Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

09 Kasım '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

İşin püf noktası: 4 yapraklı yonca

İşin püf noktası: 4 yapraklı yonca
 

Aşağıdaki maddelerden kaçını sık sık yaşıyorsunuz?

    Hareketlerde ağırlık, uyuşukluk Yorgunluk, halsizlik Sık sık ağrılardan şikâyetçi olma Ciltte meydana gelen yara, pürüz, kuruluk Hayattan zevk alamama Mutsuzluk İsteksizlik Derslerde veya işte performans düşüklüğü Dikkat eksikliği

Cevabınız: 'Çoğunu sıklıkla yaşarım.' ise; sizi yeterli ve dengeli beslenip beslenmediğiniz konusunda sorgulamaya davet ediyorum. Çünkü yukarıda yer alan olumsuz durumlar, yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde sıklıkla görülmekte.

Yeterli ve Dengeli Beslenmenin nedir?
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu ile açıklanır.

Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temeldir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme’ nin en temel kuralı 4 ana besin grubunu da öğünlere belirli oranlarda dağıtarak tüketmektir.

Şekilde de görebileceğiniz yonca şekli, yeterli ve dengeli beslenmede 4 ana besin grubunu simgeler.

4 Yapraklı Yonca
Yonca, mutluluk ve şansı simgelemektedir. Yoncanın yapraklarının kalp biçiminde olması; kalp sağlığını ve sevgiyi sembolize ederken; zeytin dalları da barışı ve Akdeniz diyetinde önemli bir unsur olan zeytinyağını temsil etmektedir.
Şekilde görüldüğü üzere; yoncanın her bir yaprağında farklı besin grupları yer alıyor.

Daha önce de vurguladığım gibi ‘Yeterli ve Dengeli Beslenme’ kapsamında en başta dikkat edilmesi gereken nokta:
Her bir öğünde 4 ana besin grubundan da besini bulundurmak olmalıdır.

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği veya akşam yemeği olsun her üçünde de tabağınızda bu 4 besin grubunun yeterli miktarda bulunmasına dikkat etmelisiniz.
Böylece hem vücudun gereksinimleri en iyi şekilde karşılanmış olacak; hem de menülerde çeşitlilik sağlanarak daha kaliteli ve zevkle tüketilebilinir öğünler sağlanmış olacaktır.

Bu 4 ana besin grubuna kısaca değinmek istiyorum:

1- TAHIL GRUBU

En temel besin grubudur.
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Bu grupta yer alan tahıl ve tahıl ürünleri; vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağları içermeleri nedeniyle sağlık açısından oldukça önemli besinlerdir.
Tahıllardaki proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte (bitkisel protein olması sebebiyle) kurubaklagiller, et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi istenilen şekilde arttırılabilir.
Tahıllar grubundan tercih edeceğimiz en doğru besinler; tam taneli tahıllar olmalıdır.
Tam taneli tahılların içinde bulunan B1, B6, B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli mineraller yeterli beslenmenin sağlanmasında çok önemlidir.
Tahıllar, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en zengin kaynağıdır.
Tahıl tanelerinin yağının da E vitamininden zengin olduğu unutulmamalıdır.

2- ET GRUBU
Bu grupta kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi et ürünlerinin dışında yumurta, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek gibi besinler), yağlı tohumlar (ceviz, fındık, fıstık gibi) da yer almaktadır.
Et grubunda yer alan besinler Proteinden; Demir(Fe), Çinko(Zn), Fosfor(P), Magnezyum(Mg) gibi minerallerden; B6, B12, B1 ve A vitaminlerinden ve Posadan (kurubaklagiller için geçerli) oldukça zengindir.
Protein ve yağın etteki oranı ve yağın cinsi etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişmektedir.
Örneğin; yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Balıklarda ise doymamış yağ oranı daha yüksektir ve vücudumuz için elzem olan omega-3 yağ asitlerini oldukça yüksek miktarda içerirler.

3- SÜT GRUBU
Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinlerdir. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin ögesini içerirler.
Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapı taşıdır ve sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar.
Tüketilmesi önerilen miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir.
Sütte bulunan kalsiyumun büyük çoğunluğu vücut tarafından kullanılabilir bu nedenle kalsiyumun en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir.

4- SEBZE VE MEYVE GRUBU
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır. İçeriklerinin büyük bir bölümünü su oluşturur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine katkıları azdır.
Fakat; meyve ve sebzeler, mineraller, vitaminler ve posa bakımından oldukça zengindirler. F
olik asit, A vitaminin ön ögesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikleri çeşitli miktarlarda içerirler.
Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı besinler de sebzeler ve meyvelerdir.

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..