Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '21

 
Kategori
İnançlar
 

HUTBE NEDEN

Satın alma gücünü daha da düşürmekte olan raflardaki fiyat artışları baz alınarak Diyanet bakanlığı tarafından Cuma hutbesinde 'helal, haram ve meşru yollardan kazanma ve de kul hakkı' konularında cemaate anlatılmasını istendi.

Tüm dini inançların temelinde insanları doğru yöne yönlendirme kuramları doğrultusunda aynı noktada birleştiklerini biliyoruz.

Ülkemiz dahil demokrasi ile yönetilen ülkelere baktığımızda anayasalarında kutsal kitaplarının emrettiği ve yasaklamış olduğu maddeleri içeren yasaların yer aldığını görürüz. Evrensel hukukta da aynı durum söz konusudur.

Gerek dini inançlarda gerekse demokrasilerde önemli olan uygulamalardır. Demokrasi ile yönetilen ülkenin yönetenleri demokrasiyi iyi yöne de kötü yöne de yönlendirebilir. Aynı şekilde din konusunda da, gerçek dindarlar ve dindar görünümlü dinciler söz konusu.

Bugün reel sektörde söz konusu olan fiyat artışlarının her ne kadar serbest piyasa ekonomi koşullarından kaynaklanıyor görünse de bana göre gerçek olan dindar görünen dinci patronların oyunlarından başka bir şey değildir. Özellikle gıda sektörü tamamen dinci patronların ellerine geçmiş olduğu için piyasayı belirleyenler de onlar olmuş oluyorlar. Bu arada şunu da söyleyelim, kural dışı bir şey yapmıyorlar. Denetime gidildiğinde her şeyleri tam olduğu görülür.

Gerçek dindarlarda böyle şeyler göremezsiniz. Onlarda vicdan vardır merhamet vardır kul hakkı sorumluluğu vardır.

Keşke Cuma hutbesinde anlatılacak olan helal haram ve kul hakkı konularını dinleyecek olan cemaat evlerine gittiklerinde kendilerini sorgulamayı gerçekleştirebilse isterim doğrusu.

İstisnalar kaideyi bozmaz ama cemaatlerin bir çoğu hutbeyi dinliyor, kendi kendine onaylıyor ama örneğin mağazasına gittiğinde her şeyi unutuyor helal haram kul hakkı demeden kazancına kazanç katmak istiyor.

Herkes kendi amcalarını övmekten haz alır ama ben merhum amcamı övmek değil esnaflık yaptığı dönemindeki doğru davranışlarını söylemek isterim. Beş-altı yaşlarımdan itibaren yanında büyüdüğüm için onun müşteri ile davranışlarını her zaman takip ederdim. Asla müşteriyi kandırmak gibi bir davranışı olmazdı. Sürekli olarak müşteri tarafında yer almayı tercih ederdi. Mesela kumaş ölçtüğünde mutlaka fazlası müşterisine yönelik olurdu. Bir gün olsun müşteri ile problem yaşadığını görmemişim. Kendi doğru ve ahlak kurallarını ticaret hayatına yansıtan ender insanlardan biriydi. Rahat uyusun.

Çok örnek bir amcam vardı çok.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..