Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Horlama Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Horlama Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
 

Horlama nedenleri nelerdir


Horlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Solunum yollarının daralması sonucu nefes alındığında havanın solunum yolunun çevresindeki yumuşak dokuları titreştirmesiyle oluşan horlama tek başına bir hastalık değildir. Horlama hastalıkların belirtisi veya sonucu olarak değerlendirilmelidir. Horlama şikayetleri ile bize başvuran hastalarımızın horlama tedavisi süreçlerini şekillendirirken horlama sorununa yol açan temel nedeni belirleyip hastalarımızın hayat kalitesini arttıracak adımlar atarız.

Horlama tek başına yaşayan kişiler tarafından fark edilemese de neden olduğu sorunların belirtileri kişinin tüm hayatını etkileyebilir. Horlama sorunu yaşayan hastalarımızın genelinde gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler gözlenir. Bu semptomlara ek olarak baş ağrısı, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü, fikirleri organize edememe, mutsuzluk ve agresiflik gibi olumsuzluklar da horlamanın belirtileri arasında yer alır.

Horladığı başka kişiler tarafından söylenen veya horlama belirtileriyle hayat kaliteleri azalan hastalarımızın zaman kaybetmeden horlama tedavisi için uzmanlara görünmeleri gerekmektedir. Horlamalarının arkasında yatan faktörler umulduğundan daha ciddi olabilir ve bu göz ardı edilebilecek bir gerçek değildir.

 

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Horlamanın birbiriyle bağlantılı ya da birbirinden bağımsız farklı nedenleri olabilir. Horlama tedavisi sürecine başlamadan önce hastalarımızın sağlık durumları ve hayat tarzları ile ilgili detaylı bilgi ediniriz. Bu yaklaşımımızın temel sebebi horlamaya hayat tarzının da neden olabileceğidir. Horlamaya neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

·         Solunum yollarını daraltan ağız anatomisi problemleri,

·         Gece yatmadan önce alkol tüketilmesi,

·         Burun içi kemik ve kıkırdak yapılarının ya da büyüyen burun etlerinin solunumu engellemesi,

·         Sırt üstü uyuma pozisyonu,

·         Boğaz ve çevresinin yağlanıp kalınlaşmasına neden olan obezite hastalığı,

·         Uyku esnasında nefessiz kalınmasına neden olan uyku apnesi.

 

Horlama Tedavisi Hayat Tarzının Değiştirilmesini Gerektirebilir

Hastalarımızın horlama problemlerinin azaltılması için hayat tarzlarını değiştirmeleri gerekebilir. Uyku saatlerini düzenleyerek, uyku pozisyonlarını değiştirerek, kilo vererek, alkol tüketimini azaltarak ya da bırakarak horlama problemlerini azaltabilirler. Horlamanın ardındaki neden henüz çok ilerlememişse diğer bir deyişle horlama tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurulması gerekmiyorsa hayat tarzının değiştirilmesi horlama tedavisinin ilk aşaması olarak düşünülebilir.

 

Her Zaman Hayat Tarzını Değiştirmek Horlama Sorununa Çözüm Olmaz

Hastalarımız hayat tarzlarını değiştirip daha sağlıklı yaşamaya başladıklarında horlama sorununun ortadan kalkacağının garantisi yoktur. Horlama tedavisinin izlem aşaması olarak kabul edilen bu süreçten başarılı sonuçlar alınmaması halinde horlama önleyici araçların kullanılması gerekebilir.

Horlamaya neden olan anatomik sorunlar farklı işlevlere sahip araçlar sayesinde geçici olarak sorun olmaktan çıkarılabilir. Bu kapsamda horlamanın temel sebebi burun tıkanıklığı ise burun şeritlerinden ya da burun genişletici aparatlardan yardım alırız. Ağız anatomisinde solunumu etkileyen bir sorun varsa nefes yolunun açık tutulmasını sağlayan ağız içi aparatlarının kullanılmasını öneririz. CPAP maskesi ve ekspirasyonel pozitif hava yolu basıncı (EPAP) tedavisiyle başarılı sonuçlar elde edebiliriz. Horlama tedavisinin bu aşamasında aldığımız önlemler horlamaya neden olan faktörleri ortadan kaldırmaz sadece horlamanın yol açtığı şikayetler giderilir ve hastalarımızın hayat kaliteleri arttırılır.

 

Horlama Ameliyatları Kesin Çözüm Sunar

Hayat tarzı değişlikleri ve hayat kalitesini yükseltmeye yönelik aldığımız tedbirler işe yaramamışsa ve hastalarımızın sorunları devam ediyorsa horlama ameliyatlarını devreye alırız. Horlamaya neden olan kaynağa erişip cerrahi müdahalede bulunarak horlama sorununu ortadan kaldırırız.

Horlama ameliyatları ile uyku apnesi ameliyatları aynıdır, her iki sorunun da temeli aynı olduğu için ortak ameliyatlar hem horlama sorununa hem de uyku apnesi hastalığına çözüm sunmaktadır.

Horlama ameliyatları kapsamında; fonksiyonel burun ameliyatları, dil köküne yönelik ameliyatlar, yumuşak damak ve küçük dil arasındaki mesafenin genişletilmesine yönelik ameliyatlar; çene kemiklerine yönelik ameliyatları gerçekleştiririz.

Horlamanın altında yatan nedenin ciddiyeti ne olursa olsun horlama tedavisinin aksatılmaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Sağlığı fiziksel olarak tehlikeye atmasa da horlamanın sebebi ne olursa olsun kişilerin hayat kaliteleri düşer, işyerlerinde ya da eğitim hayatlarındaki verimlilikleri azalır, özel hayatlarında sorunlar başlar ve sürekli depresif bir ruh halinde olurlar. Daha da önemlisi kaliteli uyku ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için dikkatlerini toplama konusunda başarılı olamazlar ve hem trafik hem de iş kazaları yaşama riskleri artar.

 

 
Toplam blog
: 5
: 84
Kayıt tarihi
: 28.09.17
 
 

Öğrenimine Türkiye'nin en köklü tıp fakültesi olan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'n..