Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi parkına dış yorumlar

Gezi parkına dış yorumlar
 

 

Türkiye bir haftaya yaklaşan toplu gösterilerle çalkalanmakta.

Türkiye tarihinde, ülke geneline yayılan böyle bir gösteriye tanık olunmadığına dikkat çekiliyor.

İstanbul’da Taksim meydanında küçük çapta başlayan eylem dalga dalga tüm ülkeyi sardı. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde eyleme yüz binler katılıyor. Gezi Parkında kesilen ağaçlara ve başlatılacak yapıya karşı yakılan kıvılcım tüm Türkiye’ye sıçradı. Olaylar başbakanı ve hükümeti protesto gösterilerine dönüştü.

“İleri demokrasi” sözünü ağzından hiç düşürmeyen hükümet, anti demokratik uygulamalarıyla eleştiri kaynağı olurken bir anda gösterilerin hedefi haline geldi.

Arap Baharlarından çağrışım yapılarak, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu duruma Türk Baharı adı verildi. Arap Baharı, zihinlerde, kan ve gözyaşı bıraktı. Bu yüzden konuyu iyi analiz edemeyenlerde endişe hakim.

Her şeyden önce Türk halkının bilinç düzeyi Araplar’dan farklı. Dış güçlerin gösterilerde etkisi görünmüyor.

Avrupa ve Amerika’nın belli başlı şehirlerinde,  gösterilere destek yürüyüş ve mitingleri yapılıyor.

Dış basın, başından beri konuyla yakından ilgili.

“Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul” diye başlıyor New York Times. Kamulaştırılan tarihi alanlardan ve bozulan semtlerden örnekler vererek Ara Güler, Ersin Kalaycıoğlu gibi kişileri İstanbul’un nasıl değiştiğine tanık gösteriyor. Ak Parti iktidarının izlediği temel felsefeye- İslami çizgiye dikkat çekiliyor.

Protesto gösterilerini sadece İstanbul siluetinin değiştirilmesine bağlamak ne derece doğru. Konuyla ilgili yorumlar sayısız. Türkiye’de diktator ya da otokrat bir yönetimin olduğuna dair yaygın kanaat gösterilerin hızını artırdı. Gezi Parkı ağaçları demokrasiye birer sembol oldu.

Başbakanın göstericilere üç beş çapulcu demesi de dış basının haberleri arasında yer aldı.

The Guardian, Türkiye’deki olaylar için, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya ve muhalefeti suçladı, başlığını kullandı. Gösterilerin Taksim’de nasıl başladığını ve nasıl büyüyerek yayıldığını özetleyen gazete, polisin aşırı şekilde biber gazı kullandığını, yüzlerce yaralının bulunduğunu, olaylarda, Pazar günü itibarıyla 1750 kişinin gözaltına alındığını, Türk medyasının olaylar karşısında takındığı tutumla sınıfta kaldığını yazan haberin altına düşen yorumlarda sağlıklı bilgi alınabilecek link adresleri gösterildi.

The Wall Street Journal, Türkiye’de huzursuzluk dalga dalga yayılıyor başlığı ile verdiği haberde olayların politik dengeyi tehdit ettiğini, küçük bir gruba polisin sert müdahalesi ile gösterilerin mantar gibi yayıldığını, hafta sonunda tüm illere sıçradığını yazarken, Ak Parti iktidarının komşu bazı Arap ülkelere model olma yolundaki arayışların da allak bullak olduğunu belirtti. Alkol satışlarına getirilen kısıtlama, çevreye karşı duyarsızlık, özel yaşama karışma şeklinde düzenlemelerin olduğuna dair görüşlere yer veren WSJ, halkın Kürt- Türk, Alevi- Sunni, tutucu- laik şeklinde kutuplaştığını bir araştırmaya dayanarak yazdı.

Dış Medyada Türkiye, Suriye ve Irak’ın önüne geçmiş durumda. Umarız olaylar provoke edilmeden, yakıp yıkılmadan demokratik usul ve çerçevesinde yürür. Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..