Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda Zehirlenmesine Dikkat

Yazın göbeğinden merhabaaa! Sıcaklar nasıl çöktü nasıl… Virüsün yerinde olsam kaçar giderim, ne işin var senin buralarda canım? Şaka bir yana bilimsel açıdan baktığımızda ortalık karışık sevgili okur. Bilen bilir, Merkür retrosu ( uzun mesele, isteyen araştırabilir.) ayrı bir yerden vuruyor meşhur virüsümüz ayrı bir yerden. Bilimle yatıp kalkmasak, ilgilenmeseydik hayat ne güzel olurdu değil mi? Öyle saf saf gezerdik, oh mis (severim). Biz yine de ilgilenelim, önlemlerimizi alalım, araştıralım ve uygulayalım. Ben de bu hafta  “Zehirlenmelere dikkat” diye geldim köşeme.

Sizi adeta mahallenizin bilmiş 55+ üstü teyzesi gibi uyarmaya geldim, parmağımı sallayarak. Hazır mıyız? Tek fark ben agresif değilim yapı olarak, otomatik olarak gülerim. Şimdi başlayalım, yaza hızlı bir giriş yaptığımız şu günlerde protein yapısında bulunan gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Ne diyorsun yani özgecim? Bu sefer de bakterilere dikkat diyorum canım.

  1. Şimdi sen alışıksın ya hani tavuğu ve balığı al arabaya koy, ya da elinde taşı falan. O bitti işte artık, sıcaklar fena. Et, tavuk, kıyma çok kısa sürede bozulmaya başlıyor sıcaklarla doğru orantılı olarak. Bunu ne kadar bilseniz de şu sıcak günlerde unutabiliyorsunuz dikkat!
  2. Evde pişirdiğiniz yemekler. Onlar artık bankonun üstünde öyle uzun durmasın, yine bu alışkanlığı bırakıyoruz, hemen dolaba. Evet bunu da biliyorsun ama uygulamak ayrı.
  3. Süt, süt ürünleri, yumurta ve yumurtayla yapılmış gıdalar. Şunlara da bir ayrı dikkat lütfen. Koku zaten olur ama olmadığında da yerseniz direk hastane!
  4. Marketten satın aldığınız ürünlerin sıcaklığa uygun koşullarda olup olmadığına dikkat edin, değilse uyarın. Kendi bildiğiniz dışında başkasının yaptığına güvenmek zorunda değilsiniz.
  5. Gıda zehirlenmeleri maalesef her kişide aynı etkiyi göstermiyor, bu da en çok söylediğimiz şey. Yani arkadaşına “ Senle şunu yemiştik , ben fenayım. Sende bir şey yok mu cicim? “ deme. O daha hafif atlatıyor olabilir, sen tuvalete koşarken o belki etkilenmedi veya hastanede. 

Riskler karşısında önlem almak her zaman güzel, bunlara dikkat edersek hiçbir sorun yaşanmaz. Ama dersen ki “ Aman nerden çıkardın zehirlenme falan, sıktın. “ diye buna üzülürüm ama bir 3 saniye falan, hiç tadımı kaçıramam keyfim yerinde. Dikkat et ki yaşanmasın, iyiliğin için uyarıyoruz… Hepimizin bakterisiz, virüssüz ve musmutlu günleri olsun. Tüm kötülükler de güzellikler de bizim için, yazın tadını çıkarıııın :)

 

Not: “ Yazıdan sonra zehirleniyormuşum, gülerim.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..