Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '13

 
Kategori
Kitap
 

İsa Kayacan'dan Burdur'un Saz ve Söz Ustaları ( 2 )

İsa Kayacan'dan Burdur'un Saz ve Söz Ustaları ( 2 )
 

Prof.Dr. İsa Kayacan'ın yeni eseri : Burdur'un Saz Ve Söz Ustaları ( 2 )


Gazeteci, araştırmacı yazar İsa Kayacan hiç boş durmuyor. Hatta boş zamanı bile yoktur. Bazı sanat kültür etkinliklerinde bir araya geldiğimizde zamanın kendisine dar geldiğini ve yetmediğini söylüyor. Yanılmıyorsam İsa Kayacan şu anda 70 yaşındadır. Lakin  yayimladığı kitapların sayısı yaşının iki katı kadardır. Şu ana kadar 130  parça kitap yazmış, bunları Türk edebiyatına, köy veilçe, kasaba okullarına ve sanatıçı dostlarına gönül rahatlığı içinde hediye etmiştir. İsa Kayacan bu açıdan mutlu bir insandır. Dileğimiz daha da mutlu olmasıdır. Kendilerine sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Yaşadığı memleketine ve ülkesine karşı  görevini eserleriyle yerine getirdiğine inanıyorum. Ayrıca yazdığı makalelerin ve kitapların  sayısı ise bir hayli fazladır. 2007 yılı sonu itibariyla; toplam 39. 425 makalesi, yayımlanmıştır. Bugün 2013 yılındayız, bunların sayısı 40 bini geçtiğini tahmin ediyorum. Hatta bu bir rekordur. Daha önce de yazmıştım tekrar yazıyorum: İsa Kayacan yazdığı yazılarıyla artık GUİNNES REKORLAR kitabına girmelidir. Ayrıca Burdur’a heykeli dikilmelidir. İsa Kayacan’da bir Burdur, Tefenni aşkı ve sevdası vardır. Hatta bir araya yurt genelinde şairler ve yazarlar arasında heykelinin dikilmesi konusunda bir imza kampanyası açılmış ve bu kampanya da ilk sıralarda ben de imzalamıştım.Tekrar önerimi tazeliyorum. Sayın Burdur ve Tefenni Belediye başkanlarının bunu dikkate almalarını diliyorum.

Sayın Kayacan bunu yaşarken görmelidir. Çünkü İsa Kayacan Burdur’un ve Tefenni’ in kültürünü yurt genelinde en önünde tanıtmaya namzet bir insandır. Bu konu bircok eserler  yazmış ve binlerce makale kaleme almıştır. Zamanını hiç boşa harcamamıştır. Gazeteler, dergilerle haşir neşirdir. Hemen hemen hergün yazı yazdığı gibi Anadolu köşelerine ilçelerine gazeteler, kitaplar ve dergiler gönderiyor. İsa Kayacan da bu açıdan bir kültür aşkı vardır. kendisine hayranm. O’nu yakından tanıyan bir arkadaşı Ziya Yüce şöyle diyor İse Kayacan için:  

Kardeşim oğlu Ese

Kulak ver bendeki sese;

Ne olacak senin halin

Gazeteleri kese kese…( s. 21 )

Şimdi ben bunları yazdıktan sonra İsa Kayacan’ın yeni elime ulaşan büyük hacimli koca bir  kitabı daha çıktı.“Burdur’un Saz ve Söz Ustaları “( 2 ) adını taşıyor. Tam 792 sayfadan ibarettir. Tertemiz bir baskısı vardır. Kitap T.C. Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayımlanmıştır. Basım tarihi  2012’dir.

İsa Kayacan, daha önce Ağustos 2005 yılında basılan “Burdur’un Saz ve Söz Ustaları ( 1 ) kitabı 168 sayfa idi. Şimdi adını verdiğim bu 2. kitabı ise 792 sayfadan oluşuyor. Kitap 17 bölümden oluşuyor. Ben sadece bu bölüm başlıklarını vermek istiyorum:

1.Bölümde: Teke yöresi ile ilgili bilgiler, Teke Zortlaması, Burdur isminin nerden geldiği, tarihi, ile ilgili bilgiler, 2. Bölümde: Alfabetik sırasaya göre dünden bugüne saz ustaları, 3.Bölümde:Söz Ustaları, 4. Bölümde: Kültümüz içinde Burdur’un şairleri ve yazarları, Bilim adamları, Türk Halk Müziği alanındakiler, geçmişten geleceğe Burdur, Tefenni ile ilgili bilgiler, Mithat Erden’in Tefenni anıları, 5.Bölümde: Hikayeleriyle Teke yöresi ileTefenni Yöresi, Burdurun bazı Türküleri, bu türküleri dile getirenler, 6. Bölüm: Haberlerler, yorumlar ve konu ile ilgili bazı rakamlar, İsa Kayacan’ın aldığı ödüller, 7. Bölümde: Burdur ve Teke Yöresi folkloru, bunlarla ilgili bazı kaynaklar, 8. Bölümde: Röportajlar, İsa Kayacan’ın yaptığı   Röportajlar, 9. Bölümde: Burdurlu Gazi Ağır Topçu Kademli olğu İsmail Başçavuş, 10.Bölümde: Burdur  Gündemi içinden Teke Yöresi folklor Araştırmaları, 11.Bölümde : Burdur Halk Fıkralarından  örnekler, 12. Bölümde: Ece Köyü Prof. Dr. İsa Kayacan’ın Kütüphanesinin açılması,13. Bölümde: İsa Kayacan’ın Burdur çıkışlı son kitapları, Burdur Destanı ( Bensiz Olmaz ), Buldur’dan Kültür Yağmuru ve İsa Kayacan’ın bağış yaptığı kitap bağışları, İsa Kayacan’la ilgili değişik haberler, 14.Bölümde :Yazarların ve şairlerin gözüyle İsa Kayacan, Efsaneler Şehri İsa Kayacan sevdası ve İsa Kayacan Efsanesi, İsa Kayacan’a yazılan şiirler, 15. Bölümde: İsa Kayacan'ın Burdur’u ve  Burdur’un İsa Kayacan’ı, Burdur Valiliği ve Belediye Başkanlığınca, İsa Kayacan adının bir eğitim kurumuna verilmesi ve heykelinin dikilmesi teklifleri, 16. Bömümde : Mektuplar, Burdur TSM ve THM Koroları, İsa Kayacan’a yazılan, ve Burdurun Saz ve söz Ağırlıklı Mektuplar. Burdur Marşı ve 17. Bölümde ise: Burdur Basını, son yıllarda isa Kayacan hakkında yazılanlar, İsa Kayacan’ın İngilizce’ye çevrilen şiirleri, bestelenen şiirleri, kısa bir anlatımla dünden bugüne İsa Kayacan’ın hayatı, İsa Kayacan’ın biyografisi, İngilizce özeti, İsa  Kayacan’ın kitapları ve yayınlanacak olanları, katkıda bulunanlar, Fotoğraflar, bazı bilgi  ve belgeler, İsa Kayacan’ın albümünden alıntılar ve Burdur İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün yayınları gibi konular yer alıyor ve bunlar geniş çapta ele alınmış olup akıcı, yalın, duru  bir Türkçe ile ortaya konulmuştur. Tek kelemeyla  "Burdur’un Saz ve Söz Ustaları ( 2 ) " gelecek kuşaklar için çok yararlı birkaynak olarak ortaya çıkmıştır. Burdur Valiliğine ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde emeği geçenlere teşekkürler ediyoruz.

Bu kitabın içinde” BURDUR”UN SAZ ve SÖZ USTALARI”NDAN  ( 2 ) söz ederken araştırmacı yazar bize özetle şunları söylemek istiyor: Burdur Ege bölgemizin ve Toros  Dağlarının eteklerinde kurulan efelerin, zeybeklerin harman olduğu bir yerdir. Türk folklorunun bir ana merkezidir... Burdur veTeke Yöresi türk folklorunun başkentidir denilebilir. Akdeniz ve  Ege'nin yöresinin tanınmış bir İl ve ilçesidir.... Türküleriyle, sazlarıyla çağdan çağa bugüne  değin adını duyurmuştur.

9000 yıllık bir geçmişi ve tarihi vardır. Batı Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biridir. İtiklal Marşı  büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy TBMM ‘ne girdiğinde  Burdur milletvekili olarak Burdur’u taçlandırmıştır. Bir başka değimle Burdur Teke Zortlamasıyla yöresel Türküler ve mahalli sanatçılarla adını tüm Anadolu’ya duyurmuştur.

Örnek olarak:

Ahmet Yamacı’dan Hamit Çine’ye,

Salih Urhan’dan  Rahmi Uğur'a,

Sümer Ezgü'dan Şahin Akay'ya

Ahmet Turgut'tan Kemal Caner'e, 

Kadir Turan'dan  M. Ali Kayabaş'a,

Hafız Rıza  Yağız’dan Süleyman  Özen’e,

Hacı Ali Yılmaz’dan Şükrü Acar’a,

Sebile Canyıldıran’dan

Umran Özdemir Yamacı’ya,

Kemal Caner’den Süleyman Yakan'a, 

Hüseyin Demir’den Yılmaz Tunç’a,

 Hayri Dev’den Abdurrahman Ekinci’e

Gamze Durmazezer'en  Ümran Özdemir Yamacı' ya 

ve Nurgul Mıhladız'dan  Sevinç Akkaya'ya  uzanan  

" Burdur'un Saz ve Söz Sanat Ustaları" nı bir vefa  borcu bağlamında özenle özgeçmiş,  fotoğrafları ve deyişleriyle tanıtmaya çalışılmıştır.  

Bu devasa, kalıcı eserin ÖNSÖZ’ünde Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Burdur Eski Valisi Süleyman Tapsız, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı M. Ercan Taraşlı ve asıl kitabı  binbir emekle ter dökerek bu değerli kitabı hazırlayan, Burdur iline  kazandıran Gazeteci ve yazar Prof. Dr . İsa Kayacan’ın yazıları yer aliyor.

Bu değerli eserin baskısı, kapak düzeni, mizanpajı, kitapta kullanılan Türkçe, ilgili belgeler, resimler yerli yerine konulmuştur. Zaten bu konuda Sevgili İsa Kayacan bir ustadır. Örnektir, nitelikli yapıtlar ( eserler ), ortaya koymuşlardır. Tüm emeği geçenlerle birlikte sevgili kadim dostum ve ağabey olarak tanıdığım Prof. Dr. İsa Kayacan’ı candan kutluyor, sağlıklı günler  ve yazma eğleminin sürekli olmasını diliyorum. Burdur, Teke folklorunu ve çevresini tanımak isteyenlere bu değerli kitabı okumalarını özellikle tavsiye  ediyorum.

Abdülkadir GÜLER

 

 

                            

 

 

 

 

                                                       

 

                                        

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..