Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '14

 
Kategori
Kitap
 

Hasrete Yolculuk Şiirleri okurken

Hasrete Yolculuk Şiirleri okurken
 

Hasrete Yolculuk şiirler kitabının yazarı emekli öğretmen Nahide Çelebi’dir. Kitap Ankara’da Mart ayı (2014) başlarında basılmıştır. 208 sayfadan ibaret olup, tertemiz bir baskısı ve kapak kompozisyonu vardır. Kitabın kapak kompozisyonunu Leyla Çelik tarafından yapılmıştır. Kitabın giriş yazısını bir teşekkürden sonra ÖNSÖZ de Nahit Çelebi hocamız şunları yazıyor:

“Şairlerin şiirlerini okuduğunuzda, içinize bir sevgi ışığının düştüğünü, hayatın özüne su verircesine, verim zenginliğine ulaştığınızı fark eder, ruhunuzu hoş bir sevincin ve doyumsuz bir güvenin kapladığı coşkusuna varırsınız. Şairlerin hep doğruyu, iyilik ve güzellikleri ve de erdemi yaşattıklarını bu uğurda mücadele ettiklerini görürsüz” diyor. Bu sözlerde sonra eğitimci yazar dostumuz Fethiye’den Ünal Şöhret Dirlik’in Nahide Çelebi ve Kitapları “ başlıklı bir yazısına yer vermişlerdir.

Ünal Şöhret Dirlik şunları yazıyor: Erzurum’da doğan Nahide Çelebi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli illerde ve Fethiye’de coğrafya ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Emekli olan şaiir, iki çocuk ve üç torun sahibidir.  Fethiye’ye her gelişinde FETAV’ a ( Fethiye Kültür ve Tanıtma Vakfı )mutlaka uğrar ve Kültür Komisyonu çalışmalarına katılır. Üçüncü şiir kitabı Duygu Pınarı’nda kadınlar için bir şiiri var, onu beraber okuyalım:

KADIN

Sevgi tohumlarını ektin yaralı gönüllere

Filiz verdin, çiçek açtın, çoğaldın kadın

Büyüttün yavrunu ödenemez emeklere

Anasın, bacısın, cansın, sen kadın…

***       ***      ****

Seninle aydınlanır kararmış yürekler

Dağlarsın yürekleri kor gibi alev gibi

Renkli hayalleri motif motif işlersin

Körelmiş yüreklere ışığını saçansın ( sayfa: 13 )

Nahide Çelebi hocamızın daha önce “İsyan “ Yaşam ve İzler” “Duygu Pınarı” gibi başka şiir kitapları da yayımlanmıştı. Yanılmıyorsam bir ara Hocamızın “Duygu Pınarı” şiirler kitabı içinde bazı düşüncelerimi yazmıştım. Nahide Çelebi daha lise sıralarında iken şiirler yazmaya başlamış ve bazı öğretmenlerinde ilgisini çekmiştir. Yaşama yönelik şiirlerini görev yaptığı il ve ilçelerinde yerel gazetelerinde bazı dergi ve seçkilerde yer vermişlerdir.

Ben şahsen Nahide Çelebi Hocamızın değerli güncel yazılarını, mutfak kültürü ile ilgili yazıları, denemeleri, öyküleri ve şiirleriyle Milliyet Blog ortamında tanıştım. Nahide Çelebi, öğretmen olduğu için öğretmenliğin emekli olmasına inanmıyor, üretiyor, yazıyor ve yazdıklarını başka insanlarla paylaşmayı biliyor. Çalışkandır, üretkendir ve sevecendir. Bir yerde okumuştum. Üç “S”  diye. Yani SEVGİ, SAYGI ve SABIR… Bunlara inanan ve önem veren bir insandır Nahide Çelebi…

Hasrete Yolculuk şiirler kitabında şiirlerini kimi zaman dörtlükler halinde, kimi zaman da halk şiiri tarzında ve serbest olarak yazılmıştır. Daha doğrusu içinden geldiği gibi yazdığını görüyoruz. Şiirlerinde ağdalı sözcüklere rastlamak mümkün değildir. Yaşayan Türkçe'den yanadır. Yabancı sözcüklere asla iltifat etmiyor. Sade, yalın ve duru anlaşılır bir Türkçesi ile şiirlerini yazıyor. 

“Anılarımda acıların kaldı,

Kalbimin heyecanı bir yığın hasret,

Kilitledim hepsini gönül kasaba

Onlarla birlikte geliyorum sana ( Sayfa:14 )

Değerli şair hocamızın adı geçen kitabında hoşuma giden ve altını özellikle çizdiklerimden bazılarını bu köşede sizlerle paylaşmak istiyorum: “Anam, babam soyum Türk / Ecdadım tarihte en büyük / Kurban olurum ben taşına , toprağına / Bu can feda olsun yurduma “ ( s.15 ),” Aydınlandı ülkem çağdaş  uygarlıkta / Benim adım Cumhuriyet / Soyadım Hürriyet ( S.16 ),Adını hep saygıyla haykıracağız / Seni yüreklerimizde yaşatacağız / Vatanımıza gurur, milletimize ömür kattın / Ufkumuzsun sen Mustafa Kemal’im “ (s.17),Çiçeklerle bezenmiş yaylaların, dağların / Destandır dillerde aşklardın, sevdaların / Barbaşında kara gözlü Dadaşların / Şehitler yatağı Efsanesin Erzurum. (s.25 ),

Uçar gençlik kuşu, gönülden gönüle / Bülbülün sitemi, güle, sümbüle.(.s.36 ),Kırdın güven dümenini / Kayık vurdu kıyıya / Hesabın, köle yaptın / Savurduğun boşluğa / (s.72 ), Karamsarsın arın dertlerinden / Yeni güne merhaba de gül biraz / Gönlünden sil elemi, kederi  / Kararan umutların olsun bembeyaz (.s.109 ),

Bunlar biraz da ünlü şairlerimizden rahmetli Cahit Külebi’ yi anımsatan dizeler gibi… Bunlar gibi başka örneklerde verebilirim. Yazım bir hayli uzadı. Sizleri de yormak istemem. Şair Nahide Çelebi gerçekten hoş ve anlaşılır şiirler kaleme almıştır. Her şiirinin altında o günün tarihleri de vardır. “Hasrete Yolculuk” şiirler kitabını severek okuduğumu ifade etmek isterim.

Nahide Çelebi öğretmenimiz yaşadıklarını, özlemlerini, aşklarını, sevdiklerini, yalnızlıklarını, toplumsal ve sosyal duyarlıklarını, yaşayıp gördüklerini, duyduklarını ve hissettiklerini akıcı, yalın, çarpıcı bir şiir diliyle Türk edebiyatına bir eser kazandırmıştır. Ayrıca bu güzelim şiirlerini tozlu dosyalarda, kitaplığının raflarında yalnız bırakmamıştır.

Bu güzelim şiir kitabını ailesine, çocuklarına ve sevgili torunlarına değerli kalıcı bir miras olarak bıraktığını vurgulamak isterdim. Bundan dolayı değerli hocamızın bu çabasını yürekten kutluyor, ömür boyu sağlıklı günler diliyor ve daha nice aydınlık  dolu gülyüzlü yarınlara...

Abdülkadir Güler

25 Nisan 2014- Söke

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..