Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '16

 
Kategori
Eğitim
 

Hayat tercihtir

Hayat tercihtir
 

hayat bir gemi


Sen, olmayı seçtiğin kişisin.  Her şey seninle başlar. Hiç kimse elleri cebinde başarı merdivenlerini çıkmamıştır. Peki, nasıl başarıya ulaşmışlardır? Her insanın bir hayali vardır. Hayattan ne istersen onu alırsın. Ne istediğini bilenler; onu hayalden hedefe dönüştürürler.  Hayali hedefe dönüştürmek kolay değildir.Kişi hedefini belirlerken kendi yeteneklerini ve kapasitesini göz ardı etmemelidir.  Hayallerinin peşinden koşmalıdır. Bu sayede hedeflerine ulaştığında yeteneklerini daha iyi kullanabilecek ve yaptığı işten keyif alacaktır.

Her insanın bir hedefi olmalıdır. Hedefi olanlarla olmayanlar arasındaki fark yaşamda çok belirgindir. Hedefi olanlar onu gerçekleştirmeye daha yakındır. Bu yüzden; mutlaka herkes kendine uygun bir hedef belirlemeli ve hayalindeki mesleği yapmak için hareket etmelidir. Eğitim ve öğretimini buna göre sürdürmelidir. Gerçekleştirmeyen hedeflere üzülüp yıkılmak yerine; kendini tanıyarak yılmadan, inanarak ve sabırla bu yolda çalışmalıdır. Öğrencilerimle görüşmelerimizde dikkatimi çeken bir şey var. Hayalleri var, istekleri var, kendilerinin farkındalar ama harekete geçme ve motivasyon eksiklikleri var. Kendilerine inanmıyorlar.  Hayalleri için yapmaları gerekenleri yapmakta sorun yaşıyorlar.Sadece hayal etmekle her şey olacakmış gibi düşünüyorlar. Ama bu öyle değildir. Hareket ve çaba olmayınca başarıya ulaşılamıyor. Hayalleri olan; uyuşuk ve tembel bekleyemez. Başarı, hayalleri için hedefe yürüyenlerindir.

Öğretmenlerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde hep yakındıkları bir şey var. “Öğrenciler verimli ders çalışma yöntemlerini bilmiyorlar” diye yakınıyorlar. Çalışmalarımızda sene başından sonuna kadar öğrencilerimize verimli çalışma yolları hakkında seminerler ve bireysel çalışma programları yapıyorum. Aslında öğrencilerin ders çalışma yöntemlerini bilmediklerinden değil, ders çalışmak istemediklerinden ve yeteri kadar derslere motive olamadıklarından başarılı olamıyorlar. Özellikle bizim okulumuz için konuşacak olursak, öğrencilerimiz üniversiteye çalışmaya 12 sınıfta başlıyorlar. Öğrencilerimizi defalarca bilgilendirip uyarmamıza rağmen birkaç öğrenci dışında 10 sınıftan itibaren hedefleri için çalışmaya başlayan yok. Bunun böyle olmasının sebebi öğrencilerimizin hedeflerinin netleşmemesinden ve çalışma alışkanlıklarını değiştirememelerinden kaynaklanıyor.Hedeflerini belirlemediği halde birçok şeyi isteyen zengin, ünlü ve üniversiteli olmak isteyen ama bunun için bir türlü çalışmaya başlamayan öğrencilerimiz kendi kendilerine çok şaşırıyorlar. “Nasıl olur da ben başaramam ?” diye hayıflanıyorlar. Sanki birileri onlar adına bunu yapacak. Kendilerinin eyleme geçmelerine gerek yokmuş gibi davranıyorlar.  

Başarılı insanların ortak özelliklerine baktığımızda şunları görüyoruz; 

1. Başarma isteği ve başaracağına inanmak

2. Hedef belirleme bu hedef için sıkı çalışmak

3. Duygu ve düşüncelerinin farkında olma, kendini tanıma ve doğru yolda hedefe ilerleme

4. Sorumluluk bilinci, sabırlı olmak

Hedefi olan kazanır. Önemli olan hedeflerimiz için çaba göstermemizdir. Bir şeyler değiştirmek isteyen insan önce kendinden başlamalıdır. Önce “dünyadaki en önemli kişiye, kendinize inanın”. Kendine inanan, güvenen, vazgeçmeyen ve elindekinin kıymetini bilenler mutlaka başarıya ulaşırlar.  Peşlerinden gidecek cesaretiniz varsa tüm düşleriniz gerçek olabilir.

                                                                                                                          Erdoğan ERCAN

Uzm. Psikolojik Danışman

 
Toplam blog
: 3
: 2585
Kayıt tarihi
: 08.05.12
 
 

1973 Ulus doğumluyum. Eğitimimi Psikoljik Danışma ve Rehberlik  alanında yaptım. Psikoljik Danışm..