Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '17

 
Kategori
Yılbaşı
 

İkramiye Çıkacak Piyango Biletini Bulmak - Düz, Çapraz Seri...

İkramiye Çıkacak Piyango Biletini Bulmak - Düz, Çapraz Seri...
 

 

Yılbaşı eğlencelerimizin önde gelenlerinden biri de bir yılbaşı bileti alıp çekiliş saatine kadar hayaller kurmak ve bu hayallerin muhabbetini yapmaktır.

Büyük ikramiye bana çıksa… diye başlayan cümleleri kurmayanımız yoktur.

Çıkmamış ikramiyenin cömertliğinde sınır tanımayız. Ev, araba vs. aldıktan sonra yanımızda yöremizde isteyen herkese neler almayız neler…

Bazılarımız “ulan ikramiye bana çıksa” demeye dahi üşeniriz de daha iyimser olanımızdan medet umarız…

Hoşluktur…

Ve yılbaşı gecesi ekran başına geçerek büyük ikramiyenin biletimize çıkıp çıkmayacağının heyecanıyla yeni yıla gireriz.

Yılbaşı biletlerinin satışa çıkmasıyla birlikte milli piyango bileti satıcısı çoğalır. Beyaz şapkalarıyla seyyar dolaşarak ekmek paralarının peşinde koşturanların yanında satış yapmaya başlayan market mağaza sayısı dahi artar.

Her alanda olduğu gibi yılbaşı biletinde bazı satıcılarının uğuruna inananımız da çoktur.

Bu gelenek, bilet satışı yapmakta oldukları noktaların merkezi konumlarından dolayı daha fazla satış yapan bazı seyyar veya sabit bayilerin sattıkları biletlere doğal olarak daha yüksek isabetlilikte ikramiye çıkmış bilet satmaları nedeniyle ilginin bu bayilere yönelmesinden kaynaklıdır.

Öyle ya…

En çok bilet satışı yapan bayinin sattığı biletlere ikramiye isabet etmesi olasılığı daha yüksektir.

Bu sebeple çok satış yapan bazı bayilerin sattığı biletlere ikramiye çıktığı, diğerlerine çıkmadığı gibi bir yanlış algı oluşmuş ve yaygınlaşmıştır.

Bu algı dolayısıyla o bayilerin satışları daha da artmış, buna bağlı olarak daha fazla sayıda ikramiye isabeti meydana gelmiş ve satışlar gitgide daha da artmıştır.

Yılbaşı ikliminde bu bayilerin önünde uzayıp giden uzun müşteri kuyrukları haberleri televizyonların, gazetelerin bilindiklerindendir.

İstanbul’da Nimet Abla ve Bahçekapı (kapanmıştır) gişeleri, Ankara’da Cüce İsmail (vefat etmiştir), Beyaz Köşe (kapanmıştır) ve Ali Haydar bu şöhretin unutulmazlarındandırlar.

Bu şöhretler diğer pek çok bayinin ekmek parası kazanmasının önünde de engeldirler.

Oysa elbette bu batıl inancın hiçbir geçerliliği yoktur.

Kim daha fazla satarsa onun sattığı biletlere daha yüksek sayıda ikramiye isabet etmesi, tek bir bilet alan kişinin biletine ikramiye çıkması olasılığını bilimsel ve matematiksel olarak yükseltmez.

Basılan 6 milyon adet biletten aldığımız tek bir bilete büyük ikramiye çıkması ihtimali, bileti her kimden alıyor olursak olalım, altı milyonda birdir.

Ama işte ne yaparsınız ki, insanlar böyle düşünmez, inancının peşinde saatlerce kuyruk beklemeye katlanır.

Neyse, sözü daha fazla uzatıp bilet keyfinizi kaçırmanın gereği de yok…

Söz biletten açılmışken “seri bilet” efsanesini de kısaca aydınlatmada yarar var.

Bayilerde iki çeşit seri bilet vardır.

Düz seri; son rakamı 0’dan başlayıp 9’la, 99’la, 999’la… biten, birbirini izleyen seri numaraları takip eden onluk, yüzlük veya binlik destelerdir. Amaç, bilet numarasının son, son iki veya son üç rakamlarını garantileyerek ilk rakamlarıyla büyük ikramiyeyi yakalama olasılığını çoğaltmaktır.

Çapraz seri: rastgele numaralardan oluşan ancak son rakamları sıfırdan dokuza, doksan dokuza veya dokuzyüzdoksandokuza kadar rakamlardan oluşan onluk, yüzlük veya binlik desteler oluşturmaktır. Bunun mantığı tarafımızca bilinmemektedir.

Her iki halde de satın aldığınız her bir bilete büyük ikramiye çıkması ihtimaliniz değişmez.

Daha çok bilet alarak daha çok şans sahibi olabilirsiniz ancak bunun bir maliyetinin olduğu ve her şeye rağmen büyük ikramiyenin yakalanamayabileceğini akıllardan uzak tutmamak gerekir.

Tüm biletleri alsanız dahi durum değişmez çünkü bu durumda tüm ikramiyeleri kazanırsınız ancak bu kez biletlere verdiğiniz para miktarı doğal olarak elde ettiğiniz ikramiyenin toplamından elbet de fazla olacaktır.

Bu milli piyango işleri böyle… Hepinize sağlıklı, mutlu ve bol şans dolu nice yeni yıllar…

 

Kenan IŞIK

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..