Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Kitap
 

Hiç düşündünüz mü "Neden?"

Hiç düşündünüz mü "Neden?"
 

Bugun ogrencilerim icin kitap almaya gitmistim. Her gidisimde kendim icin de bir kitap alirim. Turkce kitap bulamadigim icin aldigim ve okudugum kitaplar Ingilizce genelde. Arada bir arkadaslarimin yollladigi ya da kardeslerimin getirdigi kitaplar olmasa kitaba Turkce kitaba hasret kaldigim oluyor .

Bu kez rahat okuyabilecegim eglenceli bir kitap aradim ve buldum. EVER WONDER WHY ? Douglas B. Smith tarafindan yazilmis belki Turkceye de cevrilmistir . Bir dolu soru ve yaniti var. Ancak bir cogu bizim ulkemiz kulturunde olmayan seyler kuskusuz ama aralarinda hemen herkesin ilgisini cekecek dunyada bir cok ulkede gorulebilen NICIN ler var..Bir ikisini sizlerle paylasmak istedim .

Sorulardan biri erkeklerin giyeceklerindeki dugmelerin neden sagda, kadinlarin giysilerinin dugmelerinin neden solda oldugu hakkinda idi . Sag elini kullananlar icin sagdaki dugmeyi soldaki dugme deligine gecirmek kolay .
Insanlarin cocugun sag elini kullanandigi varsayilirsa hakli bir neden olabilir . Peki sag elini kullanan kadinlar ? Neden onlarin giysi dugmeleri solda ?

Yazara gore dugme ilk ciktiginda pek bir kiymetli ve pahali imis ve zengin kadinlarin giysilerinde dugme kullanilmis . Tabi zengin hatunlar elbiselerini hizmetcilerinin yardimi ile giyermis . Yardimci elbiseyi giydirirken kadinin onunde duracagindan giysiyi dikenler dugmeyi hizmetcinin sagina gelecek sekilde yerlestirmisler . Oylece de gunumuze kadar devam etmis .

Bir diger NEDEN ? Siyah renkli giysilerin cenaze torenlerinde giyilmesi ile ilgili . Bizim ulkemizde bu tur bir gelenek yok bildigim kadari ile . Eskiden insanlar cenaze toreni sirasinda hortlaklarin canli vucuda gireceginden korkup vucutlarini siyaha boyamaya baslamislar beyaz ciltlerini hortlaklardan korumak icin . Ve yine yazara gore giderek siyah elbise ayni amacla kulllanilmaya baslanmis .

Cinlilerin NEDEN yemekleri cubukla yedileri diger bir soru idi . Cok cok eskilerde eski Cin hukumdarlari kendilerine metal ve benzeri gereclerle saldiracaklarindan korktuklari icin ondan yapilan kasik vb gerecleri yasaklamislar . Halk ta agaclari yontup cubuk yapmis ve cubuklarla yemek yemege baslamislar . Japonlar da bir cok sey gibi sanirim cubugu Cin den aldilar yemek kulturlerine ... Peki diger ulkeler .

Daha buna benzer bir cok NEDEN ... Ha...hamburger Tatarlar tarafindan bulunmus ve oraya giden bir Alman is adami tarifi kendi ulkesine goturmus . Yapilisi cok ilginc . onu da belki bir baska yazimda diger NEDEN lerle birlikte yazarim ..

Bizim de kulturumuzde de" Hic dusundunuz mu NEDEN ? "diye sorulari var . Hatirladiginiz varsa yazar misiniz lutfen ?

Saygilarimla
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..