Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

16 Eylül '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İngiltere'ye şeriat geliyor.

İngiltere'ye şeriat geliyor.
 

Bir seriat uygulaması.


Milliyet'te, çok sevdiğim bir yazardan, Sayın Can DÜNDAR. Bugün İngiltere'deki şeriat mahkemelerinin kurulma haberini köşesine taşımış. Daha birkaç ay önce tartışmaları vardı, bugün de haberi. Haydi hayırlı olsun. İngiltere şeriat mahkemelerini kurarak çok hukuklu sistem denemesi yapmaya çalışıyormuş.

Haberlere göre sadece sosyal içerikli kararlarda etkili olabilecek bu mahkemeler, her iki tarafın rızası ile çalıştırılacakmış. Boşanma, aile içi şiddet ve parasal problemler ile ilgili davalara bakabilecekmiş. Eğer taraflar uygun görürse bu şeriat mahkemelerinde yargılanacaklar. Onayını yine de yüksek mahkeme yapacakmış. Yani bu şeriat mahkemesinin tam olarak yetkisi yok. Artık İran'dan aldığımız haberlere de bir yenisi eklenmesin? Her iki taraf ta kabul etti islama uygun olarak yargılandılar. Ceza taşlanarak ölümü, peki ne yapılacak o zaman. Taşlayacaklar mı? Taş atanlar arasında İngilizler de olacak mı?

İngiltere de kadılar olacak mı, ulemalar sınıfı türeyecek mi? Bunları zaman içinde göreceğiz. Osmanlı imparatorluğu zamanında denenmiş ve bu çok hukuklu sistemin pek te yararı görülmemiş. En azından ben öyle biliyorum. Canterbury başpiskoposu Rowan Williams dini simgelerin karalarını hükümetler vermemeli diyerek bu konuya yoruma açmış. Çalıntı bir düşünce değil mi bu? Sayın Başbakanımız da türban için ulemaya sormalı dememiş miydi? Herhalde oradan esinlendi. Eh artık bizde medeni ingiltereyi örnek göstererek aynı şeyleri uygularız değil mi? Sayın Başbakanı duyar gibiyim.

- Koskoca medeniyetin beşiği İngiltere bir mahsur görmemiş, biz niye görelim?

Sonra gazete başlıkları gelir peşi sıra, "İngiltere yaptı, biz de yapabiliriz", "İngilizler bu işi biliyor". Benzeri birçok 8 sütuna manşet olabilir.

İşte nefis bir İngiliz oyunu başlıyor. Ülkesinde kaç müslüman var ki? Onlar için bir mahsuru yoktur belki. Örneklenmek ve bazı ülkelerin iştahını kabartmak ister gibiler. Belki de ben peşin hükümlüyümdür. Sonuçları iyi de olabilir. Bekleyip göreceğiz.

Benim bildiğim hukuk sistemini insanlar, kendilerine uygun olarak ahlaki, dini ve medeni tecrübeleri ile oluştururlar. Yani gerek şeri hükümler, gerekse medeni gereksinimler ortalama olarak yansıtılır. Elbette ki ilkel cezalandırma yöntemleri bunların arasından çıkarılır. Biz insanlar medeniyeti kabullenmiş ve hükümlerini kabul etmiş değil miyiz?

Şeriat; "ilâhî emir ve yasaklar toplamı" demekmiş. Şeriatın uygulaması 3 ana başlıkta olurmuş. İbadetler, Muameleler ve ceza hukuku. İslami şeriat ta 4 temel delile dayandırılarak uygulanırmış. Kur'an (içerdiği hükümler), sünnet, icma (İslam bilginlerinin görüş birliği içinde bulundukları konular), Kıyas (birbirine benzeyen meselelerin hükümlerinde de benzerlik bulunması). Bu bilgileri merak edenler için vikipedia dan topladım.

İngiltere halkına, bizim terk ettiğimiz sistem hayırlı ve uğurlu olsun.


Saygılarımla...

Haber:

http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=991678&AuthorID=75&Date=16.09.2008&b=Ingiltere, %20Osmanli%20modelini%20deniyor&a=Can%20Dundar&ver=49

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..