Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '10

 
Kategori
İstanbul
 

Grileşen İstanbul

Grileşen İstanbul
 

Bir zamanlar yeşildi..


Tarih boyunca Şair ve Bestekar'lara ilham kaynağı olmuş güzel İstanbul, artık ne yazık ki o güzellik ve doğallığını kaybetmekte. Şehircilik sadece ulaşım, alışveriş merkezi, cadde sokak düzenlemesi midir?. Bitki örtüsünü korumak ve çoğaltmak yok mudur bunun içinde? Gelmiş geşmiş tüm yönetimler, çıkar ve rant uğruna kaçak yapılaşma ve talan'a yol vermişler, bir de bu işlerin içine arazi mafyası da eklenince sonuç, vahim ötesi...
İstanbul'un önemli bir bölümünü oluşturan Kadıköy – Pendik sahil şeridinin gerisinde bulunan ve bir zamanlar Adalar'dan bakıldığında yemyeşil zümrüt gibi bitki örtüsü ile örtülü olan tepeler, artık toprak yığınına dönmüş bulunmaktadır. Zirvelerde bile blok binalar boy göstermektedir. Ayrıca bunlar, o meyilli arazide depreme ne kadar dayanıklıdır?
Buralarda, isimleri yabancı lisanlardan seçilmiş kelimelerden oluşmuş ki dilimizde bunlara uygun çok daha güzel ve canayakın isim ve sıfatlar kesinlikle vardır, filan City, feşmekan Residence gibi isimlerle kurulan kule misali bina ve siteler mantar gibi bitmektedirler. Bu yapılarda ikamet eden insanların atıkları da doğrudan Marmara denizine – her ne kadar arıtılsa da- bir şekilde akmaktadır. Haydi organik atıklardan vaz geçtik, deterjan vs gibi doğada çözülemeyen atıklar gün geçtikçe daha çok miktarda denizi kirletmektedir.
Bu yüzden, bir zamanlar balık cenneti olan Marmara'da artık balık avlamak iğne ile kuyu kazmak kadar zorlaşmış, ekolojik denge bozulmuştur.Balık azlığının nedenini sadece trol ile avlanan balıkçılara yüklemek haksızlık olur.
Bu tepelerdeki binalara yerleşen insanların ulaşım için yollara da ihtiyaçları olacaktır kuşkusuz. Bu da kilometrelerce toprak ve yeşilliğin Asvalt'a dönüşmesine yol açacaktır doğal olarak. Velhasıl nereden tutarsanız tutun yeşilin kahverengi ve Gri'ye dönüşmesi kaçınılmaz görünmektedir bu anlayış devam ettiği sürece. Yetkililer bir motora atlasalar, rotayı Adalar istikametine çevirip bu çirkinlikleri kendi gözleri ile bir görseler, iyi olur diye düşünüyorum.
Sonuç olarak, yeni bir imar planı ve yasası ile bu hormonlu büyüme durdurulmalıdır.

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..