Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '18

 
Kategori
Hukuk
 

Hakim Yardımcılığına İhtiyaç

Sayın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül açıklamasında; Hakim Yardımcılığının hayata geçirileceğini beyan etmiştir.

Eğer çabucak hayata geçirilirse, bunun Türk Adaleti ve vatandaşlarımız için çok hayırlı olacağına inanmaktayım.

Zira yaklaşık 12 bin hakim savcı adalet camiamızda çalışmaktadır. Her hakim ve savcıya bir  hakim yardımcısı görevlendirilmesi bütçeye şu kriz ortamında fazlaca bir zarar da vermeyecektir. Çünkü, bu hakim yardımcıları daha sonra, tecrübe kazanmış bir hakim olarak atanacaklarından, ve onlarında yardımcıları olacağından daha hızlı ve daha doğru kararlar verilebilecektir. Hatta önce hakim yardımcısı olarak atanan bu kişiler ancak yaşça belirli bir olgunluğa eriştikten sonra hakim olacaklarından bu durumda olumlu etki yaratacaktır. Diğer taraftan maliyet hususunda ise, adaletin hızlı ve doğru karar vermesi teraziye tutulduğunda, belki ilk başta ufak bir maliyet oluşsa da, adaletin hızlanması ve doğru karar verilmesi herkes için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Yani Adalete verilecek önem, maliyeti gölgede bırakacaktır.

Hakim Yardımcılığı her bakımdan acildir ve hatta geç bile kalınmıştır. Çünkü bir hakimin sadece karar vermeye ve duruşmaya odaklanması ile  karar verme, duruşma, keşif, kalem idari işleri, gerekçeli karar yazma, ara karar hazırlama, yoğun taleplerin değerlendirilmesi arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır.

Kısacası bu proje hayata geçirilirse, hakimlik mesleği,  işçilik  unsurlarından kurtulacak, daha çok bir beyin ve muhakeme faliyeti halini alacaktır. Buda objektif olarak adaletin hızlanmasına dahada önemlisi doğru kararlar verilmesine fayda sağlayacaktır. 

Hakim yardımcılığı hayata geçerse, tahminimce bir hakime düşen iş miktarı, beşte bir oranına düşecektir. Hakimlik mesleği daha çok beyinsel güç gerektiren bir meslektir. Bu nedenle fiziki olarak güç gerektiren konularla hakim uğraşmayacak, dosyalara beyin olarak daha fazla hakim olacaktır.

Ayrıca herhangi bir okulda bile bir okul müdürünün birden çok yardımcısı bulunmaktadır. Adliyede icra müdürünün yardımcısı bulunmaktadır. Başka kurumlarda da müdürlerin yardımcısı bulunmaktadır.

Ayrıca adalet hızlansın diye koştura koştura karar vermektense hakim yardımcılığı  mesleği hayata geçirilerek,  hem hızlı hemde doğru karar vermenin önü açılacaktır. 

Bu yazımı bitirirken, Hakim Yardımcılığının tüm millitemize hayırlı olmasını temenni eder ve hayata geçirecek tüm Adalet Bakanlığı teşkilatını şimdiden tebrik eder, bir an evvel hayata geçmesini temenni ederim.

 

 
Toplam blog
: 147
: 135
Kayıt tarihi
: 10.10.10
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1999 yılında mezun oldum, 2006 yılında Maliye Bakanlığına..