Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '07

 
Kategori
Felsefe
 

İllüzyon nedir ve illüzyonu aşabilir miyiz?

İllüzyon nedir ve illüzyonu aşabilir miyiz?
 

Hepimiz zaman zaman, "Evrende "İyi-kötü, ışık-karanlık, doğru-yanlış yok. Her şey veya herkes, BÜTÜNÜ OLUŞTURUR ve kendince yapabildiğinin en iyisini yaparak, BÜTÜNe hizmet eder.Olan herşey MUTLAK İRADEnin kontrolunda ve bilgisindedir. O halde etrafımızdaki hiç bir şey hakikat degildir ve sadece İllüzyondur. o halde, çaba harcamak, bu dünyada bir şeyleri değiştirmek için mücadele etmek boşunadır”, ifadelerine rastlamışızdır.

Acaba bu doğru mudur? Bence değil, çünkü, İllüzyon bir hayal değildir.

Kelime olarak, yanılsama, yanılmaca, gözbağcılık anlamına gelen İllüzyonu daha kapsamlı olarak tanımlayacak olursak; gerçek hali beş duyu ile algıladığımız halinden farklı olan veya olmadığı gibi algılanan şeylere "İllüzyon" deriz. Buradan hemen, illüzyonun olabilmesi için, öncelikle, farklı da gözükse ortada gözlemlenen bir şeylere ve de onu gözlemleyene ihtiyaç olduğunu anlarız.

Diğer taraftan, Metafizik görüş, aslı neyse öyle görünen, hep aynı neticeye götüren, kalıcı, zamanla değişmeyen, insandan insana farklı algılanmayan objektif gerçeklere “Hakikat”, bunun dışındakilere ise “İllüzyon” ismini verir.

Spritüel görüşe göre, gözlemleyen insan ile onun beş duyusuyla gözlemledikleri yani tüm Evren bir İllüzyon alemini veya kısaca İllüzyonu oluştururlar.

Bu tanımlamalardan anlaşılacağı üzere, illüzyon hiçbir zaman bir hayal değildir. Sadece, olanın aslından farklı gözükmesidir. Farklı görmeyi bırakıp, olanı olduğu gibi görmeyi, yani hakikati görmeyi başardığımız anda, İllüzyon ortamında da hakikati idrak edebiliriz. Bu sebeple illüzyonu tepki gösterilmesi gereksiz bir hayal gibi algılamamalıyız. Olan şeyleri oldukları gibi idrak edebilirsek, tepkilerimiz yerinde ve tekamül sağlayıcı olacaktır.

(Burada “Olanı olduğu gibi görmek” tanımlaması Vipassana'yı (olduğu gibi görmek) çağrıştırır.

Zamanımızdan 2500 yıl önce Hindistan’da Sidharta Gothama Buddha “Hiçbir şey kalıcı değildir” ve “Olanı olduğu gibi görünüz” demiştir. Bilindiği gibi Buddha okullar açmış ve Vipassana meditasyonunu (Farkındalık meditasyonu) öğretmiştir. Onun çağdaşı ve Anadolu’nun Ege kıyılarında yaşayan Heraklit ise “Aynı nehirde İki kez yıkanamazsınız” diyerek evrendeki tek değişmeyen kalıcı şeyin değişim olduğunu vurgulamış, ve daha sonra bu prensip “Diyalektik” felsefe okullarının oluşmasına yol açmıştır.)

Bu durumda her Epröv/olay bir illüzyondur. Ancak, onun görünen halinin arkasında saklanan hakikati, vermek istediği bilgiyi idrak edersek, illüzyonu aşabiliriz. Doğru tepkiyi ancak illüzyonun, İllüzyon olduğunu idrak ettikten sonra verebiliriz. İllüzyonun farkına varmakla, en azından, duygusal tepkimizi önleyebilir, kendimize ve insanlara zarar vermeyi durdurabiliriz. Bunun en kestirme yolu, şimdiye kadar düşünmeden yaptığımız/otomatik hale getirdiğimiz her türlü davranışa son vermektir. İyi veya kötü, yardımsever veya vurdum duymaz, bencil veya diğerkâm gibi gözüken her türlü otomatik davranışa son vermeliyiz.

Veya kısa bir süre için otomatik hale gelmiş davranışlarımızın tam tersini yapmalıyız. Böylece, içimizde neler oluyor izleyip öğrenebiliriz. Bu bize olan şeylerdeki hakikati görme ve düşünerek bilinçli bir karşılık vermeyi öğretir. Bence kendini bilmenin yolu öncelikle böyle bir farkındalık içersinde yaşamamızla mümkündür.

Bir de küçük bir öykü anlatacağım illüzyonla ilgili; İki Budist rahip ormanda yürüyorlarmış. birden arkalarından bir Fil sürüsü koşrak kendilerine doğru gelmekte olduğunu görmüşler. Yaslı rahip hemen büyük bir ağacın arkasına saklanmış. genç rahip hiç istifini bozmadan olduğu yerde durmuş. Filler genç rahibi ezerek geçip gitmişler ve ağır şekilde yaralanmasına yol açmışlar.

Yaslı rahip, genç rahibin yanına gelmiş.

-Fillerin geldiğini gördüğün halde neden kaçmadın?, diye sormuş.
-o Filler sadece bir illüzyon, demiş genç rahip. yaslı rahip yanıtlamış:
-o Filler sadece bir illüzyonsa, unutma ki sen de ayni illüzyondasın.

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..