Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '07

 
Kategori
Su Sporları
 

İlk defa havuza giderken

İlk defa havuza giderken
 

Yüzmeye yeni başlayacaklara ipuçları

Yüzme bilmiyor olabilirsiniz, hatta ayaklarınızın yere basmadığı derinlikte suyun üzerinde durabileceğinizden bile emin olmayabilirsiniz. Hayatınızda hiç spor yapmamış da olabilirsiniz. Aynı zamanda aşırı kilolu veya sigara tiryakisi de olabilirsiniz. Yaşınızın kaç olduğunun da önemi yok. Bunların hiçbiri yüzmeye başlamamak için mazeret değil. İhtiyacınız olan iki şey var: birincisi kararlı olmak, ikincisi ise yüzülebilecek büyüklükte bir havuz. Yaşadığınız yere yakın bir havuz seçin.

Havuza giderken yanımda neler götürmeliyim?

Mayo, yüzücü gözlüğü, yüzücü bonesi, havlu, terlik, içme suyu, sabun, şampuan (kışın bere).

Mayo olarak kadınların bikini yerine tek parça mayo kullanmaları daha kullanışlı olacaktır. Erkekler tercihe göre slip, uzun veya kısa yüzme şortu kullanabilirler. Sudan çıkınca şeffaflaşmasını istemiyorsanız koyu renk mayoları tercih edin. Mayonuzu her antrenmandan sonra suda durulamanız, mayonuzun ömrünü uzatacaktır. Arada bir de saf sabunla elde yıkayın.

Yüzücü bonesi bazı havuzlarda mecburidir, havuzunuzdan öğreniniz. Biz, havuzunuzun hijyenini düşünüyorsanız, mecburi olmasa dahi bone kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bonenizi tercihen duş almadan önce saçınız kuruyken takın; böylece yüzerken başınızdan kayıp çıkmasını önlemiş olursunuz. Antrenmanlardan sonra suyla durulayın. Yanınızda bir de yedek bone bulundurun.

Yüzücü gözlüğü ise gözlerinizi havuzun suyunda bulunan kimyasallardan korumak için gereklidir. Yüzücü gözlüğü seçmek gerçekten en başta biraz zordur. Seçerken iyi görünen bir gözlük suda problemler çıkarabilir. En iyi yöntem, arkadaşlarınızın yüzücü gözlüğünü birkaç dakikalığına ödünç alıp havuzda denemektir. Antrenörünüz de doğru yüzücü gözlüğünü seçmenizde size yardımcı olacaktır. En pahalı gözlük en iyisi değildir, alırken satıcıdan size yardım etmesini isteyin, takıp deneyin. Çok rahat bir yüzücü gözlüğü aramayın, çünkü yoktur. Zamanla alışacaksınız. Lens kullanıyorsanız, yüzücü gözlüğüne iyice alıştıktan sonra kullanmanızda zarar yoktur.

Havlu bazı havuzlarda tesis tarafından temin edilmektedir, öğreniniz. Soyunma odasında ayakkabınızı ayağınızdan çıkardığınız an terliğinizi giyin ve havuza girene kadar yere çıplak ayakla basmayın. Antrenman sonrası havuzdan çıkınca terliğinizi giyin ve ayakkabınızı giyene kadar ayağınızdan çıkarmayın. Terliğinizin su çekmeyen, çabuk kuruyabilen bir model olmasına dikkat edin.

Antrenmanlar esnasında vücudunuzun kaybettiği sıvıyı takviye etmek için suya ihtiyacınız olacak. Havuzda terlemezsiniz ama nefes alıp verirken su kaybedersiniz. Kulvarınızın başına suyunuzu koyun (pet veya plastik şişe), antrenman esnasında dinlenirken az miktarlarda (birer-ikişer yudum) içerek antrenmanın sonuna kadar bitirin. Eskiden, spor yaparken su içmenin insanı şişireceği, performansını düşüreceği zannedilirdi. Şu anda her spor dalında antrenmanlar esnasında vücudun su kaybına uğramadan takviye edilmesi öneriliyor. Siz yine de antrenörünüze danışın.

Bere ise kışın antrenman sonrası dışarıya çıkınca üşütmemek için çok önemli.

Havuza girmeden önce duş almak neden gerekli? Her şeyden önce hijyenik nedenlerle. Gerek kendinizin, gerek diğer insanların daha sıhhi bir ortamda spor yapabilmesi için. Diğer bir neden de vücudumuza gözeneklerinden havuz suyunun girmesini en aza indirmek için. Nasıl mı? Eğer havuza girmeden önce iyice duş alıp gözeneklerimizi suya doyurursak, klorlu havuz suyunu vücudumuz daha az çeker ve havuzdan çıkınca daha az klor kokarız. Duş alırken özellikle deodorant, parfüm benzeri maddelerin tamamen vücudumuzdan çıkması için sabun kullanmak da çok önemli.

Havuza girmeden önce en az 3- 4 saat ağır (yağlı) yemekler yemeyin, çok fazla kahve tüketmeyin. Son 1- 2 saat bol bol sıvı alın.

Hayırlısıyla havuza geldik. Peki sonra? Bir sonraki yazımda da havuzda yüzmenin genel kabul görmüş kurallarından bahsedeceğim.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..