Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

Hayvan besleme kuralları ve öneriler

Hayvan besleme kuralları ve öneriler
 

GÖRSEL NETTEN ALINI


Günümüzde bazı kişilerin elinde bir köpek tasması, sokaklarda köpek gezdiriyorlar. Bazen hayvanı tasmasından çıkartıp salıyorlar. Hayvan eğitimli değilse sokakta gezenlere saldırıyor. Köpeklerin de insanlar gibi psikolojileri vardır. Onlar da düşünür, acı çeker ve ağlarlar.O nlar da sever ve sev ilmek isterler.

Hayvan sevgisi güzel bir duygu. Hayvanlara sempati besleyenler insanlara da sempati besler. Ancak şu var ki hayvan beslerken gerek evde ve gerekse sokakta, bazı kurallara uymak gerekir. Örneğin:  Evlerde köpek havlaması diğer komşuları rahatsız edebilir. Ayrıca hayvanların kokuları da komşuları tedirgin eder. Sokak köpek gezdirirken tuvaletlerini sokaklara ve parklara yaptırarak onların olduğu gibi bırakılması da paraziter hastalıklar yönünden insanlara bulaşabilir.

Gerek Amerika’ya ve gerekse Avrupa’nın bazı ülkelerine gittim ve gördüm: Köpekleri sokaklarda gezdirenlerin elinde eldiven, poşet ve küçük bir kürek. Hayvanlar dışkıladıkları anda hemen kürekle alıp poşete koyup ağzını kapatıp çöp kutusuna atıyorlar. Bizde bu uygulama çok nadir. Ankara’nın göbeğinde durakta otobüs bekleyenlerin gözü önünde bir bayan, köpeğinin dışkısını oraya bıraktı. İkazlarımıza rağmen, dışkıyı kaldırmadı üstelik bizlere hakaret etti, bir beyin küfretmesi üzerine köpeğini alarak oradan uzaklaştı ve dışkı orada kaldı. Köpek besleme adabı bu mu? Diğer bir örnek:

Ankara’daki apartman dairemizin üst katındaki dairede oturan eczacı bayan, dairesinde 3 tane köpek besliyordu, balkona astığımız çamaşırların üstüne köpeklerin altına yaydığı örtüleri balkondan aşağı çamaşırların üstüne silkelediğinden, örtüdeki köpek pislikleri ve tüyleri olduğu gibi çamaşırların üstüne ve balkona geliyordu. Sadece bize değil 5 kat alttaki dahi balkonlara yayılıyordu. Defalarca uyardık nafile. Mahkemeye verdik, türlü oyunlar etti, icra ve bilirkişi geldiğinde köpekleri kaçırdı.

En sonunda o güzelim evimizi yok pahasına satıp oradan ayrıldık. Oturan Sakinler hala hukuk mücadelesi veriyorlar.

Devlet, nasıl ki kullandığımız araçlardan vergi topluyorsa süs için köpek besleyenlerden de cüzi bir vergi alarak bu hayvanların bakımını, koruyucu hekimlik işlerini üstlenip veterinerleri görevlendirebilir. Her semt veya mahallede muhtarlıklarda tutulacak kayıtlarla aşılama ve ilaçlamaları, toplanan bu vergilerle düzenli olarak yapılabilir. Böylece uluorta hayvan beslemek ve usanınca hayvanların sokağa bırakılmaları da önlenebilir. O hayvancıklara da yazık. Komşumuz olan yukarıda bahsettiğim eczacı bayan o hayvancıkların düzenli olarak aşılarını dahi yaptırmıyordu. Hayvan beslemeyi bilmeyen, hayvan sevgisini ruhunda duymayan, sırf gösteriş olsun diye hayvan besleyenlere bu vergi uygulanmalı.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..