Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hastane yapacak yer bulamayan Zonguldak…

Hastane yapacak yer bulamayan Zonguldak…
 

Zonguldak zavallı Zonguldak. Yolunda beş bin yiğit delikanlı maden şehidi olmuş Zonguldak.

Çok partili dönem süreci içinde sadece popülist ve oportünist Millet Vekili seçmiş meclise göndermiş. Ne yazık ki seçildikten sonra hepsi sırtlarını dönmüşler. Türkiye’nin Karaoğlan’ını bile Zonguldak meclise göndermiş. Ama oda maden işçine verdiği sabun, elbiselik kumaş, havlu ve helva ile görevini tamamlamış, Zonguldak Halkına geleceğe bakan bir istikamet bile vermemiş.

Yılan hikayesine dönmüş Filyos projesiyle uyutulmuş, 1990 Ankara yürüyüşü ile uyandırılmış! Avuç içi kadar İncivez’e dönemin en büyük! Üniversitesiyle uyuşturulmuş, 2003 yılında 1. eylem planı ile Türkiye’nin ilk duble yol temeli ile umutlandırılmış, hurda yığını haline gelmiş İlin göbeğindeki eski Lavvuar mezbelesini Cumhuriyetin anıtsal simgesi diye halka yutturulmuş, beş yıldır Devlete bir yer gösterip bir türlü yapılamayan Batı Karadeniz’in süper akıllı Hastanesiyle beklemeye alınmış talihsiz Zonguldak.

Zonguldak projesi ve parası Devlet tarafından temin edişmiş akıllı Hastanesine yer bulamazken, neredeyse şehir merkezinin işlek alanları kadar olan eski Lavvuar alanı sırf Ak Parti karşıtlığı psikolojisi ile tarihi yapı diye yıkımı engellemiş mezbele talihsiz Zonguldak’ı seyrediyor.

On yıldır bitirilip Zonguldak’a yatırım saldırısına uğratacak duble yollar ayaklarını sürüye sürüye 2013’e kadar bitirilemedi. Hani Artık insanlar TTK’ya bağımlı kalmaktan kurtulacak alternatif yatırımlara kavuşacaklardı ve Zonguldak insanı göç ettiği yerlerden geri dönecekti.

Zonguldak; Türkiye’nin en yoğun sivil toplum kuruluşu olan ili. Tam 935 tane dernek faal, Türkiye’nin en güçlü ve köklü sendikası Genel Maden İşçileri Sendikası Zonguldak’ta.  

Açılışı yapılırken protokol konuşmalarında zamanın politikacılarının “Ülkenin en büyük üniversiteleri arasına girecek” diyerek açtıkları Üniversitenin yerleşim alanı olarak seçtikleri yere sadece idare binası sığabileceğini gördükleri halde Zonguldak’ın mahzun yüzüne baka baka kurdeleyi kesip gittiler.

Bu üniversite olduğu yerde saydı, bünyesinden ayrılıp açılan üniversiteler bu Üniversitenin öğrenci sayısın geçti. Asli unsurları diğer fakülteleri açacak yer bulamadılar.

Zonguldak ve iki adımlık köhne Gazipaşa Caddesi. Uyusun da; Karaman beldesi, Kozlu, Bakacakkadı yolu boyunca büyüsün! Beş senedir Hastane yeri bulamayan Zonguldak ve çukurlarına insanlar düşüp ölen meşhur tarihi anıt! Eski Lavvuar ağlıyor. Yılda bilmem ne kadar zarar eden TTK’nın bu sorununa bu günün teknolojisi ile çözüm bulunamıyor! Teknolojinin ilerleyip bir mucize icat etmesi bekleniyor. 1993 yılından önce yaklaşık 40.000 işçi vardı 1300’ü mühendis. Bu gün 9000 işçi var mühendis sayısı 1400 dolayında TTK hala belini doğrultamadı. 1993 yılından önce yaklaşık 40.000 işçi ne iş yapıyordu! Derhal emekli edilirse TTK zarar etmezdi çözüm bulunmuştu! Yaklaşık 9000 işçi kaldı hala zarar ediyor ve çözüm bulunamıyor.

Türkiye yılda 11 milyon ton taşkömürü kullanıyor endüstriyel olarak. Bu yüksek kalorili taş kömürü Zonguldak’ın altında Zonguldak’a bakıyor. Türkiye yılda 11 milyon ton taş kömürü ithal ediyor.

TTK ağlıyor Gazipaşa caddesine bakarak. Eski lavvuar alanı bağırıyor sıkışıp kalmış Gazipaşa caddesine. Mengen’den Zonguldak’ın şehir merkezine kadar 10 yıldır bitemeyen duble yol umudu kesmiş patates çukurlarıyla vakit geçiriyor.

Tarih 31 Mayıs 2013 ve Karaman Zonguldak arası tünel kazı işleri hızlandı. Mitatpaşa Tüneline başlandı. Ereğli-Zonguldak arası tünellere başlandı. Ortalık iş makinesi kaynıyor. Ama Gazipaşa Caddesini yine kazdılar. Kara akan Zonguldak Deresi sekiz adımlık Zonguldak şehir merkezinin (yarısı meşhur bulunmaz anıt eski lavvuar alanı tarlası) içinden kokularıyla aheste aheste akıp gidiyor ve Zonguldak seçmeninin teveccühüne mazhar olmuş sayın vekiller seyrediyor. Türkiye’nin her yeri şantiye gibi şehir içi yolları kaymak gibi. Zonguldak’ın güzide Gazipaşa Caddesinde yayalar bile yürüyemiyor.

935 dernek, yaşlı Genel Maden İşçileri Sendikası ve yetişmiş siyasetçiler seyrediyor. Aman sakın ha… Zonguldak’ta i başında bulunan söz sahipleri görmesin… Çaycuma-Bakacakkadı-Saltukova istikametinde gelişen seracılık ve halkın el becerileri ile gerçekleştirdikleri tarımsal faaliyetleri görmesinler. Maazallah kesin batırırlar.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..