Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '06

 
Kategori
İnternet
 

Güvenli şifre nedir?

Güvenli şifre nedir?
 

Bankacılık dönemimde internet projeleri ile uğraştığım için “şifre” konusunu hep gündemde olan sıcak konulardan birisi olarak hatırlıyorum. “Şifremi Çaldırdım” yada “Şifremi bulup kullanmışlar” gibi çok şikayet alırdık. Öte yandan katıldığım konferans ve seminerlerde, üniversitelerdeki sunumlarımda sık sık karşıma çıkan bir soru vardı: “Şifrem ne olmalı?”

İşte size cevabı: MANTIK olmalıdır.

Eğer şifrenizi belirlerken UNUTMAMAK için iyi bildiğiniz bir şeyi, kişisel bilgilerinizi kullanıyorsanız ciddi tehlikedesiniz demektir. Çünkü zaten zarar vermeye çalışan kişi, şifre olarak önce kişisel bilgilerinizi denemeye başlar. Eğer birde aynı şifreyi her yerde kullanıyorsanız bu daha kötü çünkü bir kez ele geçirdi mi her yerde bunu denemeye başlayacaktır.

Şimdi size bir uyanığın yöntemini anlatıp daha sonra nasıl şifre belirlenmeliden bahsedeceğim. Bu şahıs önce güzel bir site yapıyor. Sağdan soldan çeşitli içerikler topluyor, siteyi zenginleştiriyor. Daha sonra herkese gelin siteme BEDAVA ÜYE OLUN tanıtımları yapıyor. Sizde üye olurken her zaman kullandığınız şifreniz ile kayıt oluyorsunuz. Oda kendi elinizle vermiş olduğunuz şifreyi alıp size ait belki hotmailvb. Hesaplarınıza girmeye çalışıyor.

Ama şifreniz MANTIK olursa (Sn. Murat Lostar’ın kulakları çınlasın) kötü adamın işi zor. Ne yapmak lazım;

Örnek 1 : www.abcde.com adlı bir siteye üye olacağınızı varsayalım. Şifreniz sitenin adının ilk 3 harfi ve doğduğunuz ilin plakası olabilir. Bu örneğimize göre İstanbul doğumlu birinin şifresi abc34 olacaktır.

Yada ilk ve son harf hariç kalan kısmı alıp İstanbul’un fetih tarihini yazabilirsiniz. Yani bcd1453 gibi. Böylelikle her internet sitesine üye olurken farklı bir şifre belirleyebileceğiniz gibi unutma riskinizide yok etmiş oluyorsunuz. Hatırlamanız gereken tek şey sadece şifrenin MANTIĞI.

Örnek 2 : Birçok kredi kartınız var ve 4 haneli şifresi ile artık hem alışveriş hemde para çekimi yapabiliyorsunuz. Yine aynı şey geçerli MANTIK. Her kartınızın üzerinde 16 basamaklı bir numara, son kullanma tarihi ve arkasında cvc numarası var. 16 basamaklı kart numaranız 4’lü bloklar halinde. 1234 2345 3456 4567 diye bir kart numaranız olsun. Her 4’lü blokun 2. numarasını şifreniz yaparsanız burada şifreniz 2345 olacaktır.

Yada ilk iki numara ile son iki numara olsa 1267.

Yada son iki rakam ve son kullanma tarihinin yıl bilgisi. 2008 son kullanma yılı olan yukarıdaki kart için şifre 6708 olacaktır. Böylelikle her kartınızın şifresi başka olacaktır. Bir kartınızın şifresini birisi bulsa bile diğerlerinde aynı şifre çalışmayacağı için güvende olacaksınız.

Eğer şifreniz MANTIK olursa unutmamak için post it’lere yazıp bilgisayar monitörünüzün bir köşesine yada kartınızın arkasına yazmak zorunda kalmazsınız. (Çalınan bir çok şifrede yakaladığımız bir durumdu)

Size kolay gelmeyeceğini biliyorum ama eğer denerseniz çok rahat edeceğinizden eminim.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..