Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İntihar...

İntihar...
 

İnsan yaratılış olarak ne kadar kusursuz ise maneviyatıda o kadar karmaşık idi. Başlangıçta İntahar soylu bir davranış kabul edilir isyanın, haksızlığın karşısındaki en büyük eylem olarak görülürdü... Tek Tanrı'lı dinlerin gelmesi ile birlikte "intahar" en büyük suç en büyük günah şekline büründü.

Sizce neden tek Tanrı'lı dinler intahara bu denli öfke kusuyordu? Sebep intahar bir çeşit protesto bir çeşit başkaldırı manası taşıyordu buda merkeziyetçi bir yapıya sahip olan Kadim dinlere aykırıydı. İnsanları intahardan caydırmak için örneğin ortaçağda intahar edenler insanlık dışı muamelelere uğramaktaydılar. Bunlar sürüklenerek yakılır veya bir fıçada çürümeye terkedilirdi. Dinlerde de yeri yokmudur intahar eden kişi Tanrının bahçelerinden men edilecektir diye. Bu olgu tüm Kadim dinlerde yerini almıştır.

Şimdi düşünelim özgürlük insanlık için nedir? Seçme şansımız olmadan özgürmüyüz? Özgür olmadıktan sonra bunların ne önemi var diyen yok mu? Ahlak ve erdem buna karşı değil mi? Merkeziliyetçiliğin dünyayı ele geçirmesi ile insanın birey olma özelliği kayboldu. Biz sadece geçmişteki ve şimdiki bir zümrenin dayattığı alışkanlıkları devam ettiriyoruz. Sorgulamadan devam...

İnsanın evrensel hakkı olan yaşam ve ölüm nasıl sınırlandırılabilirki. Geçmişin en büyük erdemi, haksızlığa karşı en büyük yankı, şimdi ise en büyük günah. Şüpesiz düşünmeyen insan yoktur. Bu geçmişin en hain erdemini gerek dinsel dogmalar gerek toplumsal yargılar bir sefer bile olsa bizi vazgeçirmemişmidir.

Tabiki her olgu gibi intaharıda amaç dışı kullananlar olmuştur. Örneklersek günümüzde intahar edenlerin çoğunluğunu şizofrenler oluşturmaktadır. Buradaki intahar değil cinayettir baskın olan kişiliğin diğer kişiliği öldürmesi sonucu fiziksel ölümün açığa çıkmasıdır. Günümüzde intaharı olgusunu gerçekleştiren diğer bir eylem ise kendisinde olmayanı arzulayıp bunu başaramamasının sonucu olarak ortaya çıkar. Örneklersek birisini sever o ise sevmez bu güçsüzlüğü ile intahar eder, maddi burhama düşer neden der savaşamaz intahar eder...vs Anlayacağınız gibi güçsüz, zayıf, bencil insanların yaptığı bir aktivite haline gelmişdir geçmişin onurlu eylemi.

Şimdi şunu isterdim bir insan düşünün ki erdemli, bir insan düşünün ki ahlaklı Tanrıdan korkmayıpta Tanrı'yı seven özgürlüğünü ona karşı bile savunan tamamen hür iradesi ile insanları pretosto edip; " Bakın ben sizin inanışınız ile cenneti hak ettim" deyip intaharın en acılı ve bir o kadarda en onurlusunu seçmesini isterdim. Karşılık beklemeden özgürce...

 
Toplam blog
: 9
: 451
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Merak eden olursa adım Serdar, 25 yaşındayım. Bir reklam ajansının grafik tasarım bölümünde çalışıyo..