Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1743
 

Pırasalı Şiveydiz

Pırasalı Şiveydiz
 

Alıntı


MALZEMELER

250 GR KUŞBAŞI DANA ETİ

BİR SU BARDAĞI AKŞAMDAN ISLATILMIŞ NOHUT

1 KG PIRASA

3 DİŞ SARIMSAK

200 GR YOĞURT

1 ÇAY BARDAĞI AYÇİÇEK YAĞI

I YEMEK KAŞIĞI KURU NANE

TUZ

Akşamdan ıslatılan nohut, parça etle beraber tencerede, üzerini geçecek su kadar ilave edilerek yarım saat kaynatılır, ( bu sure 45 dk olabilir, etin sertliği veya nohutun sertliğine göre )

Su ısıtıcısında ise sıcak suyumuz hazır olmalı ki, biz hanımlar bunu her zaman da yapıyoruz.

Haşlanan et, nohut ve rendelenmiş 3 diş sarımsak karışımlı yemeğin yarım saat sonra tadına bakarak, bir çay kaşığı tuzu ilave edin, öncesinde tuz ilave edildiğinde et sertleşecektir, bundan dolayı haşlandıktan sonra tuzu ilave edin. Ardından da yıkanıp bir santimlik halka şeklinde doğranan pırasaları ilave edin, arada tahta kaşıkla karıştırın.

15 dk sonra tadına bakıp, arzu edilen suyunu ve tuzunu ayarlayın.

Ocağın altını kapatıp yemeği 30 dk dinlendirin, yoğurdu derin bir kasenin içerisinde yemeğin kendi öz suyuyla ya tahta kaşıkla, veya el mikseriyle çırpıp, tencerenin içerisine dökerken tahta kaşıkla karıştırın.

Küçük çay bardağı ayçicek yağının içerisine koyulan bir yemek kaşığı kuru nanenin rengi hafif döndüğünde hemem ocağı kapatın, ve yemeğin üzerine ilave edin. Afiyet olsun. Memleketim Gaziantep'in sevdiğim bir yemeği, sevgiyle..

 

 

Not:  Yemeğin altını kapattıktan sonra, zamanın geçmesi, yoğurdun kesilmemesi içindir. Yağ tercihi küçük çay bardağı, azaltmanız size kalmış, kuru naneyi yağda yakıp yeşil rengini kaybetmeyiniz :)

 

  

miracle bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Amannn, yanlış anlaşılmasın. Zira ben,"özel" bir deneyimi paylaşmak veya değişik-özgün bir tarif yada "bakın şöyle de oluyor,bu da var" amacıyla insanlara "ilave bir bilgi vermek" adına olmadıkça, bloglarda genel anlamda yemek tariflerine zaten ve hattâ kesinlikle karşıyımdır aslında. Çünkü bunun için, zaten yemek siteleri var,isteyen orda yazmalı. Blog ise bundan çok daha farklı bir kulvar olduğu için, blogda da asıl önemli olan şudur: amacı kaybetmemeli. Her yazılan blog asıl, blog amacıyla örtüşmeli. Sizin de bu tarifiniz değişikti, yöresel olduğu için herkesin de bilmediği bir tarifti,özeldi-özgündü, o nedenle yorumlamakta sakınca görmedim. Zira bir de şu var, maalesef kimi arkadaşlarımız yemek tarifine de pek meyyal,ama blog yazma şevkleri kırılmasın, incinmesinler de istediğim için açıkçası ben de "bu ince çizgiyi" mecburen elimden geldiğince yorumlarımla da "bu ayrımı yaparak" farkettirmeye gayret ediyorum. Buna teşvik için yani,yoksa yemek tarifine teşvik, hayır:)) Sevgilerimle

Filiz Alev 
 17.01.2014 20:33
Cevap :
Yok filiz hanımcım, bunca açıklamanızdan dolayı kimselerin sizi yanlış anlayacağını sanmam :) Yemek siteleri elbette sayısız tariflerle sunum yapıyorlar, zamandan tasarruf diye düşünülürse, burada da envayı çeşit tarif bulunmalı, evet yöresel yemekleri herkes bilemez ki bu gayet normal. Erkek kardeşim bana, Antep yemeklerini harika yapıyorsun, blogda ilgi gösterenler mutlaka olacaktır dediğinde, neden olmasın demiştim :) Geçen yıl Danimarka'ya geleceğim gün benden patlıcan kebabı istemişlerdi, ağzınıza layık, çokta güzel olmuştu. Böyle uzunca bir yorum yazmışsınız, mutlandım, bilinenlerden ziyade elbette bilinmeyenler daha da ilgi çeker, püf noktaları ise olmazsa olmazlardan biri, bunca emeğin zay olması içten bile değil. Yöresel yemeklerimizin sanırım devamını getireceğim Filiz hanımcım, sevgiler gönderiyorum, güzel bir pazar dileğimle..   19.01.2014 15:28
 

Mmmm.. değişikmiş.. yaşasın, hazırda pırasam da var, nohutu da şimdidedn ıslayayımm madem, eti de çıkarayım buzluktan çözülsün, akşama hemen deneyeceğim;)) Ellerinize sağlık. Selamlar...

Filiz Alev 
 16.01.2014 18:20
Cevap :
Filiz hanım, Mmmm diyerek beni yöresel yemeklerimizi yazmaya teşvik ediyorsunuz :) Kızım bana, şiirleri bırakıp yemek tarifi vermeye dönüyor muşsun dediğinde, mümkünatı yok, önce şiir sonra tarif demiş ve gülüşmüştük :) Et seçimi tercihiniz koyun, kuzu, inek, dana. Bu yemek yoğurtlu olduğundan yazın daha çabuk bozulur, buzdolabında muhafaza şart. Şayet yemekten ertesi güne de kalmışsa, fazla kaynatmayın. Ağız tadınıza göre tabağınızda ki yemeğe bir kaşık yoğurt koyup yemek suyunu daha da yoğun yapabilirsiniz. Yanına şehriyeli pirinç pilavı mükemmel gider, gerçi biz Türkler tüm yemeklerimizin yanında mutlaka pilav yapıyoruz, her ne öğrenmek istiyorsanız yazınız yardımlaşmaya çalışırım, sevgilerimle afiyet olsun..  17.01.2014 16:20
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 425
Toplam yorum
: 833
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 392
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster