Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Gölcük

Gölcük
 

Gölcük ve Jeotermal Enerji

Geleceğin enerji kaynakları 2004 yılı Haziran ayında Bonn'da gerçekleştirilecek "Renewables 2004" konferansında yenilenebilir enerjilerin sunduğu olanakların masaya yatırılacağını Almanya'nın bir yayın organından öğrendim.

Dünya ülkeleri geleceğin enerji kaynakları üzerinde titizlikle durmaktadır.

Geleceğin Enerji kaynakları olarak; "YENİLENEBİLİR ENERJİ" şöyle sıralayabiliriz:

GÜNEŞ, Güneş enerjisi sonsuz değil, dört milyar yıl daha ısı ve ışık verdikten sonra enerjisinin biteceği hesaplanıyor.

RÜZGAR, Rüzgar enerjisini besleyen ana kaynak Güneş; Güneşin farklı düzeylerde ısıttığı bölgelerdeki ısı farkları Rüzgarı oluşturuyor.

SU, Hidrojen ve oksijenin oluşturduğu basit kimyasal bileşim, dünyada en çok bulunan şey; Dünyanın % 71'ini Su oluşturuyor. Teorik olarak her damlada potansiyel enerji var.

BİYOLOJİK ATIK, Dünyada ki canlıların yılda 80 milyar ton biyolojik atık üretme potansiyeli vardır.

JEOTERMAL, yer kabuğunun içindeki muazzam ısıdan faydalanarak bize enerji veren jeotermal enerjinin taşıdığı potansiyel enerji oldukça fazladır. Yeryüzünün derinliklerinden gelen ısı, yılın her mevsiminde kullanılmaya hazırdır.

Gölcük ve Jeotermal Enerji

Isparta İlimizin 5 km uzaklığında bulunan, (Dere Mahallesine daha yakın) sönmüş yanardağ ve krater gölü olan Gölcük, jeotermal yapıyı sır gibi saklıyor mu?

1996 yılında yayınlanan ISVAK-ÜN dergisinin Haziran sayısında İnşaat Mühendisi Ahmet Gürel Beyin izlenimleri oldukça dikkat çekici.Yazısında özetle izlenimleri şöyle anlatıyor:

"2 Haziran 1995 günü Gölcük'e saat 6.00 da ulaştığımda, gölün içinde bir buhar sütunu gördüm. Elmalık tarafında 50-75 metrekarelik bir sahada suyun kaynadığını ve kamerasıyla izlediği , fotoğraflarla bunu tespit ettim. Bu buharın sıcak karbondioksit olabileceğini MTA yetkililerince belirtildi"

Gelecek yüzyılların enerji kaynağı olacak jeotermal Isparta içinde çok önemlidir.

Yetkililerden önemle incelemeye almaları gereken yer, Gölcük olmalıdır.

Bulunacak jeotermal Isparta İlinin kalkınmasında ve hava kirliliği ile karşı karşıya tehlike oluşturması yönünden çok önemlidir.

İncelemelerin zaman kaybetmeden başlaması dileğiyle?

 
Toplam blog
: 15
: 999
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Nostalji ile yaşamak çok güzel... Geriye dönüp baktığımızda anılac..