Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '11

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

HAL engellilerin engellerini kaldırıyor

HAL engellilerin engellerini kaldırıyor
 

HAL ya da Türkçe karşılığıyla MYU (Melez Yardımcı Uzuv)


Artık engelliler, HAL sayesinde kendi başlarına hareket edebilecek. Hatta fiziksel engellilerin ihmal edilebilir vatandaşlar olarak görüldüğü yurdumuzda bile sokağa çıkabilecekler. Iron Man Suit (Demir Adam Giysisi) olarak da adlandırılan bu robot iskelet sayesinde engelliler, kimsenin yardımına muhtaç olmadan oturabilecek, kalkabilecek, merdiven çıkabilecek hatta yük kaldırabilecekler. 

Cyberdyne firması tarafından geliştirilen robotun yaratıcısı Profesör Sankai. Bilim dünyasında çok önemli bir adım olarak görülen keşif, Time’da da yerini almış http://www.time.com/time/photogallery/0, 29307, 1900202_1889488, 00.html Ufak bir problemle. Haberin alt başlığında, HAL’in, “Terminator” filminde robotları üreten firmanın adı olduğu belirtilmiş. Herhalde SKYNET de taşeron firma olmalı. 

HAL’e gelince, Arthur C. Clarke’nın “Sentinel” isimli kısa hikayesinden uyarlanmış Stanley Kubrick imzalı “2001; Biz Uzay Destanı” isimli filmin kahramanı olan bilgisayarın adıdır. Aynı zamanda bütün zamanların da en iyi, en başarılı film sponsorluklarından biri olarak tanımlanır. Çünkü HAL markasının nereden geldiği uzun zaman anlaşılmamış, hakkında çok sayıda spekülasyon yapılmıştır. HAL’in harflerini birer harf öteleyin. Ortaya çıkan marka IBM’dir. Kubrick hiç bir ilgisi olmadığını söylese de, Clarke, HAL’in IBM olduğunu kabul etmiştir. IBM bu konuda herhangi bir açıklama yapmamış, sponsor oldu mu, olmadı mı konusu, reklamı uzun süre devam ettirmiştir. Time gibi ciddi kabul edilen bir derginin editörleri bile bunu atladığına, dünyadaki yüzlerce site de “kes, yapıştır” yöntemiyle çoğalttığına göre, yapabilecek fazla bir şey kalmamış. O yüzden konumuza dönelim; 

Hal “Hybrid Assistive Limb” Türkçesiyle “Melez Yardımcı Uzuv – MYU” öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyona yardımcı olması için tasarlanmış. HAL’in geliştirme aşamalarında, yaralanmış ya da incinmiş kişilere nekahat döneminde yardımın dışında, özürlülere hayata katılmaları için fırsat tanıyabileceği, ağır yükleri kaldırılmasına yarayan bir forklift olarak kullanılabileceği de ortaya çıkmış. HAL’in bu özelliğinin felaketlerde çok yardımcı olacağı kesin. Çünkü HAL sayesinde, kullanılan gücü 10 kata kadar çıkartabilmek mümkün. Deprem kurtarma çalışmaları sırasında elinizde buna benzer veya daha da güçlendirilmiş MYU’lar olduğunu düşünün. Vinçlerin yıkıntılardan dolayı bin bir zorlukla hareket ettiği ortamlarda MYU’lar gökten düşmüş yardımcılar gibi olacaktır. 

Yazının devamını ve uzvun bölümlerini içeren açıklayıcı resmi http://diflek.com/982/hal-engellilerin-engellerini-kaldiracak/ da bulabilirsiniz 

Kutsi Akıllı www.diflek.com 

 
Toplam blog
: 32
: 1615
Kayıt tarihi
: 01.06.11
 
 

Olduğu gibi kabullenmek yerine "neden" sorusunu sormayı yeğlerim. 25 seneye yakındır senaryo çalışma..