Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '07

 
Kategori
Anılar
 

Haksızlığa isyan

Haksızlığa isyan
 

PAYLAŞMASINI VE PAYLAŞTIRMASIN

BİLMEK

Yıllar –yıllar önceydi ortaokul ve liseyi parasız devlet lisesinde okumuştum.Orta okul ikinci sınıftaydım. Kanımca yerli malı haftası kutlanacaktı.Yatılı pansiyonda kalan bizler evlerimizden bir şeyler getirme şansına sahip olamadığımız için ; Türkçe öğretmenimiz bizleri “Müsamere Salonuna “ indirip orada “Yerli Malı Haftasını “kutlama programı hazırlamış , okulun bütün öğretmenlerini de çağırmıştı. Bizler büyük bir heyecanla beklemekteyiz.Önce okul müdürümüz” Yusuf Baba”(biz öyle hitap ederdik)konuşma yaptı.Arkasından büyükçe bir kutunun içinde pastalar börekler getirip bizlere dağıttılar. Gayet doğal olarak öncelikle öğretmenlere, ve büyük öğrencilere daha sonrada bize sıra gelecek diye beklerken kutulardaki pasta-börekler bitti.

Biz kala kalmıştık.Herkes bir şeyler yiyiyor , biz onlara sadece bakıyoruz , içimiz burkulmuş kendimize haksızlık yapılmış olmasının verdiği ruh halinin, diğer yandan ailelerimizden uzakta olmanın getirdiği psikolojik eziklik bizleri isyan eder bir havaya sokmuştu.Kim olduğunu hala bilemediğimiz bir arkadaşımızın bağırmasıyla birden hepimiz (pasta alamayanlar) topluca bağırıp masalara vurmaya başladık ortalık karışmış herkes ne oluyor diye şaşırmıştı. Ortalığın karışmış olması bizi iyice galeyana getirmiş ayaklarımızla da tepinmeye başlamıştık.Tam bu sırada salonun dışından içeri doğru otoriter bir sesle Müdür yardımcımız İsmet Ömeroğlu’nun sesi duyulmuştu.(bütün okul ondan çekinirdik)Birden bire sessizlik oldu.

İsmet hoca tok bir sesle konuşmaya başladı ;” gördünüz mü çocuklar ortada bir haksızlık var.Birileri bir şeyler yiyiyor , birileri de onlara bakmaktalar.Bu ne kadar haksız ve utanç verici değil im?Çünkü elimizdeki pasta-börekler kısıtlıydı ve biz bunu eşit paylaştıramadık.Bütün haksızlık da bu eşit olmayan paylaşımdan kaynaklandı. Eğer eşit paylaştırabilseydik az da olsa hepimize biraz pasta düşecek bu haksızlık da yaşanmamış olacaktı ve şimdi sizlerin haklı olarak gösterdiğiniz tepkiyi de göstermemiş olacaktınız. İşte dünyadaki yaşanan haksızlıkların temelinde de bu yatmaktadır .Dünyamızın üzerindeki var olan ya da üretilen her şey eşitsiz paylaşılmasından kaynaklı haksızlıklar bir yandan savaşlara neden olmakta.Diğer yandan milyonlarca insan aç ve sefil bir hayat sürmektedir.

Ancak korkmayın çocuklar biz sizlere bu haksızlığı yapmayacağız , pastaların bir kısmı yan odada şimdi sizlere dağıtılacak sadece sizlerin böylesi bir haksızlık karşısında nasıl tepki vereceğinizi görmek için yaptık . Çok sevinçliyim ki sizler bizi mahcup etmediniz haksızlıklar karşısında gereken tepkinizi gösterdiniz. Yaşamınız boyunca bütün haksızlıklara göz yummamanız dileğiyle afiyet olsun”.Diyerek bizlere pasta ve börekleri dağıttırdılar.

Yaşamın daha başlangıcında böylesi eli öpülesi öğretmenlerim olduğu için kendimi hep şanslı hissetmişimdir

 
Toplam blog
: 45
: 1344
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Düşünmeyi ve yazmayı çok severim. Yaşama ilişkin çelişkileri görmekte ısrarlıyımdır. Muhalif olmaya ..