Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

İnternetin getirdiği yeni hak ve özgürlükler

İnternetin getirdiği yeni hak ve özgürlükler
 

İnternet artık sosyal, ekonomik ve gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Bilgi teknolojileriyle giderek hızlanan bir zamanda, iletişim ve etkileşimin gelişmesiyle de giderek küçülen, sınırların anlamsızlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. İnternet yeni topluluk biçimleri, yeni sosyal etkileşim tarzları yaratıyor. Dolayısıyla yeni hak ve özgürlük alanları beliriyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü, özel hayatın dokunulmazlığı ve mahremiyet hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin yeniden tanımlanması, bilgiye erişim özgürlüğü ve bilgiyi paylaşma hakkı gibi yeni temel hak ve özgürlüklerin Anayasa’ya yer alması gereği ortaya çıkıyor.

Bu hak ve özgürlüklerin ilgili yasalar çerçevesinde düzenlenmesi genellikle yeterli koruma sağlamazken, bu temel hak ve özgürlüklerin ancak anayasal koruma güvencesi altında işlerlik kazanabileceği düşüncesi giderek hukuk çevrelerinde kabul görüyor. İnternet odaklı çeşitli vatandaş inisiyatifleri, sivil toplum kuruluşları ve dijital aktivistler de bu yaklaşımın bir hukuk devleti ilkesi haline gelmesi için çalışıyor. Bir taraftan sansüre uğrayan, erişime engellenen sitelerle, diğer taraftan ise “olumsuz” düzenlemelerle yaşıyoruz. Hukuk internetin hızına, düzenleme mantığı ise yeni teknolojilere ayak uyduramıyor; demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri zarar görüyor.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi, 9 Ocak 2010 tarihinde, internetin getirdiği yeni hak ve özgürlüklerin konunun uzmanları tarafından tartışılacağı tam günlük bir etkinlik düzenledi. Sadece hukukçuları değil, internetle yaşayan herkesi ilgilendiren bu etkinlikte, hukukçular, ilgili kurum temsilcileri ve sansür karşıtı dijital aktivistler ilk defa bir araya geldi, Bilgi Teknolojisi dünyasının en sıcak konuları olan İletişim Özgürlüğü, İnternet Erişim Hakkı, Özel Hayatın Dokunulmazlığı, Mahremiyet Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı, Dijital Aktivizm, Örgütlenme Hakkı, “Netdaş”lık Hakları, Anonimlik hakkı, Yönetişim, İnternet Sansürü ve Telif Hakları konularını tartışıldı. Bu etkinlik, sadece farkındalık yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda tarafların birbirlerini anlayabileceği ve değerlendirebileceği bir platform oldu.

Program açılış konuşması nı yapan Baro Bilişim Hukuku Merk. Bşk. Av. M. Gökhan Ahi ile başladı.Devamında İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın Konuştu.

Panel ''Hukuk mu İnternet’i değiştirecek, İnternet mi Hukuku değiştirecek?'' Adı altında başladı. Ve İletişim Özgürlüğü ve İnternet Erişimi, Özel Hayatın Dokunulmazlığı, Mahremiyet Hakkı ve İnternet, İnternet Üzerinde Düşünce ve İfade Özgürlüğü, Bilgi Edinme Hakkı ve İnternet, Dijital Aktivizm, Örgütlenme Hakkı ve İnternet, Yeni Anayasal Hak ve Özgürlük Hareketleri: “Netdaşlık Hakları, ”Anonimlik hakkı, Demokrasi, Yönetişim gibi konu başlıkları altında irdelendi.Konuşuldu.

Moderatörler olarak; Arda Kutsal (Webrazzi.com) - Dr. Özgür Uçkan (Bilgi Üni.) yönetiminde yapılırken; Tartışmacılar ise;Doç. Dr. Bertil Emrah Oder (Koç Ü. - Anayasa Hukukçusu), Yar., Doç. Dr. Leyla Keser Berber (Bilgi Ü.), Dr. Barış Günaydın (Anadolu Ü.), Av. Taner Sevim (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Av. Serhat Koç (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Av. F. Ünsal Özmestik (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Mevlana Gürbulak (Digital Age) den oluşuyordu.

2.PANEL konusu ise; '' İnternet Sansürü ve Etkileri'' başlığı altında ve İnternet Sansürü ve İfade Özgürlüğü, İnternet Sansürü ve İletişim Özgürlüğü, İnternet Sansürü, Telif Hakları ve Bilgi Özgürlüğü, Copyleft – Copyright, İnternet Sansürü ve Bilginin Özgür Dolaşımı, İnternet Sansürüne Karşı Çıkan Yeni Siyasal Oluşumlar, İnternet sansürü ve Bilgiye Erişim Özgürlüğü, İnternet Sansüründe Dijital Aktivizm konuları altında açıklamalarda bulunuldu.

Moderatörleri ise; Aşkın Baysal (MediaCat)- Doç. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üni.) idi.

Tartışmacılar ise; Av. Erdem Türkekul (İstanbul Barosu), Dr. Ebru Baranseli (Anadolu Üni. – Sansüre Sansür), İsmail Hakkı Polat (Korsan P. Hareketi), Emre Sokullu, (Eylem 2.0), Ahmet Asena (Müyap Genel Sekreteri), Av. Başak Purut (İstanbul Barosu), Füsun S. Nebil (Tüm İnternet Derneği) idi.

Program Kurulu ise, Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Dr. Özgür Uçkan, Av.M.Gökhan Ahi den oluştu.

Tüm bunların konuşulması, tartışılması, gündem oluşturması ''internet'' denen ve herkesin ilgi odağı olan bu teknolojinin son harikasının Hukuksallaştırmasını gündeme getirmiş oldu. En yakın zamanda ''internet'' denen teknoloji harikasının zararlarının önlenmesi dileğiyle..

Yazar/Kıymet Güzeliş

 
Toplam blog
: 41
: 2866
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Hayatım boyunca insan ve insan psikolojisi üzerine her türlü yazı ve bilgi içerikli yayınları tak..