Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

İmralı görüşmeleri, 'çözüm süreci' üzerine; yerel küresel etkenlere dair okumalar ...

İmralı görüşmeleri, 'çözüm süreci' üzerine; yerel küresel etkenlere dair okumalar ...
 

Bu kaçıncı açılım 'çözüm süreci', kırk kez denersek olur mu ki?!


AKP iktidarı/Erdoğan’ın MİT eliyle İmralı ile yürütülen –tedavüldeki en son adıyla- “çözüm süreci”;  Oslo’da gizli yürütülen “müzakere sürecinin”  “Habur süreci” nin kaderini paylaştığı gibi akamete uğramaması için her şeyin kamuoyunun gözü önünde sürdürülmesine özen gösteriliyor.  Ankara İmralı’da BDP’li vekillerle Öcalan arasında yürütülen görüşme tutanaklarını medyaya servis ederek olası spekülasyonların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Eskileri boş verelim; AKP iktidarı eliyle yürütülen kaçıncı açılım süreci, kaçıncı “milli birlik ve kardeşlik projesi” sorusu her  “çözüm süreci” gündeme düşünce akıllara geliyor .

Ankara’nın sürekli olarak seçim referandum süreçlerine denk getirip tedavüle sürdüğü özetle “Kürt açılımı”, geçmiş defterlerin bir hayli kabarık olması hesabıyla  “çözüm sürecine” de kuşkuyla bakmamızı sağlıyor.

Daha BDP Öcalan görüşmelerine ait tutanaklar gazetelerin matbaalarında basıldığı sıralarda Kandil’e yağan bombalar doğal olarak “çözüm sürecine” umut ile bakan saf yurdum insanının kafasını allak bullak edip dumura uğratıyor.

Oysa egemen devlet kültürü üzerine kafa yorup, ilk bakışta çelişki gibi algılanan   Kandil’e yağan bombaları  “hem ağlarım hem  giderim” fotoğrafı olarak okusa şöyle rahat bir nefes alacak.

Devlet  terör örgütü ile müzakere etmez, teröre karşı devlet gerekli önlemleri alır, Bebek katili Öcalan, Terörist başı Öcalan..” diyen devletin yaşanan süreçlerin sonunda İmralı ile “Çözüm süreci” örmesinin tercümesi  paradigmanın değişiminin, klasik ezberlerin bozulduğunun ya da hükmünün kalmadığının da itirafı/kabulü olarak değerlendirilebilir.

Bugün gelinen süreçte özetle, “Muhatap Öcalan” diyenlerin KCK torbasına doldurulup oyundan atılması işgör(e)memiştir; son tahlilde devlet gerçekten de muhatap olarak Öcalan’ı alarak değişmiştir!

Değişimin konjöktürel etkenlerini geçip içeriye/Türkiye’ye odaklanarak yaşananları okumak daha olanaklıdır. AKP/Erdoğan için “Başkanlık sistemi” , yeni anayasa örme sürecinde yol alabilmesi için TBMM’de BDP’nin desteği  

–referanduma gidebilecek sayı- vazgeçilmezdir. Ankara’nın değişiminin en önemli ayağı bu vazgeçilmezliktir.

Tabi bu çok boyutlu satranç oyununun, MİT Öcalan işbirliği ile yürütülen “çözüm süreci”  Öcalan’ın: “Fethullah Gülen ABD’de yaşıyor. 120 devlette okul açmış, para nereden. Florida kontrgerillanın eski merkezidir, Türkeş ve Latin Amerika’daki kontrgerilla, orada yetiştirildi. Yeni merkez ise Utah’tadır.  Emre Uslu vs. orada eğitildi. Sağda ve solda örgütleri kontrgerilla ele geçirdi.. Türkiye’de 3 koldan paralel devlet çalışması var. Bu ilişkileri sabote edilmeye başladı. Sıradan lobiler değil. ABD’de Yahudi, Ermeni ve Rum lobileri stratejik ve taktik müdahale ediyorlar. Her 3’ü de Anadolu çıkışlıdır. Sözde bir hükümet var, sözde bir parlamento var. CHP ve MHP paralel devletin izdüşümleridir, basit aletleridir; AKP ’ye de, medya ve işadamlarına da sızmışlar. Sadece MİT kalmış, hedeflenen bizim geliştirdiğimiz diyalogdur. MİT Müsteşarı düşürülmek isteniyor. Emre Uslu, Mehmet Baransu MİT’i hedef aldılar. Arkalarında devasa bir güç var..” değerlendirmelerinin altı çizilerek okunması gerekir.

Sahiden ‘AKP/Erdoğan “cemaat/hizmet” ile iktidarı paylaşmak istemiyor’ sonucunu varmak kolay bir çıkarım gibi görülüyor , son kabine düzenlemesinde daha liberal bakanların hükümette yer alması Öcalan’ın tespitlerini doğruluyor, -cemaat/hizmet ile iktidar arasında- tabi kavga görüntüsü vermeyi amaçlayan daha büyük bir senaryo yoksa ..

Öcalan,  “..lobilerin sızmadığı sadece MİT kalmış” derken MİT dışında   tüm yapıların  “geliştirilen diyaloğa/Çözüm sürecine” karşı olduğunu ifade ediyor.

...

Öcalan’ın ifadelerine  Mehmet Baransu “İsrailin, Mossadın elinde oyuncak olan Mit tek milli kurummuş. Milli kalmasını da Öcalan sağlamış. Ak partinin ve Fidancığının geldiği nokta.” Diye Twitter mesajları yayımladı.

Emre Uslu’da  Twetter mesajında “APO “Turkiye'de tek [milli güç] MIT kalmış” dedikten sonraa beni PKK’ya hedef gösteriyor. Bu adama MIT tektikçisi derim ben. Bu kadar basit..Öcalan kürtleri çok umursuyor olsaydı ULUDERE’den bir kelime söz ederdi. ULUDERE de ölenlerden neden 1 kelime yok? Çünkü MIT'in parmağı var.(Mesajlara ulaşmak için burayatıklayınız)”

...

Çok boyutlu ve çok aktörlü sorunun “Çözüm süreci”ne yönelik olarak ilk hamlelerin bile Türkiye siyasetinde yarattığı artçı dalgalar sürecin ne kadar zor örüleceğinin ipuçlarını veriyor. Öcalan “AKP iktidarını bize borçlu” derken bir “Başarılı olursam  ne KCK tutuklusu kalır ne başkası. Bu olmazsa 50 bin kişiyle halk savaşı olacak. Yalnız herkes bilmeli ki ne eskisi gibi yaşayacağız, ne eskisi gibi savaşacağız” diyerek görüşmelerin/sürecin sonunda çekilme için “TBMM kararı olacağını” ifade ediyor.

...

Sonuç olarak eskilerin deyişiyle ol hikâyenin  anlaşılır özeti olduysa yazı eyvallah. 30 yıldır süren şiddet bitirilememiş, iktidar 90’ların stratejilerine dönüşünü alkışlayanlarla birlikte  “çözüm süreci” noktasına gelmiştir. Bu hassas ortamda ‘Ağa maraba hikayesine hiç girmemeyim.’

 Yazarın ilgili diğer yazılarından bazıları: http://blog.milliyet.com.tr/dunyada-neler-oluyor-uzerinden--imrali-sureci-ni-zorunlu-kilan-ittifak-okumasi--/Blog/?BlogNo=400198

İktidarın ilham kaynağı:

 Sürecin Shttp://blog.milliyet.com.tr/ankara-nin-baris-icin-ilham-kaynagi-siri-lanka-modeli/Blog/?BlogNo=396446

Bu bahar memlekete barış gelecek... http://blog.milliyet.com.tr/bu-bahar-memlekete-baris-gelecek--adres-ocalan/Blog/?BlogNo=396183

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..