Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Göz altılar, ünlüleri teşhir için mi?

Göz altılar, ünlüleri teşhir için mi?
 

Göz altılar


Televizyon dizilerinden ve sinema filmlerinden tanınan çok sayıda ünlü ismin aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi “uyuşturucu kullandıkları ya da sattıkları” iddiası ile şafak baskını ile gözaltına aldındı. Ünlü isimler İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülürken teşhir edilmesi yeni bir tartışma yarattı. Olayı Uzmanlar, polisin ünlüleri teşhir ederek gözdağı verdikleri şeklinde yorumladılar.

Yöntemsel olarak, sabahları kapılar kırılıyor, evler basılıyor, yakalananlar kelepçeler eşliğinde emniyete getirilip gazetecilere, dolayısı ile kamuoyuna teşhir ediliyor. Ancak gözaltına alınan ünlüler akşamleyin sahneye çıkmak üzere, ertesi gün filminin çekildiği sahneye gitmek üzere elleri kollarını sallayarak serbest bırakılıyorlar. Üstelik bu uygulamaya yönelik kimsenin tepkisi yok, rutin bir işlemmiş gibi kabul görüyor. Ve herkes emniyetten çıkabildiğine şükür ediyor. Basında linç edilen bu ünlüler aslında meslek yaşamlarının, kariyerlerinin irtifa kaybetmesinin sendromunu yaşıyorlar içten içe. Gariptir, kıskançlıktan mı, başka kişisel nedenlerden mi, düşünsel anlamda çok demokratik ve çağdaş sayılabilecek bu blog alanında bile “vurun kahpeye” tarzı ifadelerle yapılanları hoş görme ve gözaltına alınanların bir an önce cezalandırılması taleplerini yüksek sesle dile getiriyorlar.

Bir dönem narkotikte “Bir gram olsun Yıldız Tilbe Olsun” sloganı kullanıldığını hatırlayalım. Dönemin narkotik polisleri yüzlerce kilo uyuşturucu yakalandığında bir sütun haber olmazken, o zamanlar Yıldız Tilbenin üzerinde yakaladıkları 1 gram ile nasıl günlerce nasıl gazete manşetlerinde kaldıklarını görünce bu sloganı kullanır olmuşlardır. Peki onlar reklam yapacak diye onlarca ünlünün gazetelerde teşhir edilerek linç edilmesi hukuksal olarak adil mi? Ayrıca bu haberler üzerine vicdan mahkemeleri de neden yanlı karar vermektedir?

Adaletin kestiği parmak acımaz ama adaleti oluşturmak, tesis etmek üzere başlatılan uygulamalar da adil olmalı bence.

Neden mi? Adalet duygusu yaşamın kendisidir de ondan.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..