Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '12

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
700
 

İskilip'in keşkeki!

Bir yemek sekiz- on saatte pişer mi yahu?

Keşkek öyle!

Tarihine baktığımızda Anadolu’ya gelişimizle başlıyor!

Tahmin etmiştim! Çünkü Orta-Asya’dayken keşkek pişirmekle uğraşmazdı Atalarım! Etçil bir damak tadı olan Atalarımın buğdaygillerle uğraşacak zamanı yoktu!

Anadolu’ya gelince işler değişti!

Yeterli miktarda çift tırnaklı ürünlerin olmaması ve İslâmiyeti kabul etmemiz sebebiyle tek tırnaklı ürünlerin yasak oluşu, insanımızı buğdaygillere yöneltti!

Önce “kavut”la açlıklarını gidermeye başladılar! “Kavut” adından da belli olduğu gibi (kavurt olsa daha uygun düşerdi!) buğday tanelerinin tepsi içinde kavrulması işlemiydi!

Bu da sıktı Atalarımı!

İskilip’ten müjde geldi!

“Keşkek’i bulduk!”

Bu haber İzmir’den dahi duyuldu!

Yerel yönetimler, tarifini almak için heyetler gönderdiler İskilip’e!

Aziz Kocaoğlu giden heyete tembihledi!

“Tarifini alın ama bizim menemeni de giden heyetlere öğretin! Domates ve yumurta ihracatımız artsın!”

Her bölgenin “meşhur keşkek” tarifi vardı artık!

Vardı ama zamanla ekonomiye verdiği zarar göz önüne alınarak keşkek yapımı yasaklandı!

“Keşkek yapımının uzun zaman alması iş kaybına sebep olmaktadır. Mesai saatleri içinde keşkek yapımı yasaklanmıştır! Ancak; düğün dernek gibi sosyal aktivitelerde bu durum müstesnadır!”

2. Viyana kuşatması keşkek yüzünden uzamış ve Kara Mustafa Paşayı götürmüştür! (çok severmiş!)

Menemene gün doğmuştu! Aynen keşkek gibi hem hayvansal hem de bitkisel gıda ihtiva ettiği gibi; kısa sürede pişirilmesi, sermaye çevrelerince de uygun görülmüş ve hararetle tavsiye edilmişti! (çayla yenilmesi bu hararettendir!)

Samsun’a gittiğimde, dönüşte yol kenarındaki “menemenci!” tabelaları beni hayrete düşürmüştü! (giderken de görebilirdim ama uyuyordum!)

“Muhtarın yeri”nde yediğim menemeni unutamam!

“Hemşerim nereden aklınıza geldi bu ya? İyi etmişsiniz!” dediğimde!

“Abi, biz aslen İzmirliyiz! Keşkek öğrenmeye geldik, menemenci kaldık! (yalan!)

Teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da Keşkek’in pişme süresinin azaltılamaması –ki yasak da kalktı- keşkeğin sosyal etkinliklerden üç öğüne terfisini engellemiştir!

Olsa da yemem!

 

 

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

aslında hem memleketlimsin(Bafra) hem de komşum(maltepe ikametim) ama tanıdığım tek Balcı gelibolu lisesinde sınıf arkadaşım Filiz Balcı :) selamlar..

güne_bakan(Nazenin yavrusu) 
 15.11.2012 14:42
Cevap :
bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim  16.11.2012 0:13
 

en son geçen hafta bafra'da yedim keşkeği, haksızlık etmiyor musun usta? Hem keşkek yapan elin marifetine bağlı tadı değil mi :)

güne_bakan(Nazenin yavrusu) 
 15.11.2012 11:24
Cevap :
Bizim Balcılardan tanıdığın yok mu günebakan?   15.11.2012 14:12
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1640
Toplam yorum
: 13554
Toplam mesaj
: 82
Ort. okunma sayısı
: 457
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

Doğum tarihim değişmedi ama çok şey değişti bu güne kadar. En başta, dede oluyorum! Evet; şaşırdı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster