Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '14

 
Kategori
Güncel
 

IŞİD, PYD, Barzani, PKK, etc

IŞİD, PYD, Barzani, PKK, etc
 

Google


IŞİD ve PYD Suriye’de, PKK Türkiye’de, ayrılıkçı ve terörist kurum kabul ediliyor. Barzani ailesi de, onyıllarca Irak’ta ve İran’da öyle kabul edildi. Sonra Barzani batıya / Irak’a kaydı, Talabani tıbben uf oldu, şimdi Kuzey Irak’ta görünürdeki 1 no Barzani. Barzani ve Öcalan genel 1 no için rekabet takılıyor.

Bu genel panoramadan sonra 2 haber:

http://www.taraf.com.tr/haber-kurtlere-karsi-selefilere-destek-165425/

http://www.taraf.com.tr/haber-barzani-isid-irakta-taktik-degistirdi-165392/

Hem Barzani’nin, hem Öcalan’ın paçaları tutuşmuş. TC’den yardım istiyorlar. Pu ha haa...

Genel durum şu:

1991’den beridir Irak Kürtleri savaşmayı unuttu ve bunun bedelini ağır ödedidler ve ödeyecekler. Bunu 1983’te TC ordusu da yaşamıştı ama sonra savaşmayı öğrendi, belki şimdi onlar da unutmuştur. Ne de olsa, epeyi tecrübeliyi tasfiye ettiler sonuçta.

Gelelim yorumlara:

Alıntı: “IŞİD'in hava operasyonları nedeniyle taktik değiştirdiğini ve eski güçlerinin kalmadığını belirten Barzani, "Artık kalabalık konvoylarla gezip gövde gösterisi yapamıyorlar. Kalabalık olarak gezemiyorlar. Küçük ve sivil arabalarla geziyorlar. Aldığımız bazı istihbaratlar da var. Hayvan taşınan iki katlı kamyonlarla gezdiklerini duyduk. Üste hayvan koyuyorlar, altına ise kendilerini, silah, cephane ve patlayıcılarını saklıyorlar" dedi.”

Yorum: Demek ki Araplar öğreniyorlar ama Kürtler değil. Zaten IŞİD’ciler gelecekte daha da küçük gruplara, yani gerillanın ana özüne dönecekler ve asıl savaş o zaman başlayacak. PKK’nin yaptığı, bol bulunca bir tarafına sürmeyi IŞİD’ciler de yapabilir ama yapmayabilir de. Yoksa, her 2 grubun da, insan olsun, malzeme olsun, eğitim olsun, bollukları var, kıtlıkları değil. Haa, hangisi savaş kazanma açısından yeğdir, o tartışmalı kalır ayrı konu.

Laıntı: Barzani: "Böyle bir şey yapacakları sessizliklerinden belliydi. Bizim önceden bu konularla ilgili öngörülerimiz vardı. Irak yönetimine de konu bildirilmişti. Ama bir önlem alınmadı veya alınamadı. Sessizlikleri kendilerini daha çok güçlendirmeleri ve zemin elde etmek içindi. İlk başta Şiiler ile problemleri vardı. Irak'ın 4 askeri birliğini çok kolay şekilde ele geçirdiler. Irak askerini dışarı attılar. Küçükten büyüğe doğru çok sayıda silah ve zırhlı araç elde ettiler. Kendi sistemlerini güçlendirdiler ve ona göre Kürdistan'a saldırmak için plan yaptılar. Düşman çok pis bir teröristtir. Obama da bunu söyledi. Çok vahşi bir terör örgütü ile karşı karşıyayız. İçlerinde hiç insanlık yok. Hiçbir düşman gibi değiller. Herkesin kafasını kesiyorlar, çocuk ve kadınları kaçırıyorlar. Çok vahşiler ve ne istediklerini kimse anlamıyor. Sadece bozup dağıtmaya çalışıyorlar."

Yorum: Bu safsataları, ne asker söyler, ne savaşçı, ne de terörist. Barzani gerçekten hamlamış. Adamlar resmen Sun Tzu’nun ‘Savaş Sanatı’nı uyguluyorlar gibi. Bir de ek: IŞİD, Gibson’vari terörün medya geştaltını mükemmel ötesi düzeyde kullandı (ki bu da, bunu onlara öğretenlerin sarıkafa olduğunu imler) ve bu da onun en zayıf noktası, çünkü onu somurarak tükecetecek ve şu an var olan romantik sarıkafa toplu bilisizce kamu desteği kesilecek ve IŞİD de o zaman kaybedecek.

Alıntı: Barzani: “Ekonomik açıdan, istikrar açısından, destek açısından kesinlikle biz destek bekliyoruz.”

Yorum: Çok geç canım. 1 milyon ölüye de siz hazır olun bu seferlik.

Çıkış:

Bir zamanlar, 1980’lerin başında vuku bulan Orta Amerika iç savaşlarında Mossad’ın ve FKÖ’nün yeri ve önemi hakkında bir metin okumuştum, aklım ilkin tavana vurmuştu, sonra sonra aymıştım: Bir tür antrenman idi bu. Şimdi de, bu antrenman.

Kimin ne öğreneceği ise, hayat bilgisi üniteleri yalnızca.

2014 yerel seçim öncesi belirttiğim, Kürt bölünmesi olgusu, bu kez çok ters bir açıdan ilerledi: Şu an PKK-Barzani koyun koyuna: Kurt-koyun hesabı ve kimin ne olduğu her an dönebiliyor.

Birleşik Kürdistan kurulur mu? Kurulur. Pek pek 10 yıl sürer yalnızca. Sonra yeniden bölünür.

Demokratik Kürdistan kurulur mu? Zinhar olmaz. Komünist geçinen FKÖ nasıl engizitör olduysa, demokratik geçinen PKK de öyle engizitör oldu. 30 yıl önce kendi uyuşturucu satarken, şimdi uyuşturucu satanları öldürüyor ki buna ticari engizisyon deniyor.

Gerisi boş laf. Gerisi tarih patolojisi, ölülerin üzerinde çalışıldığı.

İnsanlar yavaş öğrenebilir ama hiç öğrenmezlerse yalnızca tarihin kabirini ve kuburunu boylarlar. Öyle de oluyor netekim.

(7 Ekim 2014)

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 689 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..