Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '09

 
Kategori
İnançlar
 

İbrahim suresi

İbrahim suresi
 


BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

ELİF – LAM - RA


Elif; ... Herşeyi en iyi bilen bir tek Allah’tır. Herşeyi birleyen bir tek O’dur.


Lam; ... Çokluk aleminde yaşanılan hayat çizgisi...


Ra; ... İnanmak, iman etmek...

Bütün alemlerin sahibi olan Allah nur dolu Kur-an’ı insanları karanlıktan ışığa, aydınlığa çıkarmak için vahyettiğini. Kolay anlaşılıp yaşanılması için de size yol gösterici, içinizden seçtiğimiz resuller gönderdik. Onlara güvenin. Söylediklerine inanın. Sizde onlar gibi yaşarsanız, kurtuluşa erersiniz. denildiğini.


Bütün alemlerin sahibi olan Allah nur dolu Kur-an’ı insanları karanlıktan ışığa, aydınlığa çıkarmak için vahyettiğini.


Daha önce vahye dayalı kitapların hepsinin Kur-an içinde olduğunu, Kur-an’ın onları kabul ettiğini.

Her peygamberin içinde bulunduğu toplumun kolay anlayıp yaşayabilmesi İkna olup sorunlar yaşamaması. Herkesin kendi okuduğunu anlayabilmesi için vahye dayalı kutsal kitapların toplumun kendi dilinde oluşunun büyük kolaylık sağladığını, insanların kendi dilinde olan vahye dayalı ilahi kitabı okuyun, okutun, doğru anlayıp anlatın, anlattırın, anlatsınlar.

Bunu kıyamete kadar görev bil sinler. İnsanlar bu yolda daima güzel yaşayıp, Çevrelerine örnek olup ışık olsunlar denildiğini.

Allah dilediğini doğru yola hidayete, dilediğini de sapıklığa hıyanete götürür. O Allah’tır üstün ve güçlü olan O’dur. Allah’ın her işinde hikmet ve sırlar vardır.

Allah’ın yanında inanmayanların hiçbir kazançlarının ve itibarlarının olmayacağını, Allah dilemedikçe, resulün anlattıkları ne kadar etkili ve güçlü olursa olsun hidayete eremez. Allah hikmet ve hüküm sahibidir.

İnsanların kalplerini yumuşatacak sözler söyleyin, öğüt verin. Gönüllerini ibret, uyanıklık, ümit ve ferahlık aydınlatır. Hallerine şükür ve sabır edenler ayetlerden nasiplenirler. Böylece insanlar telaşa düşüp ümitsizleşmezler.

Şeytanın insana hiçbir baskısının ve hükmünün olamayacağı, ancak eğriyi doğruyu cüzi irade ile insanın kendisinin seçtiğini belirtiyor. Sonunda aklını kullanamayıp şeytana uyanların pişman olup yalnızlık içinde kalacaklarını,

İyi güzel ve doğru yaşayanların Allah tarafından cennetle ödülleneceklerini, kötülerin ise cehennemde ceza göreceklerini, bütün peygamberlerin ortak özelliğinin vahye dayalı bilgileri insanlara tebliğ ederek, aydınlatma yapmalarıdır.

Kapalı bir odadakilerin ışıktan mahrum kalması gibi.Kur-an ve peygamberlere inanmayanların Allah’ın nurundan uzak, mahrum kalacaklarını.

Hz. Muhammed’in peygamberliği kendi halkından başlamak üzere tüm insanlık içindir. Hz. Musa’nın peygamberliği ise yalnızca kendi kavmine özgü olmasına rağmen, Tevrat’taki ayetlerin bütün insanları aydınlatacağını, vahye dayalı kitapların hepsinde hidayet ve nur olduğunu. Allah’tan gayrısına tapanların alçalacaklarını.

Birbiri arasında asırlar kadar zaman farkı olan, sayısını Allah’ın bileceği bir çok kavim ve topluluk yok olmuş. Allah’ın emrine uyup, akıllarını işletme diklerinden dolayı, tarihin sayfalarına karışıp yok olmuşlar. Bu nesillerden bir kısmının hayat hikayeleri (kıssaları) insanların ders alıp, aynı hatalara bir daha düşülmemesi için yazılıp anlatıldığını.

Allah azizdir, ceza vericidir. Allah her şeyden haberdardır.Allah’ı zalimlerin yaptıklarından gafil sanma. O’nun hesabı çok çabuktur. Ayetleri hem tebliğ hem de açık nasihat ve öğüttür.

Hz. İbrahim’in duasının, Hz. Peygamberin duasıyla aynı olduğunu, Allah’ın ölüm anına her şeye vakıf olduğunu ve bildiğini ifade eden şifre harfler olduğunu düşünüyorum.

İşin en doğrusunu elbette Allah bilir.

Sevgi ve saygılarımla. Arz ederim.

Cahit KARAÇ

16.07.2009
 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..