Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '08

 
Kategori
Sinema
 

Görünmeyenler

Görünmeyenler
 

28 Şubat ta 4 gün sürecek olan IF Ankara Bağımsız Film Festivali başladı. Her gün izlemek üzere 1 film seçtim. Bugünkü İspanya yapımı belgesel “Görünmeyenler” idi (*).



Görünmeyenler, insanı yerinden hoplatan, rahatsız eden, acıtan bir film. Afrika ve Latin Amerika’da yaşayan insanların en temel insan haklarına sahip olabilme mücadelesini anlatıyor. Kongo , Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Bolivya ve Kolombiya ‘da insanlar gerçek bir özgürlük mücadelesi veriyorlar.



Filmden çıkar çıkmaz ilk düşündüğüm şey, "Türkiye’de türban diye üniversitede hak isteyenleri Afrika’ya bir göndermeli" oldu. Türban için özgürlüğü bu derece abartarak savunmak, hakikaten şımarıklık dedirten manzaralar ve sahneler var bu filmde. Ne mi bu sahneler?

Kongo’da kadınlar ürünlerini satmak için en az 30 km yol yürüyorlar ve yolda asiler ve çeşitli gruplar tarafından defalarca tecavüze uğruyorlar. Onları savunan ne bir kanun ne de bir makam var.

Orta Afrika’da çocuklar evlerinden zorla kaçırılıp, ellerine silah tutuşturularak asker yapılıyor. Birbirlerini ve başkalarını öldürmeye zorlanıyorlar. Geceleri kabus görererek uyuyup, hayatları boyunca bozuk bir psikolojiyle yaşıyorlar.

Uyku hastalığı diye bilinen ve sinekten bulaşan bir hastalıktan her yıl binlerce insan ölüyor, ancak ilaç şirketleri hiçbir kar olmadığı için ilaç geliştirme ve araştırma çalışmalarına para yatırmak istemiyorlar.

Bolivya ve Kolombiya da insanlar olağanüstü bir yoksulluk ve özgürlük mücadelesi veriyorlar.

Bütün bu insanların yaşamında sadece acı, korku, ezilmişlik,baskılanma ve yokedilme duygusu var.

Bu insanlar görünmüyorlar, duyulmuyorlar, bilinmiyorlar. 2008 Oscar ödüllü Javier Bardem in yapımcılığını üstlendiği film bu yüzden önemli.

Yaşadığımız topraklarda sahip olduğumuz hakiki özgürlükleri bilelim ve en çok da kıymetini bilelim.



(*) Yönetmen: Isabel Coixet, Wim Wenders, Fernando Leon de Aranoa, Mariano Barroso, Javier Corcuera

Yapımcı:Javier Bardem, 2007, İspanya




Nefis Havana slaytlarıyla bir önceki sinema bloğum : Buena vista social club
http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=92758


 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..