Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Hatasız yazmak...

Hatasız yazmak...
 

Ben lise mezunuyum.Okuma ve yazmayı öğrendiğim günden beri hatasız yazmaya çalışırım. Böyle yapmamın başlıca nedeni, anadilime duyduğum sevgi ve saygıdır.

Yanlış yazılmış bir metin okuduğum zaman rahatsız oluyorum. Bazı blog yazarı arkadaşların dediği gibi, yanlış yazanı uyarmak, ukalalık etmek gibi geliyor. Uyarmadığım zaman da, okuduğum metinler bana zevk vermiyor.

En çok yapılan hata, dahi anlamına gelen eklerin bitişik yazılması. Az önce okuduğum bir blogda ' Gerçekte olsa ' yazıyordu.' Gerçekte ', aslında ' Gerçek de ' anlamında kullanılmıştı.

Başta da belirttiğim gibi, dilbilim uzmanı ya da Edebiyat öğretmeni değilim, lise mezunu bir ev hanımıyım. Elbette ben de, farkına varmadan hatalı yazmışımdır. Uyarı alırsam sevinir, düzeltirim hemen.

Dahi anlamına gelen eklerle ilgili, yıllar önce radyodan dinlediğim çok güzel, anlamlı bir örneği yazmak istiyorum sizlere...

Uzakdoğu'da bir müzeyi dolaşmaya gider adamın biri. Müzeyi bir rehber gezdirir adama. Heykellerin yanından geçerken, rehber, adama anlatmaya başlar ;

Bakın, bu Buda, bu da Buda , bu da Buda...

Aynı anlatımı, büyük-küçük harf ayrımı gözetmeksizin ve dahi anlamını vurgulayan ' da ' ekini ayrı yazmaksızın yazayım sizlere, farkı anlayacaksınız.

Bakın, bu buda, buda buda, buda buda...

Hangi cümleden daha çok hoşlandınız? Ya da, anlatılmak istenen konuyu, hangisinde hemen anladınız?

Soru ekleri ve ki bağlacı da çok önemlidir yazı yazarken. Pek çok kişi de, ki bağlacını yanlış yerde kullanıyor. ' Bahçede ki ağacın üstünde kedi vardı' gibi... ' Bahçede ki, kendisini çağırdığımızı duymuyor ' doğru kullanımdır.

Dahi anlamını vurgulayan ' de ve da ' ekleri, ek aldığı kelimenin ses yapısı ne olursa olsun ' de ve da ' diye kullanılır.' Gerçek te olsa ' diye yazılmaz, ' Gerçek de olsa ' diye yazılır.

Soru eklerini yazmaya bile gerek yok aslında. ' Geliyor musun? ' ' Geliyormusun? ' Söylerken bile minik bir duraklama, ayrı yazmamız gerektiğini anlatmalı bize...

Hem ' dahi ' anlamı, hem de soru eki varsa, bu kez iki kez aralık vermek zorundayız kelimemizde. ' Onda da mı para yokmuş? ' örneğinde olduğu gibi...

Ana dilimizi seviyorsak, doğru kullanmaya özen göstermeliyiz. Şu anda adını anımsayamadığım ünlü biri ; Dilim, Vatanımdır ! demiş. Ne hoş ve çarpıcı bir cümle, değil mi?
 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..