dönümü 100 bin tl civarındadır. (Sahile yakın yerler). Süpermarketler, ekmek  fırınlar, nalbur, beyaz eşya , inşaat malzemeleri  satan dükkanlar, eczane gibi, insanların her türlü iihtiyacına cevap verecek bir mertebeye ulaşmıştır.  Perşembe günleri kurulan Geyikli pazarında, köylüye ayrı,  yazlıkçıya ayrı fiyat uygulamasına şahit olunmaktadır.

Yazlıkcı sayesinde malı değerlenen, arazisi kıymetlenen ve iş imkanları çoğalan (Ev temizliği, bekçilik, bahçıvanlık , kuoförlük gibi),ayrıca sütü, zeytini, peyniri ve bostanını  aracısız satabilme olanağı bulmuştur, Geyikli halkı.

 Sahile yakın, para etmiyen arsalar bugün parsel parsel satılmaktadır. Denize sıfır araziler tel örgülerle  çevrilmektedir.  İnsanların denize girdikleri bu yerler kayalar dökülerek kapatılmaktadır. Yarın sahilde denize girme olanağının önüne geçilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bütün yazlıkçılar bundan şikayetçidir. Yazlıkçıları kümesteki kazlar gibi gören zihniyet malesef yüzünü  burada da göstermektedir. Hane başı 300 tl.altyapı için yazlıkçılardan istenmektedir. Suları akmayan yazlıkçıların, şikayetlerinin arttığını ve adam kayrıldığından yakındıkları gözlemlenmektedir. Sitelerin etrafındaki görsellikleri bozan kirliliklerde işin cabası olarak ortada görünmektedir.

Odun iskelesi ile, yeni iskele arasındaki yürüyüş yoluna, belli aralıklarla bankların konulması ise olumlu  tepki almıştır.

Sn. Bel.Başkanımız Metin Salman beyin bir sözü vardı, ''Mavi bayrak çekeyim, Geyikli sahiline'', bu sözü inşallah devam ediyordur.

Yazlıkçı mısın, yerleşik misin ayrımcılığından da vazgeçelim lütfen!

 

.

 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..