Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güven kaybolursa

Güven kaybolursa
 

Güven duygusu insanı rahatlatan ruh halidir. İnsana güç verir, yaşamda daha başarılı ve üretken kılar. İnsanın çevresinden emin olması, zarar görmeyeceğini hatta destekleneceği hissi duyması geleceğe atacağı adımda onu daha da yüreklendirir. Her insan çevresine, birlikte olduğu arkadaşlarına güven duymak ister. İnsanın ihtiyaç duyduğu güven duygusunun çemberi içinde bulunduğu toplumda bireylerden kurum ve kuruluşlara devleti oluşturan unsurların en alt kademesinden en üst kademesine kadar genişlemektedir.

Bireylerin güven duygusu toplumsal birlikteliğin temelini oluşturmaktadır. Sahiplenme ve bağlılığı güçlendiren güven duygusudur. Bir ülkede güven duygusunu sağlayan ve artıran doğru, tarafsız, dürüst, adaletli, evrensel ölçüde yapılmış yasalara uygulamalardır. Bu nedenle toplumun güvenini kazanmak günlük yaşamda her kişi ve kuruluşun öncelikleri arasındadır. Güveni sağlamak geleceğinde güvencesidir. Birey olarak güvenilir bir ortam huzurlu, kendinden ve geleceğinden emin bir hayat sağlar. Yönetici olarak önemli kararları almada ve uygulamada güçlü olma hissi verir, başarıya giden yolda kapıları açar.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik düşünen, konuşan ve mantığıyla karar veren bir canlı olmasıdır. İnsanlar güvenmediği bir toplumda yaşamak istemezler. Kurum ve kuruluşları sahiplenmezler, toplumsal yaşamda elden geldiğince tepki çekmeden uzak durmak isterler. Hele insan kendisini güçsüz hissettiğinde ünü bile kaybeder. İşte o noktada birlik ve beraberlik yapısı bozulmaya başlar. Toplumsal parçalanma yıkımın başlangıcıdır. Tarih boyunca insanları bulundukları toprakları terk etmeye yani göçe zorlayan etkenlerden biride güven ortamının bozulmasıdır.

Güven kazanmak toplumsal yaşamın huzur içinde sürdürülmesinde en büyük yatırımdır. Güven bir ölçüde inandırıcılıktır. Kişiyi, kuruluşları ve devleti güçlü kılar. Gelişmenin, ileriye gitmenin ve uzun yıllar gücü korumanın temelinde kazanılan güven ve elde edilen destekler vardır. Daha da ötesinde devleti yaşatan tüm kişi ve kuruluşları ile sağlanan güven ortamıdır. Siyasileri, Liderleri tarih sahnesinde ortaya çıkaran sağladıkları güvendir. Onları da yok eden güvenilmez bir konumuna düştükleri süreçtir.

Bazen insanların güvenini kazanmak için sahte oyunlar oynanır, kimilerince toplum koyun kendileri de çoban sanılabilir. Bir dönem elde edilen başarı ve elde edilen güç akılları baştan alabilir. Sağlanan güven ortamı kötüye kullanılabilir. Ama güven ortamının güvensizliğe döndüğü anda gerçekte geriye gidiş ve çöküş başlar.

Günümüz sanal gerçeklik oyunlarının kolayca oynandığı, sahte güven sağlama ve gerektiğinde yıpratma için kullanılacak her türlü elektronik ortam vardır. Güvenin korunması ve geliştirilmesi için daha dikkatli ve ölçülü olma dönemidir. Yapılan bir hatanın ve söylenen yanlış bir sözün sanal ortamlarda kullanılma riski her zaman yüksektir. Artık savaşlar bile cephe değiştirmiştir. Medya gücü elektronik ortamın tepelerini ele geçirme savaşı vermektedir. Bunlara karşı koymanın yolu ve bilgi kirliliklerine son vermenin yöntemi toplumun güvenini kazanmaktır. Toplumu bölmek değil birleştiren adımlar atmak, güveni tesis etme yollarını geliştirmektir.

Unutulmasın ki güven kaybolduğunda bir daha kolay geri gelmez. Güven bir çatıdır. Güvenin kaybolduğu yerde dostluk rüzgârları esmez. Düşmanı bol coğrafyalarda din ve ırk temelinde bölünmenin kışkırtıldığı dönemler her zaman bozulan güven ortamları olmuştur. Güven verelim ki güvenilelim. Güvenli geleceğe birlikte yürüyelim. İnsanlarımızın güvenini kaybetmeyelim.

 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..