Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '06

 
Kategori
Mizah
 

GORA'lıyım ben...

GORA'lıyım ben...
 

Şayet Metalurji ve Malzeme Mühendisi mezunu iseniz, şöyle bir dialoğun yaşanması muhtemeldir:

-Ne okudun üniversitede?

-Metalurji Mühendisliği.

-Eee, söyle bakalım. Yarın hava nasıl olacak?

Buradaki temel yanılgı, "Metalurji" kelimesinin "Meteoroloji" ile karıştırılmasıdır. Bunun sonucunda ise, hava tahmini yapan bir kişi olarak algılanmaktadır. Yok, eğer şanslı iseniz ve karşınızdaki "metalurji" kelimesini doğru duydu ise, şöyle bir dialog da muhtemeldir:

-Hangi bölümü kazandın?

-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği.

-Tencere,tava yapacaksın yani?...

Ne yazık ki, metalurjinin bilinmemesi, halen "sanayileşmekte" olan ülkemizin bir sonucudur. Çünkü sanayileşmiş ülkere baktığınızda, hepsinde metalurji sanayiinin bilinmesinden ziyade, bu sektörde epeyi bir yol alındığını görürsünüz. Litvanya, Ukrayna ve Rusya gibi eski Sovyet ülkelerinde, Metalurji ismi belirli yerlere verilmiş, hatta bu ismiyle futbol takımları bile kurulmuştur...

Şayet Ermeni olarak doğmuşsanız bu ülkede, şöyle bir diyaloğun üniversitede bir profesörle aranızda geçmesi muhtemeldir:

-İsmin neydi?

-Arek.

-Estağfurullah!

-!?!

Veya askerde bir komutanla şöyle bir dialog geçmesi de muhtemeldir:

-Adın ne çavuş?

-Arek, komutanım.

-Arek?

-Ermeni asıllıyım da.

-(şakayla karışık) O zaman niye geldin askerlik yapmaya?

Ne kadar acı bir soru! Zira böyle bir sorunun sebebi, bilgisizliktir bence.Çünkü Ermeni olduğun söylendiğinde, genelde senin Ermenistan'dan geldiği düşünülür. Oysa ki, ben de dahil olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde Ermeni yaşamaktadır ve hiçbirinin Ermenistanla ilgisi yoktur. Kuşkusuz, Türkiye nüfusunun binde 1'ni oluşturan Ermenilerden biriyle askerde karşı karşıya gelmek "milyonda 1" bir ihtimal olsa gerek...

Sorunun acı olmasını ise, 700 sene boyunca Türkler ve Ermeniler in beraber yaşamış olmaları oluşturmaktadır. Bu kadar senelik beraberliğe rağmen, bu ülkede doğmuş ve büyümüş olan bir Ermeninin, Ermenistan asıllı olduğu zannedilmesidir.

Şimdi de biraz mizahın düşündüren yanı:

Kuşkusuz, Ermeni denince akla iyi şeyler gelmez. Genelde Ermeni dendiğinde 1915 olayları, Asala terör örgütü gibi şeyler akla gelir. Hatta zamanında, bazı politikacılarımız Ermeni kelimesini bir "küfür" olarak bile kullanmıştır.

Peki Ermeni denince bunlar akla neden gelirken neden şunlar da gelmez: Osmanlı'ya her alanda en fazla katkı yapmış olan gayrimüslim milletin Ermeniler olduğu, örmeğin mimari alanda (Balyan ailesinin saray, kasır, kışla, köşk, camii vb. ve Ermeni bir devşirme olduğu idda edilen Mimar Sinanın eserleri http://en.wikipedia.org/wiki/Sinan ), müzik alanında (bknz.Hampartsum notaları http://tr.wikipedia.org/wiki/HAMPARTSUM_LIMONCIAN ), tarih alanında (bknz. Kömürciyan http://tr.wikipedia.org/wiki/Eremya_%C3%87elebi_K%C3%B6m%C3%BCrc%C3%BCyan ), tiyatro alanında (bknz. Güllü Agop http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCll%C3%BC_Agop ), ticarette, baruthanede, siyasette, hekimlikte, darphanede...

Cumhuriyet döneminde de fotoğrafçı, tarihçi, milletvekili, yazar, müzik, eğlence vb. alanlarda katkı yapmaya sürdürmektedirler.

Sanırım önemli olan kafalarda oluşmuş önyargıyı kırabilmektir. Bu önyargı da, İstiklal Savaşında "Ermeniler Türkleri arkadan vurdu" ile oluştuğu çok açıktır. Peki neden bu tür "kötü Ermeniler" olduğu halde, yukarıdaki alanlardaki Ermeniler ve İstiklal Savaşında Türklerle beraber omuz omuza savaşan gayrimüslümler(dolayısıyla "iyi Ermeniler" de olduğu) akla gelmez? http://www.milliyet.com/2006/06/04/pazar/yazcongar.html )

Herşeyden önemlisi, önyargının temelinde olan, "bir milleti bir kalıpla" şekillendirmenin yanlış olduğudur. Yani, tüm Ermeniler "kötü" değildir. Kötüsü olduğu gibi iyisi de vardır, sağcısı olduğu gibi solcusu da vardır, liberali olduğu gibi muhafazakarı da vardır...

Ve belki de en önemlisi şudur: Kötü millet yoktur, kötü insan vardır!

Bense artık, "Nerelisin sen?" sorusunun cevabını buldum:

-GORA'lıyım ben. Bilmiyor musun GORA yı? Hani şu sucuklarıyla ünlü gezegen...

Kıssadan hisse: Siz siz olun, hem Ermeni hem de Metalurji Mühendisi olmayın.

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..