Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '11

 
Kategori
Eğitim
 

İş arayana bir işveren sorusu: “Neden seni tercih edelim?”

İş arayana bir işveren sorusu: “Neden seni tercih edelim?”
 

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Yerleşen öğrenciler için hayat bu andan itibaren hızlı akmaya başladı. Yurt, kredi, burs başvuruları, okul için kayıt hazırlıkları, yeni bir şehirde yaşama başlanacağı için oraya yönelik hazırlıklar derken okul açılmasıyla beraber hayat hızını daha da arttıracak. Ben bu haftaki yazımda üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin okul hayatı süresince kendilerini geliştirebilecekleri, katma değerlerini arttıracakları, mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlık yapabilecekleri bazı önerilerde bulunacağım. Birçok öğrenci birkaç meslek grubuna dair tercihlerde bulunmuştu. Bu nedenle yerleştirme sonuçları onlar için sürpriz olmamıştır. Daha çok meslek grubu üzerinden bir tercih listesi oluşturan öğrenciler ise şu an belki de kısa süreli şoklar ve akabinde pişmanlıklar yaşıyor olmalılar. Her neyse artık şu an itibari ile önünüze bakmalı ve geleceğinizin inşası için neler yapılabileceği üzerinde durulmalıdır.  

Öğrencilik hayatı yukarıda da değindiğim gibi çok hızlı ilerliyor. Kimi zaman 4 yılın nasıl geçtiği anlaşılamıyor bile. Bu nedenle bir yerden başlamalı ve kendinizi geliştirmek için neler yapılabileceği konusunda bir taslak hazırlanmalıdır. Bu taslakta öğrencilik hayatı boyunca bulunulacak şehir ve sosyal çevrede kendinizi geliştirme adına hangi imkânlar kullanılabilir? Sorusunun cevabı uzun uzadıya verilmeye çalışılmalıdır. Yabancı dil kursları, kendi bölümünüzle ilgili meslek kuruluşlarının seminerleri ve çalışma grupları, mezuniyet sonrası çalışma hayatınıza katkı sağlayacak teknolojik alt yapınızı güçlendirme çalışmaları vs. Bu taslak çalışması aynı zamanda sizin hareket planınızı da oluşturmanıza yardımcı olacaktır.  

Mezuniyet sonrası özellikle özel sektör kuruluşlarında çalışmak isteyen öğrenciler mutlaka bir ajanda tutmalı ve katıldıkları seminer, çalışma grupları, konferans ve etkinliklerde tanıştıkları insanların iletişim bilgilerini kaydetmelidirler. Burada bulunan kişilerle irtibatı koparmamak adına zaman zaman iletişim içinde olmalı yılda birkaç kutlama mesajıda olsa mail atmalıdırlar. Bu iş yaşamına geçiş ve sonrasında, muazzam bir bilgi havuzu edinmek anlamına gelecektir.  

Öğrenimleri devam ettiği süre içerisinde zaman zaman kendi bölümü ile ilgili kurum ve kuruluşlar ziyaret edilmeli ve bilgi alışverişinde bulunmalıdırlar. Hatta imkan varsa ücretsiz staj ya da yarı zamanlı iş imkanları üzerinde durulmalı ve iş deneyimlerinin arttırılmasına gayret gösterilmelidir. Bu ziyaretlerde yukarıda sözünü ettiğim bilgi havuzuna yeni iletişim adresleri ve ilişkiler eklemeyi ihmal etmemelidirler.  

İş yaşamına ait önemli mesafe kaydetmiş kişilerin hayat hikayeleri sizler için çok önemlidir. Mümkün olduğunca bu hayat hikayeleri ile ilgili kitap, dergi ve diğer dökümanlar takip edilmeli ve özellikle satır arası dediğimiz, anlatılanların arka planı üzerinde durulmalıdır.  

Okuduğunuz bölümle ilgili kısa sürelide olsa yurt dışı eğitim fırsatları mutlaka önünüze çıkacaktır. Bu fırsatları kaçırmamanız yararınıza olacaktır. Küreselleşen dünyada, merkezi ülkemizde bulunan ama diğer ülkelerde temsilciliği olan şirketler yurt dışı tecrübesi olan, İngilizceye ek olarak ikinci hatta üçüncü yabancı dil bilen çalışanlara daha çok ihtiyaç duymaktadır. Dolayısı ile bu ihtiyaca cevap verecek şartlarda kendinizi yetiştirmeniz yararınıza olacaktır.  

Yukarıdaki maddede de değindim. Mutlaka yabancı diller bilmek durumundasınız. Diller diyorum çünkü iş başvurusu yaptığınızda sizi diğer başvuranlardan ayrı ve özel kılacak özelliklerden biride İngilizcenin dışında hangi dilleri bildiğinizdir. Özellikle bazı ülkelerle olan ticaret hacmimize baktığımızda, Çince, Rusça ve Arapça iş bulmanız için sizlere bir hayli kolaylık sağlayacaktır.  

Öğrencilik hayatınız boyunca ve iş hayatına atıldığınızda mutlaka bölümünüzle ilgili literatürü takip etmeniz yararınıza olacaktır. Özellikle çalıştığınız ya da çalışacağınız alanda yayımlanmış kitap, dergi gibi yayımları takip etmelisiniz.  

Mezun oldunuz ve çeşitli şirketlere iş başvurusunda bulundunuz diyelim. İş görüşmesine gittiğinizde size rutin soruların dışında sizin pratikliğinizi, işe uyum ve çıkabilecek sorunlar karşısında çözüm bulma konusundaki yeteneğinizi ortaya çıkaracak sorulara da hazır olmalısınız. Bütün bu görüşmenin sonucunda size sorulabilecek; “Neden seni tercih edelim?” sorusuna içi dolu bir cevabınız yoksa işiniz oldukça zor. İşte bu soruda katma değerinizi ortaya koyacak, sizi diğer rakiplerinizden öne geçirecek özelliklerinizi sıralama fırsatını yakalayacaksınız. Bu soruya verecek cevabınızı öğrenciyken hazırlamak zorundasınız.  

Yukarıda da sözünü etmiş ve “4 yıl çok hızlı geçecek” demiştim. Bu sürenin sonunda kendinizi geliştirememiş, katma değer oluşturamamış sadece diploması olan bir eleman olarak işverenin kapısını çaldığınızda yaşayacağınız olası hayal kırıklığına hazır olmalısınız. Belki iş bulabilirsiniz ama iş doyumu sağlamanız ve tatminkâr bir ücret sizin için hayal olmaktan öte geçemeyecektir. Geçenlerde gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin genel müdürü arkadaşımla sohbet ederken; “Üniversiteden yeni mezun olmuş bir kişinin sizde alabileceği ücret ne kadardır?” diye sordum. Verdiği cevap şu oldu; “Bizde başlayan üniversite mezunu bir elemanın alacağı maaş 800TL. civarındadır” dedi ve ekledi “ 800 TL. ile başlar ama deneme süresi sonunda, bilgisi, birikimi, tecrübesi ve sorun çözebilme yeteneği ile ihtiyaçlarımıza cevap verebildiği oranda alacağı ücret birkaç katına da çıkabilir”.  

Kuşkusuz bu yazıya eklenebilecek daha fazla madde vardır. Ben değişik sektörlerde faaliyet gösteren ve değişik proje çalışmaları nedeniyle birlikte olduğum iş çevrelerinden edindiğim izlenimleri aktarmaya çalıştım. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…  

Beni http://www.facebook.com/pdrservisip adresinden de takip edebilirsiniz.  

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..