Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hiç yere telef olan hayvanlar

Hiç yere telef olan hayvanlar
 

Bu güzelliklere sahip çıkalım.


Yeni yapılan ve trafiğe açılan yollarla ilgili işlerde çalıştığımız için bazı şeyler bizim dikkatimizi daha çok çekiyor belki de... 

Yapımını bitirip trafiğe açtığımız her yol, vatandaşlarımızın daha rahat seyahat etmesini sağladığı gibi gitmesi gereken yerlere de daha erken ulaşmalarını mümkün kılıyor. Gerçekten de bu yollar ülkemizin can damarları... Ama bu arada unuttuğumuz bazı şeyler bizleri üzüyor. 

Yol üzerinde çalışırken dikkatimi çekiyordu ama bir yorumda bulunamıyordum. Duble yollarda çok sık hayvan ölülerine rastlıyoruz. Hatta bunların içinde özellikle tilkiler başı çekiyor. Bu hayvanların parçalanmış gövdelerini gördükçe içim burkuluyor. İnip baktığımda onların o güzel tüylerinin kana bulaşmış halde bir tarafa savrulmuş vücutları, yüreğimi yaralıyor. Bu hayvanlar zaten zor ortamlarda yaşıyorlar. Bu şekilde de yok oluşlarına destek veriyoruz. 

Sebebini farkettiğimde daha da çok üzüldüm. 

Telef olan hayvanların bulunduğu kısımlar, duble yolların kademeli olarak yapıldığı ve nehir ya da su kenarından geçen bölgelerinde... 

Yaz aylarının sıcak günlerinde su içmek için akara inmeye çalışan hayvanlar kademeli yola girdiklerinde bir alt yola inemiyorlar. Telaş içinde sağa sola koşarken de araç altında kalıyorlar. Hızla giden araçların sahiplerini de fazla suçlayamayız. Onların da yapabilecekleri çok birşey yok. 

Ama bunu çözmenin de yolları var tabii... 

Ormandan nehre inmeye çalışan hayvanların, istedikleri yerden yola girmelerini engellemek. Tel çitlerle onları menfez ya da altgeçitlere doğru yönlenmeye zorlamak. Bu şekilde karşıya tehlikesiz geçmelerine yardımcı olmak. 

Bazı yollarda bunlara dikkat edildiğini de gördük. 

Tabii unutmamamız gereken başka bir problem çıkıyor bu sefer de... 

Nedir o derseniz? 

Hayvanları bu şekilde yönlerdiğinizde, onların nereden geçeceğini öğrenen avcı geçinen bazı insanların onları acımasızca katletmeleri... 

Yani bir işi düzeltelim derken bu başka bir probleme sebep oluyor. 

Ama doğada yaşayan hayvanların bir şekilde duble yollarda haklarının korunması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde problem olan kademeli yollarda mutlaka telçitlerle ya da başka bir şekilde yönlendirme yapılmalı ve güzelim hayvanların telef olmasının önüne geçilmelidir. 

Doğal hayatımızın alanı gittikçe daralıyor. Bari kalanlara sahip çıkalım. 

 
Toplam blog
: 41
: 864
Kayıt tarihi
: 29.06.10
 
 

1959 Artvin Arhavi doğumluyum. İnşaat Mühendisiyim. Trabzonsporluyum. Ailesine, büyüklerine ve va..