Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '09

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

İngilizce öğrenmenin yolu nedir?

İngilizce öğrenmenin yolu nedir?
 

Yıllarca öğrenmeye çalıştığımız ama bir türlü konuşmasını beceremediğimiz İngilizce öğrenmenin en gerçekçi ve kolay yolu nedir? Bu konuda herkes birşeyler söyler, her yerde birşeyler okursunuz.. Ve hatta çoğumuzun kafası iyice karışmıştır bu konuyla ilgili olarak.. Peki bir de bu yazıyı okuyun.. 100 lerce insanı konuşturmuş bir hocanın kaleminden..

Hepimizin bildiği üzere şu anda devlet okullarında ingilizce konuşma becerisi verilememektedir çocuklarımıza.. Bu anlayışla önümüzdeki 100 yılda da zor görünmektedir bunun başarılabilme olasılığı.. Diğer taraftan senede 10 milyarlarca TL ödenen özel okullar da bu gereksinime ilaç olamamaktadırlar.. İnanması zor geliyorsa eğer lütfen etrafınıza biraz dikkatli bakıp kulak kabartınız.. Hatta isim vermeye gerek yok ama, ülkenin en prestijli ve pahalı özel üniversitelerinde bile durum bazı açılardan oldukça benezer.. Gençler ingilizce konuşmayı öğrenemiyor.. (Dikkat ederseniz ingilizce öğretirim iddiası olan yerlerden bahsediyoruz.. Alman Lisesine filan hiç değinmiyoruz.. Çünkü o gerçekten de oldukça iyi Almanca öğretiyor öğrencilerine)

Hal böyle iken 2 tane ana nokta üzerinde durarak başlayalım bu konuyu açıklığa kavuşturabilmek için ..

İNGİLİZCEYİ KONUŞABİLMEK İÇİN

1. İyi gramer bilmek gerekir mi?
2. Çok kelime bilmek gerekir mi?

Genellikle şöyle bir yanlış bilgilendirme dolanır hep ortalıkta; İngilizce konuşmak için çok kelime bilmelisiniz.
Hemen şunu düşünelim. Biz Türkçeyi kaç kelimeyle konuşuyoruz sizce? 100 mü, 200 mü? İnanın hergün konuşurken kullandığımız kelimeleri sayarsanız bundan fazla çıkmayacaktır muhtemelen (çoğumuz için geçerli).

Peki sıradan bir ingiliz vatandaşı konuşurken kaç kelime kullanır genellikle? Keza o da muhtemelen bu cıvarda kelime kullanmaktadır günlük hayatında.

Demek ki "İngilizce konuşmak için çok kelime bilmek" tespiti ve yönlendirmesi pek de DOĞRU DEĞİLDİR.

Şöyle denseydi eğer ifade yerini bulurdu;
"İyi veya yüksek seviyede ingilizce konuşmak için çok kelime bilmek gerekir".

Ama unutmayın ki biz ilk etapta "derdimizi düzgün bir lisanla anlatabilecek temel ingilizceden" bahsetmekteyiz.

Burada en önemli nokta da şudur;

Bir kelimenin (veya fiil) anlamını öğrendiniz diyelim. İyi de o kelimeyi cümle içinde kullanabiliyor musunuz hiç zorlanmadan? Cevap hayırsa inanın ki o kelime size ait değildir. Evet bir yerde rastladığınızda ne manaya geldiğini anlayabilirsiniz tabii ki, ama unutmayınız ki "konuşabilmekten" bahsediyoruz burada. Siz o kelimeyi cümle içinde kullanmayı bilmiyorsanız.. Bunu net olarak öğrenmemişseniz, konuşmalarınızda o kelime ile ilgili bir fikiri nasıl ifade edeceksiniz..

Onun için yeni bir kelime öğrendiğinizde mutlaka o kelimeyi cümle için de kullanma egzersizleri yapın

PEKİ.. GRAMERİN (yani dilbilgisi) ÖNEMİ NEDİR?

Diyelim ki kelimleri öğrendiniz.. Hatta bir sürü deyim öğrendiniz vs vs..

Peki şimdi bu kelimeleri bir araya getirin de fikrinizi ifade edin, derdinizi anlatın bakalım karşınızdaki yabancıya.. Nasıl mı ?? :)

* İngilizce cümlelerdeki kelime sıralamasını,
* hangi zaman kalıbını hangi durumda kullanacağımızı,
* kelimeleri ve hatta cümleleri hangi bağlaçlarla bağlayabileceğimizi öğrenmezsek cümleyi nasıl kurabiliriz ki ?? İşte bu da gramer değil de nedir?
Bu olmazsa kelimeler ne işe yarar ki? O zaman lugat da (sözlük) konuşurdu dile gelip :)

Evet.. İşte bu nedenden dolayı gramer önemli değil ifadesi (şayet bir yerlerde duymuş veya okumuşsanız) yanlış bilgilendirme ve yönlendirmedir.

GRAMER OLMADAN KELİMELERİ CÜMLE HALİNE GETİREMEYİZ

PEKİ.. ÖZETLE İŞİN DOĞRUSU NEDİR ?

Gramer de gereklidir.. Kelime bilgisi de (200-300 en öncelikle kelime rahatlıkla yeter.)

Fakat önemli olan şudur;

Gramer kalıbını da öğrendiğimizde onu kullanarak cümleler yapmalıyız hemen..

Kağıt üzerinde kalmamalı o.. Hemen kullanmalıyız. Yanlış da yapabiliriz.. Peki nasıl anlayacağız.. Kim düzeltecek.. Eğer ders görüyorsak hoca düzeltecek tabii ki.. Yanlışımızı göreceğiz ve aynı hatayı yapmayacağız..

YANİ ÖZETLE ;

* Bilgiyi yükleyeceğiz
* Onu kullanacağız
* Yanlış Yapacağız (muhtemelen),
* Düzelteceğiz ve doğrusunu öğreneceğiz..

Sistemin özü bu.. Çok basit şekilde.. TRIAL & ERROR METHOD desek mi acaba buna :) Yani "Deneme Yanılma" metodu.. İnsanlığın üzerine basarak yükseldiği metod.

Bu durum gramer için olduğu gibi aynen kelime için de geçerlidir tabii ki.. Yani bir kelime öğrendiğimiz zaman hemen onunla cümleler yapacağız. Yoksa o kelime bizim için yalnızca pasif bir varlık olur..

Tabii ki ve hi şüphesiz bu çalışmalarımızda bizi yönlendirecek, bize anında müdahale edecek birinin çok büyük faydası var .. O kim mi ?? Hoca .. Bunu temin etmek iin de bütçe gerekiyor şüphesiz..

Fakat inanınız "ilk başta maliyeti daha fazla gibi görünse dahi" birebir çalışma (eğer iyi bir hocaya düşmüşseniz) neticede çok daha sağlıklı olmakta ve kıyas edilemeyecek kadar iyi netice vermektedir. Bu şekilde kişi neticede aynı parayı (ve hatta belki de daha az) harcayarak ingilizce konuşuyor duruma gelebilmektedir. Kurslarda ise nerdeyse 5-10 yıl çabaladıktan sonra maalesef hiç birşey olamadğını görüp ya havlu atmakta ya da özel hoca aramaya başlamaktadır son çare olarak..

DİL ÖĞRETEBİLMEK "BİR ANNENİN ÇOCUĞUNA GÖSTERDİĞİ ÖZEN SABIR VE KONSANTRASYONDAN" FAZLASINI GÖSTERMESİNİ GEREKTİRİR... İYİ BİR HOCANIN TALEBESİNE

O gayreti gerçekten birlikte yaşayabilmeyi gerektirir hoca açısından.. Öyle tesadüfen Türkiye'ye yolu düşmüş, veya bir Türk ile evlenmiş veya birlikte bir yabancının "ben ne yapsam acaba" deyip de ingilizce öğretmenliğine soyunmasıyla olmuyor bu işler.. Bakınız şekil 1.. özel kurslarda sık sık karşılaşıyoruz bu durumlarla.. Ondan sonra hanımefendi veya beyefendinin bir şekilde kafasına esiyor.. Ertesi gün hoca yok.. Talebenin durumunu düşünebiliyor musunuz? Bırakın yoğun ilgi görmeyi, hoca yok etrafta.. Tam bir komedi (esasında trajedi tabii).. Zira paralar ve emekler ve de en kötüsü zaman uçup gidiyor bu arada..

Zaten prensip olarak (ve de maalesef) kalabalık gruplar halinde ingilizce konuşmayı öğrenmek "neredeyse" olanaksız.. Çünkü o kadar kişiye aynı konsantrasyonla gereken ilgiyi gösterebilmek "pratikte" olanak dışı zaten.. Onun için burada hocanın da günahı yok.. Sistemde sorun..

Bakınız birçok kurslarda, hem de yabancı konsolosluğun "bizim yerimiz, oraya gidin" diye tavsiye ettiği yerlerde talebeleri gayet kolaylıkla bir üst kura geçiriyorlar hep..

Neymiş efendim.. Talebe şimdi "upper intermediate" olmuş.. Bravo vallahi demek şimdi şakır şakır konuşuyor kardeşimiz.. Ama iş başa düşünce hiç de öyle olmadığı görülüyor..

Kişiye diyorsunuz ki "Ben işe gitmek istiyorum" de bakayım ingilizce .. Cevap "gak guk.. hım" filan.. Güç bela "I want to go to work" ya diyebiliyor ya da diyemiyor..

Peki diyorsunuz.. "Ben senin işe gitmeni istiyorum" de bakayım.. İnanın kişi "tam bir kilit".. Yani kişi "I want you to go to work" diyemiyor... Bu basit cümleyi söyleyemiyor.. Peki kardeşim bu kurs seni nasıl oldu da upper intermediate seviyeye geçirdi.. Daha elementary seviyeyi bile yapamadan sen??

Cevap çok basit.. Eğer kurs bu kişiye deseydi ki "Siz elementary seviyede konuşmayı öğrenebilmiş değilsiniz henüz.. Maalesef bu seviyeyi bir daha okumanız gerekiyor" tabii ki kişi de şunu diyecekti "Kardeşim ben neden bir daha aynı şey için zaman ve para harcayayım.. Siz öğretseydiniz .." ve tasını tarağını toplayıp kurstan ayrılacaktı.. Kursun kaybı olacakmıydı sizce?? (yani öğrencinin ödeyeceği kurs ücretinden bahsediyoruz) :)

Dolayısıyla bu (gerçek) örnekten de anlaşıldığı üzere bu iş ciddi şekilde ticaret haline getirilmiş bulunmaktadır (hem de yabancı devlet da buna alet olmaktadır maalesef)..

ONUN İÇİN.. PARANIZIN VE EMEĞİNİZİN KIYMETİNİ BİLİN LÜTFEN ...
(ve de en önemlisi zamanın)

Sevgili Ziyaretçiler... Sorularınız olursa buraya yazabilirsiniz . Bunlara (iyi niyetli, samimi ve akıllı olanlara) elimizden geldiğince cevap verip, yol göstermeye hazırız..

Zaten bu pırıl pırıl yeni sitede sizlere ingilizce ile ilgili destek vermek istiyoruz .. Bu bölümde birçok tercüme egzersizleri.. Gramerle ilgili hususlar ve sorularınıza cevaplar bulabileceksiniz.. Umut ediyoruz.. Lütfen bize güzel sorularınızı gönderin ve cevaplarını takip edin (elimizden geldiğince yetişmeye çalışacağız)

Sevgilerle

İngilizce Hocası

NOT: İngilizce dili ile ilgili daha fazla bilgi için buraya yorum yazabilir veya
site adresimize mail gönderebilirsiniz.
 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..