Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '18

 
Kategori
Deneme
 

Hava Tahmin Bilgilerini Ürün Tanıtımınıza Alet Etmeyiniz.

Hava Tahmin Bilgilerini Ürün Tanıtımınıza Alet Etmeyiniz.
 

Ülkemizde hava tahmin raporu bilgilerini açıklamaya tek yetkili Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür. TV kanalları bu bilgilerin dışına çıkmamaya özen göstermelidirler.   

Bazı TV kanallarımız ekranlarının alt yazılarında dünden kalan, hatta haftalar öncesinden kalan hava durumu bilgileriyle toplumu yanlış bilgilendiriyor.

Tabiri caiz ise kimi hava tahmin raporunu pense olarak, kimi tornavida olarak kullanıyor. Hava tahmin bilgilerini dahi kirli kazanca alet ediyorlar.

 ……! Hava tahmin raporunu sundu. Meğer gayesi hava durumu değilmiş. Ürününü tanıtmak amacıyla hava tahmin bilgilerini sunuyor.

Bu yazıyı yazarken içten saygı duyduğum, güven ve itimada şayan kıymetli dostum, ………! Diyecek ki Burakgazi reklamlara dokunma. Dostum! Konu önemli dokunmak, dile getirmek gerek.

Ürün tanıtımında kullandığı hava tahmin bilgilerinin hiç biri doğru değil.

Doğunun ücra köşesindeki bir ilimizde hava sıcaklığı 35 derece gösterilirken, Akdeniz bölgesinde bir ilimizin hava sıcaklığı 32 derece gösteriliyor.

Gece sıcaklığı dahi yer ile gökyüzü misali birbirinden uzak. Bu bilgileri okuyunca toplum da inanıyor.

Televizyon kanallarının birinde yaşadığınız ilin havası güneşli ve sıcak, gösterilirken bir diğer kanalda aynı ilin hava durumu şiddetli yağmur ve sel riski gösteriliyor.

Günlük yaşamda birkaç gün sonrası için planlama yapılırken havanın durumu çok önemlidir.

Misal hafta sonu pikniğe gidip gitmeyeceğinizi, ya da bir gün sonra okula gidecek isek ne giyeceğimizi hava durumuna göre karar veririz.

Tarımla uğraşan çiftçilerimiz var, onlar ürün ekecek, ilaçlama yapacak, ürün biçeçek.

Hava tahmini uçak ve gemilerin gidiş güzergâhlarını belirler. Hava fırtınalı ise uçaklar ve gemiler yeni güzergâhlar belirler.

İnsan hangisine inanacağını bilmiyor. Kolsuz gömlek mi giysek, Palto çizme mi giysek diye düşünmeye başlıyorsunuz.

Filozof Arago "Bilim ve teknolojideki gelişmeler ne olursa olsun itibarını düşünen kişiler hava tahmini yapmaya kalkışmasın" demiş. 

Günümüzde gözlem istasyonu şebekesi tamamlanmış artık hava tahmin raporunun doğruları artmıştır.

Bırakın hava tahmin bilgilerini gerçek yetkili Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıklasın.  TV kanalları da onların bilgilerini günlük olarak açıklasın.

Keyfi tutum ve davranışlarla hava tahminlerini açıklayanlar hava tarafından sırtları yere gelecek şekilde yere seriliyor.

Hava tahminleri gibi çok önemli bilgileri ürün tanıtımlarınızda kullanmayınız.  

 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..