Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Gülün enerjisi hayatını yönlendirdi

Gülün enerjisi hayatını yönlendirdi
 

gulsha markasının kurucusu Gülşah Gürkan'dan gül ile ilgili tüm detayları öğrendik.


Gülün ve gülsuyunun kadınların güzelliklerindeki önemi büyük. Hem kokusu hem de ciltteki mucizevi etkileriyle her zaman listenin ilk sırasında olmayı hak ediyor. Geçtiğimiz günlerde Isparta’da gül hasadında bir araya geldiğimiz gulsha markasının yaratıcısı Gülşah  Gürkan ile hem gül hasadının inceliklerinden ve markadan konuştuk...

- Gülün günlük hayatımızda olduğu kadar masallarda ve efsanelerde de önemli bir yeri var. Sizin gül ile ilgili tanışmanızın mistik bir hikayesi var mı? İlk tanışmanızı hatırlıyor musunuz?

Aslında hayatımın gülle iç içe örülmüş olmasını mistik buluyorum. Dünyaya geldiğim yer, gül hasadı zamanında doğmam, ismimin Gülşah konması ve ailemin geçim kaynağı olması… Tüm bu etkenlerin, benim bu işle uğraşmam için bir araya geldiğinden eminim. Mühendislik eğitimimden girişimcilik serüvenime kadar, önüme çıkan ve bana yol gösterenlerde de kesinlikle gülün enerjisini hissetmek mümkün.  

- Dünyada en iyi gülün Bulgar gülü olduğu söyleniyor. Bu savı çürütmek adına Isparta gülünü vazgeçilmez kılan özellikleri nelerdir?

Yarama parmak bastınız. Aslında Bulgar gülü olarak bilinen türle Isparta gülü aynı: “Rosa Damascena Trigintipetala”… Bu gül Bulgar gülüyle aynı cins, yağ veren en önemli gül çeşidi. Gülcülük Bulgaristan’a 17. yüzyılda Edirne bölgesinden gidiyor ve seneler sonra 1889’da Isparta’ya geri geliyor. Aslında Isparta günümüzde, dünyadaki gül yağı ihtiyacının yaklaşık yüzde 65’ini karşılıyor. Dünyanın dört bir tarafında düzenlenen fuarlara katılıyor; “Bu gül Bulgar gülüyle aynı mı?” diye soran herkese tek tek açıklayarak, broşürler dağıtarak doğrusunu anlatıyoruz. Benim esas amaçlarımdan biri de Rosa Damascena’ya sahip çıkmak. 

- Gül hasadının incelikleri nelerdir? Hangi mevsimde en uygundur?

Dünyada çok az yerde yetişen bu gül türü yılda sadece bir ay hasat veriyor. Mayıs ayında tomurcuklar çiçek açmaya başladığında, hasat da başlıyor; iklim şartlarına göre 4-5 hafta sürüyor. Açılan gülleri her sabah, 130 senedir devam eden el hasadı geleneğiyle tek tek topluyoruz. Günün ilk ışıklarıyla birlikte başlayan hasat yaklaşık saat 11:00’e kadar devam ediyor. Çiğleri üzerindeyken topladığımız gülleri, damıtma işlemi için hemen gülyağı fabrikasına getiriyoruz. Uçucu yağlarının kaybolmaması için çuvallarından çıkarıp serin bir alana seriyor ve maksimum 6 saat içinde işleme alıyoruz. 

- Gülsha markasının doğuş hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Aile şirketimiz olan Gürkan A.Ş., 1965 yılından bu yana, Isparta gülünün esansiyel gülyağı, konkreti ve absolütü gibi değerli özlerini üretiyor, hammadde olarak parfüm ve kozmetik üreticilerine ihraç ediyor. Elimizdeki bu değerli hammaddelerin, aynı kalite ve saflıkta tüketiciye de ulaşmasını sağlamanın, piyasadaki önemli bir boşluğu dolduracağını gördüm. Kişisel olarak, gerçek gülsuyunun yararlarını deneyimleyerek büyüdüğümden, bu güçlü ama bir o kadar da yumuşak iksirin cilt üzerindeki iyileştirici etkisinin kadınlar tarafından neden fark edilmediğini sorgulamaya başladım. Zaten çevremizden gelen istekler, kişisel olarak alıştığım kalite ve saflıkta bir ürünün piyasada olmadığını göstermiş oldu. 

2011 yılında, ailemin bu birikimini kendi markamla değerlendirme kararı aldım ve “gülsha”yı yarattım. Böylece, saf, esansiyel gülyağının temel içeriğini oluşturduğu cilt bakım ürünlerimizi tüketiciye sunmaya başladık. İlk önce gülsuyunu piyasaya sürdüm ve sonrasında ürün geliştirme süreci için kolları sıvayarak, Fransa’daki en iyi formül uzmanlarını ve danışmanları buldum. Onlarla çalışarak sıfırdan yeni ürünler geliştirmeye devam ediyorum. 

Ürünlerimizin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Şu an için ABD, Çin, Hong Kong, Singapur, Malezya, Taiwan’da satılşa sunuluyor. Hong Kong’daki Sasa kozmetik zincirlerinde, Mannigns, Log on ve LCX mağazalarında; Amerika’da Urban Outfitter’s noktalarında ve urbanoutfitters.com adresinde yer alıyor. Türkiye genelinde ise ürünlerimize seçkin eczanelerde bulunan standlardan ve www.gulsha.com.tr adresinden ulaşılabiliyor. 

- Markanızda hangi ürünler mevcut?

Şu an temel cilt bakım ritüelini kapsayan 3 adımlık bir serimiz var. Gülsuyunun iki farklı ebatı ile toplam 4 ürün sunuyoruz. gülsha cilt bakım serisi; gülsha Purifying Rose Dust (arındırıcı gül tozu), gülsha Ultimate Rose Water (tam gül suyu) ve gülsha Perfecting Rose Elixir’den (eşsiz gül iksiri) oluşuyor. Ürünlerimizin hiçbirinin içinde paraben, alkol, SLS, suni boya ya da parfüm gibi maddeler bulunmuyor.

- Gülün ve gülsuyunun ciltteki mucizevi etkileri nelerdir?

Tüm ürünlerimizde bulunan esansiyel gül yağı, başlı başına mucizevi bir hammadde. Küçük moleküler yapısıyla gülün tüm hücrelerine besin ve oksijen taşıyor. Aslında gül yağına; gülün kanı, enzimi, hormonu, bağışıklık sistemi diyebiliriz. Tabii tüm esansiyel yağlar gibi bu özel moleküler yapısı dolayısıyla, cilde çok iyi nüfuz ediyor. Bu yağ, antiaging etkisiyle bilinen en değerli nemlendirici ve besleyici yağlardan biri. Güzelliğin sembolü olmuş bu çiçeğin suyuyla cildi beslemek çok önemli. gülsha cilt bakım serimizde bulunan, yağı ayrıştırılmadan üretilen tam gülsuyu, güçlü antioksidan içeriğiyle cildi koruyan, yatıştıran ve gözenekleri sıkılaştıran çok değerli bir tonik. Gülün içindeki tüm faydaları yakalayıp, kullanımı en keyifli haliyle cilde sunan bir ürün.  

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..