Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '14

 
Kategori
Siyaset
 

İslam'da Cumhuriyet ve Sosyal Demokrasi Modeli

İslam'da Cumhuriyet ve Sosyal Demokrasi Modeli
 

İslam'da Sosyal Demokrasi Modeli; Muhtarlık Seçimlerinden İslami Konfederal Meclis Seçimlerine

Daha önceki yazdığım "Sosyalist İslami Manifesto" çok okunan özellikle her 1 Mayısta çokça paylaşılan yazılarımdan olmuştu. Cumhuriyet kavramını irdeleyen ve islam ile alakasını ortaya koyan başka bir yazım daha az anlaşılsada sevildi.

Bu yazımda çok partili demokratik sistem yerine demokrasinin halk tabanında ayrışma ve kavga ortamı yapmadan kılcal damarlarına kadar nasıl yayılması gerektiğini yazacağım.

Çok partili demokratik sistem hizipçilik kavga ve çıkar yaratmakta ve ülke içindeki dini cemaatleri de kullanma yozlaştırma gibi etkiye sahiptir. Bu sistemde Cemeatlerde partileri yozlaştırmaktadır. Oysa Allah Kuran'da parti parti cemeat cemeat ayrılmayın toptan Allahın ipine sarılın diyor. Aynı kıbleye dönerek namaz kılan iki kişi sırf farklı partiden diye kardeşine küsüyorsa, farklı cemaatten diye burun büküyorsa bunda bir sıkıntı var demektir.

Elbette seçimler olmalı ama farklı şekilde. (Cemeatlerde seçimde yok, tamamen uydurma istişareler vb var. Herşeyi şeyh yada lider kimse o belirler)

Bildiğiniz üzere ülkemizde yerel ve parlemento seçimleri ayrı ayrı yapılmakta. Bu çok büyük yönetimsel masrafları ve siyasal gerginlikleri ve kavgaları yumruklaşmaları beraberinde getirmekte.

Oysa farklı daha demokratik daha toplum tabanına yayılmış daha bütünleştirici ve Cumhuriyet kelimesiyle uyumlu bir seçim sistemi basitçe şu şekilde olabilir.

Halk yine oy verir ama partilere değil. Parti kelimesi PART, bölme bölüm kökünden gelme ve bizzat PARTiler de halkı tıpkı İslamı bölen CEMAATLER gibi bölmektedir.

Halbuki oy verme sistemi şu şekilde olsa daha huzurlu bir sisteme kavuşuruz.

1-Halk, mahalle muhtarlarını dikkatle öz geçmişlerini YSK'dan geçirdikleri halde seçim bürolarına astıkları yerden okuyup referanslarına göre belirlemelidir.

2-Belirlenen muhtarlar İlçe Meclislerininde üyesi olmalı, b meclisinde ilçe çalışmalarında aktif fonsiyonu olmalı kendi içinden üyeleri, il meclislerine üye olmak üzere yollamalı. (Boşalan Muhtarlık koltuklarına ikinci seçilenler gelmeli)

3-İl genel meclisleri kendi içinden üyeleri eyalet genel meclislerine yollamalı. Eyalet Meclisleride Federal Meclise üyeler yollamalı.

Bu şekilde seçilen kitleler tepeden ABD'nin belirlediği yada Nato'nun onayını alarak genel başkanlık koltuklarına oturanlar değil halkın TABANDAN seçerek belirlediği isimler olmalı. Seçim TABANA Yayılırken bu durum daha sosyal ve adil bir seçim tablosunu oluşturur. Kavgaları hizipçilikleri veya Genel Başkanların belirlediği adaylara oy vermek zorumluluğu ve adaletsizlikleri tamamen ortadan kalkar. ( Bu arada cemeat liderleri anti emperyalist değilse onuda genelde Batı onaylıyor ve belirliyor)

4- Federal Meclis tabandan geldiği için Halka daha yakın onun sorunlarını kılcal damarlarına kadar bilen bir ortamı oluşturur. Ayrıca FEDERAL MECLİS kendi içinde belirli kıstaslara sahip olması gereken adayları seçimle belirleyebilir. Belirlenen Başkan, Meclis Başkanı yürütme ve yasama görevlerini bu meclisle yaparken Federal Meclis Federal Bakanları da yeteneklere göre seçer.

Ayrıca Ülke Başkanları İslam Devletleri Konfederasyonu Meclis Üyeliğide yaparak İslam Ülkelerinin tüm dünyada ki liderini de Konfederal Yapı içinde seçebilir ki bu İngilizlerin Commonwealth'in den daha adil ve daha gerçekçi bir gücü oluşturur.

Bu İslam KOnfederasyonu'nun temel görevleri;

1-İslam Ülkeleri arasında Sosyal, siyasal, ekonomik, askeri, kültürel, eğitimsel, sanatsal tüm ilişkileri koordine eder.

2-Ülkeler arası çözümlenemeyen sorunları adalet, Ahlak, Sorumluluk ve Vicdan temel TEVHİT ilkelerine göre çözümler karar alır bu kararlara tüm Konfederal Meclis Üyesi devlet başkanları uyar.

3-Konfederasyon Başkanı her yıl yeniden seçilir. Eş Başkanlık uygulanabilir.

4-İslam ülkelerinin içinde bulunduğu açlık, sefalet, cahillik gibi temel sorunların ortadan kaldırılması için iş birliği ve ortak havuz oluşturulması.

5-İslami Konfederasyon Merkez Bankasının Kurulması

6-İslami Konfederasyon Para Birimi İslam Dirhem'inin İslam Ülkeleri arasında ithalatta ve İhracatta kullanılması.

7-Tüm İslam Ülkelerinde Camilerin sadece namaz kılma yeri değil yardım toplama dağıtma yetenek ve eğitim faaliyetleri, sosyal faalietler de merkez seçilmesi ve Kızılay, Yeşil Ay vb derneklerle desteklenmesi ve bu birimin Konfederal Meclis içinde yer alması.

İşte mahalle den İslam Konfederal Yapısına kadar olması gereken Adil, etik sorumlu, kavgası az, hizbi az ama ittifakı çok yapı bu.

Mevcut sistem ROMA'yı, ROMANIN geleneklerin kopyalıyor.

Biz MEDİNEYİ KOPYALAMALIYIZ. KÜRESEL MEDİNE MAHALLELERDEKİ DARÜL ERKAMLARIN MUHTARLARIYLA KURULUR.

Bu yapıya bırakın İslam düşmanı siyonistleri yada emperyalistleri, en çok karşı gelecek olanlar bizzat Allah dostu dediğimiz ama Allahı tanımayan tefrika ve hizipçilikten başka bir üretimi olmayan genelde Britanya maşası olan bir kısım Cemaatler karşı çıkacaktır. Zira onların en büyük görevi Müslümanların VAHDETİNİ engellemek.

Neyse benimkisi sadece bir hayal modeli. İnşallah anlayan bir nesil çıkar ve hayal edenleri bol olur.

Bu arada FEDERAL ve KONFEDERAL ANAYASA NASIL olmalı diye sorulduğunu duyar gibiyim.

Bunu yanıtlamam için önce tüm İslam toplumlarının ŞERİATI sabit statik dogmatik değil, dinamik, hareketli ve çağın gereklerine ve yeni enstrümanlarını yorumlayabilir olduğunu alılaması lazım.

İslam toplumları daha "İslami Rüya tabirleri"ni bile revize edemiyor bunu mu edecek? İbni sirin hayattayken ARABA, Bisiklet, Uçak, Cep Telefonu, IPOD yoktu. Ondan esinlenen günümüz Kitaplarında Yorumlarda da yok yada kısacık (Belli ki dinden çıkarız diye korkulmuş) ve o da atmasyon olmuş.

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..