Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hamilelik süresi neden 9 ay?

Hamilelik süresi neden 9 ay?
 

Belki bilim araştırmıştır, bir yerlerde yazmıştır, çizmiştir ama bizler hamileliğin neden 9 ay sürdüğünü bilmiyoruz. Öyle ya niye 8 ay ya da 10 ay değil de 9 ay. Üstelik standart gibi; normal doğum 9 ayda gerçekleşir. 9 ay sonra bebeği annenin karından biz almıyoruz; vakti gelince kendisi çıkıyor. Yani biz elbette hamilelik süresinin neden 9 ay olduğunu bilmiyoruz; sadece merak ediyoruz. Belki bilim incelemiş, açıklama getirmiştir. Bu konuda internette yer alan bilgi Şöyle:

Bugüne kadar bebekler daha fazla büyürlerse doğum kanalından geçemezler şeklinde yanıtlanan bu soruya bir Amerikalıdan "Annenin metabolizması daha büyük bir bebeği besleyemiyor" şeklinde bir hipotez sunuldu. Bugüne kadarki bilimsel görüşlere göre leğen kemiğinin genişlemesi iki ayak üzerinde yürüyüşe engeldi. Bilim insanları bundan “Obstetrical dilemma” (obstetrik ikilem) olarak söz eder. Evrim buna çözüm olarak hamileliği dokuz ayla sınırlandırmış. Araştırmamız doğum kanalı büyüklüğünün, hareketlerimiz yüzünden kısıtlandığı görüşünün doğru olmadığın gösterdi diyor Dunsworth. Geniş bir kalçaya sahip olmak doğru dürüst yürüyememek anlamına gelmiyor. Araştırmacıya göre ayrıca hamilelik süresi de kesinlikle kısalmamış. PNAS dergisinin son sayısında hipotezlerini şimdi Dunsworth ile birlikte formüle ettiler. Doğum, annenin hamilelik ve bebeğin gelişimi için artık yeterli enerji sağlayamadığı zaman gerçekleşiyor. Önemli evrimsel faktör leğen kemiği değil enerji diyor Dunsworth (internetten alıntı)

Bu sorunun cevabı önceki düşünceye göre “bebekler daha fazla büyürlerse doğum kanalından geçemezler” şeklindeydi. Dunsworth’la “doğum, annenin hamilelik ve bebeğin gelişimi için artık yeterli enerjiyi sağlayamadığı zaman gerçekleşiyor” deniliyor.

Öte yandan hamilelik süresinin standart yani böyle bıçakla keser gibi (istisnai durumlar olabilir ama önemli değil) tam 9 ay olması yani annenin ya da bebeğin durumuna göre vs farklılık göstermemesi şaşırtıcı. Allah kanunu gibi, bebek 9 ayda doğar. Aslında bilimin incelemesi gereken budur. Bence ileri sürülen iki hipotez de doğru olabilir ama ikna edici değil. Hayatın neresinde böyle bıçakla kesilmiş gibi net/standart bir süre var? Düşünün bir kere,  annenin hamilelik durumu süreye etki etmiyor. Doğacak çocuğun özellikleri de.  Hayatımızda böyle hiçbir şeyden etkilenmeyen hangi olay var? Belki sadece güneşin doğması. Şaşırtıcı gerçekten.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..