Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '06

 
Kategori
Haber
 

İntikamın böylesi...

Efendim, herşeyin olduğu gibi, domatesin hormonlusundan da elbette hoşlanmıyoruz! Ama bu pazar okuduğum haberdeki "hormonlu domates",bildiğimiz hormonlu domateslere hiç mi hiç benzemiyor: Çünkü o, tıpkı Oscar heykelciği gibi, imza attığı önemli (!) bir işle kendisini hak eden ünlü bir isme ya da kuruluşa ödül olarak verilecek!

Öncelikle ödül törenini kimin düzenlediğini söylemekte yarar var sanırım. Bu ilginç organizasyona start veren bir eşcinsel örgütü. Adı:Lambdaistanbul.Eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellerin sorunlarını çözebilmek, dayanışma sağlamak ve olumsuz bakış açılarını değiştirmek amacıyla kurulmuş,1993’ten beri faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü.

İşte sözkonusu örgüt, "Hormonlu Domates Homofobi Ödülleri" dağıtmaya başlamış. Şimdi bilmeyenler için küçük bir açıklama ekleyelim: "homofobi", genel anlamıylaeşcinselliğe ve eşcinsellere karşı duyulan korku ve nefret olarak tanımlanabilir.

Homofobik davranışlar sergileyenlere dehomofob deniyor. İşte Lambdaistanbul'un vereceği ödüllerden birine sahip olmak için homofob olmak gerek! Anlayacağınız, örgüt,yıl boyunca eşcinselleri dışlayıcı yaklaşımlarda bulunan kişi ve kurumları bu konuda düşünmeye teşvik etmek amacıyla böyle bir yola başvurmuş.

Örgüt yetkililerinin açıklaması ilginç: meğer bu "hormonlu domates" fikrinin ilham kaynağı televizyonlarda sık sık boy gösteren, ünlü bir spor yazarıymış! Bu ünlü şahıs, bir konuşmasında,hormonlu tavuğun yan etkinlerinden birinin de eşcinsellik olduğunu söyleyince, örgüt üyelerinin kafasındabir şimşek çakıvermiş!

İşte böylece,toplumda eşcinsel karşıtı tavırlarıyla dikkat çeken kişi ve kuruluşların böyle bir ödülü hak ettiklerine karar verip, proje için kolları sıvamışlar.

Geçtiğimiz sene, bu amaçla, "hormonlu domates" i kucaklayıp evlerine götürenlerünlü simalar olmuş. Fakat bu sene,ödüller sahiplerini oylama ile bulacak. Üstelik bu oylama herkese açık. Lambda’nın internet sitesi üzerinden yapılan oylama, ay sonuna kadar devam ediyor.

Adaylar örgüt tarafından belirlenmiş. Kimin ödüle hangi nedenle layık görüldüğü de açıklanıyor. Kimi, yazdığı yazıyla aday olmuş ödüle, kimi oynadığı rolle. Adaylar arasında politikacılar ve eşcinsel örgütlere karşı olup kapattırmak isteyen kuruluşlar da var...

Ben kendi adıma, bu ödül projesini çok anlamlı buldum. Saldırmadan, fiziksel şiddete baş vurmadan hakkını savunmak, takdire değer. Üstelik ödülleri bu sene kimin alacağını daçok merak ediyorum. Tabii söz konusu kişilerin nasıl bir tepki vereceklerini de...

Unutmadan... Lambdistanbul örgütü temsilcileri, kazananları,1 Temmuz’daki Eşcinsel Onur Haftası yürüyüşüne ve ödül törenine davet ediyor. Sonuçta bu, yanlışları düzeltmek için atılan bir adım.Bakalım buna karşılık yeni bir yanlış adımı ilk kim atacak? Üzgünüm ama, birinin bu adımı atacağından maalesef oldukça eminim...

 
Toplam blog
: 4
: 517
Kayıt tarihi
: 17.05.06
 
 

Yazmaya ve keşfetmeye tutkulu bir ben-i adem. her ne kadar şehr-İstanbul'a aşıksa da, uzaklarda bir ..